• C Novo mesto
  • 02:49
  • Ned, 27.11.2022

Ne boste verjeli, kolikokrat bi moški morali ejakulirati, da zmanjšajo tveganje za nastanek raka prostate

Po podatkih raziskovalcev na univerzi Harvard bi morali moški ejakulirati vsaj 21 -krat na mesec, da bi zmanjšali tveganje za nastanek raka prostate. Za študijo objavljeno v reviji European Urology je 31.925 moških posredovalo podatke o svoji povprečni pogostosti mesečne ejakulacije. Raziskovalci so ugotovili, da moški, ki pogosteje ejakulirajo, imajo kar za tretjino manjšo možnosti za nastanek raka prostate.

»Ocenili smo, ali je bila pogostost ejakulacije v odrasli dobi povezana s tveganjem za nastanek raka prostate,« so zapisali avtorji študije. »Ugotovili smo, da je pri moških, ki pogosteje ejakulirajo v odrasli dobi, manj verjetno diagnosticiran rak prostate, v primerjavi s tistimi, ki to počnejo manj pogosto,« navajajo.

Toda manjše možnosti za nastanek raka prostate niso edina prednost pogostejše ejakulacije. Ugotovljeno je bilo, da to dramatično zmanjšuje občutek stresa in tesnobe. »Poleg zmanjšanja občutka bolečine izločanje endorfinov vodi do občutka evforije, modulacije apetita, sproščanja spolnih hormonov in krepitve imunskega odziva,« pravi Medicine Net. Kdor je zaspal po ejakulaciji, tudi ve, da je to dobro znano sredstvo za spanje. To ni samo mit. Ko ejakulirate, vaše telo sprošča hormone, kot sta prolaktin in oksitocin, zaradi česar ste zaspani in pripravljeni na zaslužen počitek. Pa obilo užitka …

NaDlani.si; Foto: Pixbay

qlandia krsko