• C Novo mesto
  • 16:39
  • Tor, 05.12.2023

Moč sirotkinih beljakovin

Nekoč so bile sirotkine beljakovine le stranski, odpadni produkt pri proizvodnji sira, danes pa so zelo cenjene v prehrani vsakega športnika. Če sirotko primerjamo z drugimi vrstami beljakovin, potem je najbolj opazna razlika ravno v tem, da sirotka vsebuje večji delež esencialnih aminokislin, torej tistih, ki jih telo ne more proizvesti samo.

Še posebej je sirotka bogata z levcinom, ki spodbudi sintezo mišičnih proteinov. Če torej sirotkine beljakovine zaužijemo pred in po treningu, bomo bistveno povečali hitrost sinteze mišičnega tkiva.

Sirotka se zelo hitro absorbira. Zaradi zgoraj opisanih lastnosti je redno uživanje sirotkinih beljakovin idealno za vzdrževanje in pridobivanje mišične mase pri ljudeh, ki hujšajo ali trenirajo z namenom pridobivanja mišic. Pa si poglejmo še druge super lastnosti sirotke.

Moč sirotkinih beljakovin

Moč sirotkinih beljakovin

Sirotkine beljakovine zmanjšujejo delež maščobe v telesu

Z raziskavami, ki so jih izvedli na Univerzi v Illinoisu, so ugotovili naslednje. Ženske, ki so na dan pojedle 1400 kalorij, pri tem pa dvakrat dnevno zaužile tudi 25 g sirotkinih beljakovin, so v šestih mesecih izgubile skoraj dvakrat več telesne mase kot skupina žensk, ki je namesto sirotke dvakrat na dan zaužila 25 g maltodekstrina (ogljikov hidrat).

Prva skupina žensk je pridobila tudi več mišičnega tkiva (ter izgubila maščobe), kar so dokazali z magnetno resonanco.

Moč sirotkinih beljakovin

Sirotkine beljakovine zmanjšujejo delež maščobe v telesu.

Sirotkine beljakovine imajo antioksidativni učinek

Pri vadbi prihaja do povečane tvorbe radioaktivnih oblik kisika, ki so znane pod imenom prosti radikali. Prosti radikali lahko še kako poškodujejo celice in naš DNA, poleg tega pa tudi povzročajo staranje. Naše telo pa ima svoj obrambni sistem proti tem škodljivim molekulam. In ravno tu priskočijo na pomoč sirotkine beljakovine, saj pomagajo pri graditvi naravnega obrambnega sistema.

Beljakovine v sirotki so tudi bogat vir aminokisline po imenu cistein, ki je potreben za nastanek glutationa, enega najpomembnejših antioksidantov v obrambnem sistemu celic. Nizke vrednosti glutationa povzročajo oksidativni stres, ki zavira obnavljanje celic. Z jemanjem sitotkinih beljakovin pa v telo vnesemo več cisteina, zato se poveča tudi sinteza glutationa, kar vodi do boljšega antioksidativnega delovanja, manjšega oksidacijskega stresa in boljših vadbenih rezultatov.

Sirotkine beljakovine krepijo imunski sistem

Sirotkine beljakovine vplivajo tudi na naš imunski sistem, saj vsebujejo laktoferin, glutamin, imunoglobuline in druge peptite. Najbolj znana funkcija laktoferina je protimikrobna zaščita. Njegovi bakteriostatični učinki deloma izhajajo iz velike afinitete za Fe3+ ione, s čemer zavira razmnoževanje bakterij. Ima tudi baktericidni učinek (uničuje bakterije), in sicer preko vgradnje v zunanjo membrano bakterij in posledično njenega uničenja. Prav tako lahko zmanjšuje oksidativni stres.

Sirotka vsebuje tudi imunoglobuline ter aminokislino glutamin. Med intenzivno telesno vadbo se lahko izčrpajo zaloge imunoglobulinov in glutamina v telesu. Če pa uživamo sirotkine beljakovine, to zalogo obnovimo ter tako ohranjamo močan imunski sistem.

Sirotkine beljakovine in krvni pritisk

Številni peptidi v beljakovinah sirotke znižujejo krvni pritisk in sicer tako, da zavirajo ACE (encim angiontenzin konvertaze). Poleg tega izboljšajo tudi delovanje srca.

Pripravila: Monika M.