• C Novo mesto
  • 00:16
  • Sob, 18.05.2024

Največje zmote o hujšanju, zaradi katerih se v resnici zredite

Ves čas smo obkroženi z najrazličnejšimi metodami hujšanja, dietami in pravili pri prehranjevanju ter telesni vadbi, ki pa niso nujno najbolj ustrezni za vsakogar in lahko celo povzročijo, da še hitreje pridobivamo telesne kilograme. Poglejmo nekaj takih nasvetov, ki jih nikar ne jemljite za strogo resnico.

  1. Po 19. uri ne smemo več jesti.

Čas v dnevu, ko nehamo jesti, nima nobene povezave s tem, koliko kilogramov pridobimo ali izgubimo. Pri hujšanju je pomembno samo razmerje med vnesenimi in porabljenimi kalorijami. Namesto da se torej pozno popoldne prenajeste, da ne boste šli lačni spat, raje zmanjšajte obroke in tako celokupno zaužijte manj kalorij.

  1. Za hujšanje je učinkovita le »cardio« vadba.

Za pol ure teka na dan porabimo le okoli 270 kalorij, kar je bistveno manj kot z vadbami za moč. Poleg »cardio« vadbe je torej pomembno, da treniramo tudi naše mišice, saj bomo tako dvignili svoj metabolizem in dnevno porabili več kalorij.

  1. Vsak dan se moramo tehtati, da spremljamo svoj napredek.

Telesna teža močno niha na dnevni bazi, še posebej pri ženskah pa je to zelo odvisno tudi od časa v mesečnem ciklu. Včasih zaradi slanega obroka zadržujemo v sebi več vode in smo posledično težji. Včasih imamo težave s prebavo, kar tudi doprinese k dodatni teži. Zato nima smisla, da se vsak dan tehtamo, enkrat na teden je povsem dovolj za spremljanje svojega napredka.

  1. Če smo telesno aktivni, ne rabimo skrbeti glede hrane.

Pol ure ali ena ure telesne vadbe na dan nam še ne da zelene luči, da lahko pojemo celo pico in škatlo piškotov oziroma da se ne oziramo na našo prehrano. Ključno je, da smo pozorni na to, kaj jemo in da uživamo dovolj zelenjave ter beljakovin. Prav tako ne velja, da moramo z jedilnika izločiti vse ogljikove hidrate, je pa dobro, če njihov vnos omejimo.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash