• C Novo mesto
  • 06:39
  • Tor, 18.05.2021

Naravna zaščita proti klopom

Da bo sprehod v naravi bolj brezskrben, se moramo zaščititi pred klopi. Ti majhni zajedavci so zelo nevarni, saj prenašajo številne bolezni, najbolj nevarni sta klopni meningitis in borelioza. Aktivni postanejo takoj, ko se temperature malo dvignejo, na nas pa prežijo tako v gozdovih kot na domačih dvoriščih, kjer je visoka trava ali grmičevje.
Kako se lahko pred klopi zaščitimo na naraven način?

OBLAČILA
Eden ob najbolj učinkovitih zaščit proti klopom so dolga oblačila. Majica naj ima stisnjene rokave, hlačnice pa lahko zatlačimo v čevlje ali čez njih poveznemo nogavice. Če bodo oblačila svetlejših barv, bomo klopa tudi hitreje opazili. Ko pridemo domov, oblačila takoj operemo v pralnem stroju, se stuširamo in razčešemo ter skrbno pregledamo telo.
ETERIČNA OLJA
Klope pomagajo odganjati eterična olja. Obstajajo številni recepti za mešanice, ki naj bi ‘smrdele’ klopom in tudi drugim žuželkam. Eden od učinkovitih repelentov naj bi bila mešanica limoninega, sivkinega, evkaliptusovega in eteričnega olja poprove mete. Menda se učinkovitost še poveča, če mu dodate malo kisa ali vodke. Takšna mešanica je primerna za vtiranje na kožo, če pa ji dodamo navadno vodo, jo lahko uporabljamo kot razpršilo. Klope do neke mere odganja tudi že samo eterično olje limonske trave ali iglavcev (smreka, bor), ki si ga pred odhodom v gozd natremo po gležnjih, zapestjih in okoli vratu, nekaj kapljic pa razmažemo po robovih oblačil. Podoben učinek naj bi imelo olje geranije – to je priporočljivo tudi za zaščito vašega štirinožca.
VONJ LIMONE
Kot smo že napisali zgoraj, klopi ne marajo vonja limone, pravzaprav naj bi imeli podoben odpor do vseh citrusov. Tako si lahko pripravimo razpršilo iz v vodi zavretih koščkov limone, grenivke in/ali pomaranče (vre naj vsaj nekaj minut). A ker nima zelo dolgotrajnega učinka, razpršilo obvezno vzemite s seboj in se vmes še kdaj popršite. Pršilo je primerno tudi ta zaščito domačih živali.

Vonj po limoni klopom smrdi.

PARFUM
Morda nam res ne pade na pamet, da bi se pred odhodom v naravo izdatno polili s parfumom, a nekateri strokovnjaki trdijo, da nam dišeča razvada uspešno moti klope, da gredo raje daleč stran.
NEEMOVO OLJE
Menda je neemovo olje odlična naravna zaščita pred klopi, razpršilo naredite tako, da pet mililitrov olja tega zelišča zmešate s pol litra vode. Morate pa pripravek porabiti v vsaj osmih urah, ker po tem izgubi svojo moč.
DOBRA VOLJA
Morda ni odveč poizkusiti, saj nas nič ne stane: nekateri alternativci trdijo, da klope privlačijo strah, jeza, skrbi, žalost in črne misli, saj so ti zajedavci bitja teme, sovražijo sonce, če smo dobre volje, pa izžarevamo ‘sončno’ energijo.

NaDlani.si; Foto: Pixabay