• C Novo mesto
  • 01:18
  • Tor, 19.10.2021

Naravni antibiotiki, ki jih potrebujete to jesen

Bliža se čas, ko nam na splošno pade odpornost, zaradi česar je treba skrbeti za krepitev imunskega sistema. Nekatera živila imajo protibakterijske in protivnetne lastnosti, ki ugodno vplivajo na naše telo in zdravje. Če še niste, jih vključite v vsakodnevno prehrano , s čimer ne boste izboljšali le imunskega sistema, ampak tudi svoje splošno dobro počutje. Katera živila veljajo za naravne antibiotike?

Med

Med je živilo, ki ga že stoletja uporabljajo kot antibiotik, zlasti Egipčani so z njim zdravili bakterijska vnetja in ščitili kožo. Med vsebuje vodikov peroksid, ki ima protibakterijske lastnosti. Ima tudi nizko pH vrednost, zaradi česar uničuje vlago, ki sicer privlači bakterije – tako pa so bakterije dehidrirane in se posledično uničijo.  Če želite uporabiti med kot antibiotik, ga lahko neposredno nanesete na rano oziroma prizadeto območje. Seveda pa lahko med tudi uživate, s čimer boste pozdravili notranje infekcije v telesu. Preprosto pojejte žlico medu na dan ali pa z njim popestrite grški jogurt ali pa posladkajte čaj. Med je odličen tudi za kožo.

Česen

Tudi česen že leta in leta velja za živilo s protibakterijskimi in protivnetnimi lastnostmi. Najbolj učinkovit je, če česen uživate surov, vsaka toplotna obdelava zmanjša zdravilne učinke. Raziskava iz leta 2011 pa je pokazala, da je enako učinkovit tudi česnov ekstrakt. Pripravite ga lahko kar doma in to povsem preprosto; v olivno olje stisnete nekaj strokov česna. Česen je sicer popolnoma varen za uživanje, vendar nikar ne pretiravajte, saj lahko prevelike količine povzročijo notranje krvavitve.  Priporočljiv odmerek sta dva stroka česna na dan.

Timijan

Tudi timijan je čudežna začimba s protibakterijskimi lastnostmi. Lahko ga uporabljate v kuhinji kot začimbo, v kozmetiki pa se odlično obnese timijanovo eterično olje. Izkazalo se je, da deluje kot naravni antibiotik, uničuje bakterije na prizadetih delih telesa. Pomembno je, da eterično olje pred uporabo razredčite, najbolj priporočljivo je v kombinaciji z olivnim ali kokosovim oljem. Če timijanovega olja ne razredčite, se lahko zgodi, da pride do razdražene kože ali vnetja. Pozorni bodite, da timijanovega eteričnega olja nikdar ne uživate, saj je primeren samo za zunanjo uporabo.

Z naštetimi živili nikar ne pretiravajte. Če opazite kakršnekoli nenavadne simptome, takoj prenehajte z uporabo in se posvetujte s svojim zdravnikom. Enako ravnajte tudi v primeru, da jemljete kakšna zdravila – morda naravni antibiotiki niso kompatibilni z njimi.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels