• C Novo mesto
  • 03:33
  • Ned, 13.06.2021

Nekaj načinov, kako dvigniti svoje razpoloženje

Iščete načine, kako bi izboljšali svoje razpoloženje? Za to obstaja veliko načinov. Hormoni, ki so odgovorni za vašo dobro voljo, so dopamin, serotonin in oksitocin. Kaj torej lahko naredite, da bi spodbudili njihovo delovanje?

Zeleni čaj

V neki študiji je bilo ugotovljeno, da zeleni čaj blagodejno vpliva na naše počutje in znižuje stopnjo stresa. Spodbuja namreč delovanje alfa valovov v možganih.

Sončni žarki

Seveda ima tudi vreme lahko precejšen vpliv na naše razpoloženje. Večja verjetnost je, da boste dobre volje na lep sončne dan, kot ko bo padal dež. Razlog je v tem, da sonce pozitivno vpliva na raven serotonina v telesu. Če imate torej možnost, pojdite ven in se nastavite soncu. Seveda se pri tem ne pozabite zaščititi pred škodljivimi UV žarki.

Poslušanje glasbe

Ne glede na vaš glasbeni okus, bo poslušanje glasbe, ki vam je všeč, blagodejno vplivalo na vaše razpoloženje. Poiščite torej vaše najljubše komade in si jih zavrtite. Poslušanje glasbe bo k delovanju spodbudilo hormon dopamin.

Joga

Tudi izvajanje joge bo blagodejno vplivalo na vaše razpoloženje. Hkrati boste na tak način naredili tudi nekaj dobrega za svoje zdravje in zmanjšali tveganje za srčna obolenja. V neki študiji je bilo ugotovljeno, da joga nima zgolj kratkoročnih vplivov na počutje. Če jo boste redno prakticirali, boste bolj umirjeni, boljše razpoloženi in srečnejši.

Rekreacija

Ukvarjanje s športom je prav tako dejavnost, s katero se bo vaše počutje hitro izboljšalo. Pri vadbi se tvorijo večje količine serotonina in dopamina. Hkrati boste s športno aktivnostjo poskrbeli za ohranjanje zdravja in lepe postave.

Objem

Objem ni le način, da nekomu pokažemo, da ga imamo radi. Dobro vpliva na delovanje imunskega sistema in nas dejansko naredi srečnejše. Znižuje krvni pritisk in dviguje raven oksitocina.

Smeh

Tudi smeh je odličen način sprostitve in tega, da se boste spravili v dobro voljo. Dobite se s prijatelji in obujajte smešne trenutke iz skupne preteklosti ali pa si enostavno zavrtite kakšno dobro komedijo.