• 10.86C Novo mesto
  • 22:09
  • Čet, 28.05.2020

Modrice

Se morda vsak dan spopadate z vprašanjem, odkod vam številne modrice po telesu, za katere se sploh ne spomnite, kdaj naj bi jih dobili? Se sprašujete, zakaj tako hitro dobite modrice?

Modrice nastanejo, ko krvne žilice počijo, kri pa se zlije pod površino kože. Ponavadi do modric pride zaradi poškodbe mišičnega ali vezivnega tkiva. Ta polja krvi povzročajo nastanek bolj ali manj grdih podpludb, ki spreminjajo barvo in sčasoma izginejo, saj se kri absorbira nazaj v telo.

Včasih modrice nastanejo brez jasnega vzroka, saj se sploh ne spomnite, da bi se kam udarili. A strokovnjaki pri tem zagotavljajo, da je za vsako modrico možno najti pravi vzrok nastanka. Če vas pojavljanje modric moti ali pa vsi v družini dobite modrice na zelo enostaven način, potem je čas, da obiščete zdravnika.

Najpogostejši vzroki za nastanek modric

  1. Ste zelo aktiven športnik/športnica

Ste zagret nogometaš ali pa se ukvarjate s kakšnimi borilnimi veščinami? Neizpodbitno je dejstvo, da boste pri takšnih vrstah športa dobili tudi udarce, buške in modrice. Temi res ni potrebno pripisovati prevelikega pomena. Razen če vas morda skrbi, da vaše noge, “olepšane” s številnimi modricami, niso videti ravno najbolje.

Manjše modrice ne zahtevajo prav nikakršnega zdravljenja. Pri nekoliko hujših poškodbah pa lahko poskusite z RICE metodo (počivajte, uporabite led, povijte poškodovano mesto in dvignite poškodovan predel telesa). S tem boste zaustavili krvavitev ter ublažili bolečino ter otekanje.

  1. Starate se

Telo starejših ljudi si po različnih poškodbah ne opomore več tako hitro in na takšen način, kot to poteka pri mlajših ljudeh. Že najmanjši pritisk na kožo lahko tako za seboj pusti velike modrice. S staranjem naša koža in krvne žile postajajo bolj tanke in občutljive, saj izgubljamo kolagen, elastin in podkožno maščobo. Pri svežih poškodbah poskusite z RICE metodo, ki bo pripomogla k temu, da se modrice ne bodo še poslabšale. Če je poškodba stara že več kot 24 ur, pa vam lahko pomaga prav topla obloga.

  1. Vaša koža je poškodovana od sonca

Leta in leta sončenja lahko oslabijo stene krvnih žil, kar privede do modric v starejših letih. Ponavadi se te modrice pojavijo v obliki vijoličastih zaplat na hrbtni strani rok in dlani. V pomoč pri takšnem tipu modric so lahko različne kreme, ki vsebujejo retinol ali pa alfa-hidroksi kislino. Še najboljša preventiva pa je nošenje dolgih rokavov in izogibanje poškodbam. Ne pozabite tudi na kremo za sončenje z dovolj visokim zaščitnim faktorjem.

  1. Jemljete zdravila, ki redčijo kri

Jemanje zdravil, ki redčijo kri, prav tako pa tudi jemanje zdravil proti bolečinam (na primer aspirin) lahko pripomore k temu, da na vašem telesu zelo hitro nastanejo modrice. Še posebej pri starejših ljudeh, ki zelo pogosto posegajo po takšnih zdravilih.

  1. Jemljete steroide

Trpite zaradi astme, ekcemov ali revmatoidnega artritisa? Jemanje kortikosteroidov lahko prav tako povzroči, da na zelo hiter način dobite takšne ali drugačne modrice. Ne glede na to, ali jemljete tablete ali pa uporabljate inhalator, modrice bodo v tem primeru žal neprijeten stranski učinek. Dolgotrajno jemanje kortikosteroidov namreč lahko povzroči tanjšanje kože.

  1. Imate kakšno krvno bolezen

Modrice same po sebi še ne predstavljajo velikega problema. A če jih spremlja krvavenje iz nosu, močne menstruacije ali obilno krvavenje po kakšni operaciji, potem gre morda tu za večji problem. Lahko vam namreč primanjkuje krvnega proteina, ki povzroča strjevanje krvi. Zato boste potrebovali posebno zdravljenje.

  1. Imate poškodovana jetra

Če se vam kri ne strjuje dovolj hitro in na lahek način dobite modrice, potem imate lahko tudi poškodovana jetra. Jetra so lahko poškodovana zaradi različnih razlogov, naj omenimo le infekcijo s hepatitisom C ali boleznijo jeter zaradi prekomernega pitja alkohola. Spet bo nujno potreben obisk pri zdravniku.

  1. Lahko imate krvnega raka

Če se vam na telesu brez posebnega vzroka kar naprej pojavljajo modrice, potem lahko trpite tudi zaradi kakšne oblike krvnega raka (na primer levkemija). Bolezen spremljajo še drugi znaki, kot so utrujenost, otekle limfne žleze, bolečina v kosteh in sklepih in podobno.

Modrice
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.