• C Novo mesto
  • 22:01
  • Čet, 11.08.2022

Neplodnost – zakaj nastane in kako si pomagati?

Neplodnost je tema, o kateri se v zadnjih časih čedalje več govori. Pari dostikrat v mlajših letih na prvo mesto postavljajo kariero ali pa čakajo na idealne okoliščine. Zato se lahko načrtovanje nosečnosti zavleče v poznejša leta. S tem pa začne naraščati verjetnost, da do zanositve ne bo prišlo takoj, ampak se bodo na tem področju pojavili zapleti.

Neplodnost je še vedno tabu tema in pari o njej le redko govorijo z drugimi. Ponavadi gre za zgodbe, ki ostanejo v krogu najbližjih. Pari se zaradi teh problemov dostikrat umikajo vase in doživljajo hude stiske, s tem pa se problemi še poglabljajo. Vsak, ki doživi tako izkušnjo, se sprašuje, zakaj ravno jaz. Vendar pa je dejstvo, da gre za problem, ki sploh ni tako redek. Po nekaterih statistikah naj bi se z neplodnostjo srečeval kar vsak šesti par v Sloveniji.

Uradna medicina sicer neplodnost definira kot bolezen v primeru, če po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov par ne zanosi. V tem primeru se začnejo testi za neplodnost. Težave z zanositvijo lahko resno načnejo partnerski odnos, zaradi tega moramo biti še posebej previdni, kako te probleme razrešujemo.

Kateri so vzroki za neplodnost?

Med pogostejšimi razlogi za neplodnost je v današnjih časih prehrana, ki ji v hitrem tempu življenja dostikrat ne posvečamo dovolj pozornosti. Če v njej primanjkuje vitaminov, mineralov in svežine, se lahko možnosti za zanositev zmanjšajo. K problemom lahko pripomore tudi povečana raven stresa, ki smo ji izpostavljeni v službenem okolju. Zaradi natrpanega urnika tudi redna rekreakcija dostikrat izvisi.

Neplodnost se velikokrat pojavi tudi zato, ker se vse več parov prepozno odloča za družino. Medtem ko je za žensko najbolj optimalno obdobje za zanositev med 20. in 30. letom, pa plodnost po 30. letom začne upadati. To je še posebej izrazito po 35. letu starosti. Sodobna medicina nam v boju z neplodnostjo v začetnih fazah dostikrat pomaga s hormonskimi terapijami, ultrazvočnimi pregledi in operacijami. Največ pa lahko naredi vsak posameznik sam.

Veliko parov sicer opravi vse teste za neplodnost in rečejo jim, da je vse v redu, nosečnosti pa še vedno ni in ni. Morda je vzrok v tem, da so bili testi za neplodnost opravljeni v nepravem času ciklusa. Prav tako se pogosto pozablja na izjemno vlogo sluzi materničnega vratu – njegove kakovosti in količine. Morda so semenčica in jajčeca sicer zdrava, vendar je vzrok v sluzi. Brez nje namreč zanositev ni mogoča.

Ko govorimo o vzrokih za neplodnost, sicer običajno govorimo o organskih in hormonskih vzrokih. O hormonskih vzrokih govorimo v zvezi z motnjami ovluacije, medtem ko so organski vzroki številni.

Moška neplodnost

Po statistikah naj bi se približno 30 odstotkov parov srečevalo z moško neplodnostjo. Ko se preverja plodnost moškega, je pozornost usmerjena na količino semenčic, njihovo gibljivost in obliko. Večje kot je število semenčic, boljša kot je njihova gibljivost in bolj kot je pravilna njihova oblika, lažje bodo semenčice prišle do jajčeca in ga oplodila.

neplodnost 1

Kakšni so vzroki za neplodnost?

Ženska neplodnost

V tretjini neplodnosti je razlog zanjo na strani ženske. Da bi bili izpolnjeni pogoji za zanositev, je pomembno, da je vzpostavljeno hormonsko ravnovesje. To je neka osnova, da lahko stečejo vsi drugi procesi. Pomemben je tudi urejen menstruacijski ciklus. Izven teh osnov so lahko razlogi za to, da ženska ne mora zanositi, policistični jajčniki, endometrioza in neprehodni jajcevodi.

Spontani splav

Splav je za vsak par boleča izkušnja. Sploh če se te izkušnje ponavljajo, je to lahko zelo travmatično. O spontanem splavu govorimo, če pride do izgube otroka pred 20 tednom nosečnosti. Na tak način naj bi se končalo kar 15 odstotkov vseh nosečnosti, zato to vsekakor ni redek pojav. Dostikrat niti ni znan pravi razlog, zakaj je do njega prišlo. Obstaja praksa, da se ne dela nobenih preiskav, dokler ne pride do treh zaporednih splavov.

Kaj lahko naredite za povišanje plodnosti?

Vsak lahko sam veliko naredi za to, da bi se povečale možnosti za zanositev. Ključne so tiste male spremembe, ki vodijo v pravo smer. Ženska naj bi torej redno spremljala svoj menstruacijski cikel in hodila na redne ginekološke preglede. Če pride do kakršnihkoli pomembnih sprememb, je treba začeti zadevo razreševati pri specialistu.

Moški naj bi šli na pregled semenčic. Gre za spermiogram, na katerem se pregleda število in koncentracijo semena ter njihovo gibljivost in morfologijo.

Zdrava prehrana, šport in umirjeno življenje

Priporočljivo je, da uživate hrano, ki je bogata z vitamini in minerali. Super je, da je kar se da sveža. Med živila, ki naj bi prispevala k boljši plodnosti, naj bi spadala: špinača, med, cimet, ribe, polnozrnate žitarice, jajca, oreščki, semenke in drugo. Smiselno je, da se izogibamo pitju kave, črnega čaja, alkohola, uživanju mesa, graha, bele moke in sladkorja. Če se odločite za dodatke, se je dobro posluževati železa, selena, cinka, vitamina C in B6.

Neplodnost 2

Nosečniški test

Tudi na splošno je smiselno za povečanje plodnosti v svoj vsakdan vnesti čim bolj zdrav življenjski slog. Odločite se za zmerno športno dejavnost, ki jo boste redno izvajali. Ohranjajte zmerno telesno težo in se, če se le da, odpovejte drogam, alkoholu in cigaretam. Športna aktivnost je še posebej priporočljiva za to, ker se z njo borimo proti stresu, ki ga v današnjih časih doživljamo na vsakem koraku.

Pretiravanje s športom pri tem ni priporočljivo, saj lahko privede do učinkov, ki so kontra želenim. Moškim se odsvetuje kolesarjenje, saj se pri tem segrevajo moda. S tem se lahko poslabša tudi kakovost semenčic. Tudi kopanje v toplih bazenah in savnah ni priporočljivo. Najboljše je, če načrtujete sprehode in pohode v naravi, uživate v drobnih stvareh, ki vam jih ponuja življenje in ste čim bolj sproščeni.

Spolni odnosi v času najboljših možnosti

Da bi se možnosti za zanositev kar najbolj povečale, je smiselno spremljati bolj in manj plodne dneve. Ker je zanositev možna le v času ovulacije, naj bi bili takrat planirani spolni odnosi. Kako torej vedeti, kdaj se ženska nahaja v obdobju ovulacije? Če je dolžina vašega menstrualnega cikla 28 dni, to pomeni, da imate ovulacijo na 14. dan. Gre za obdobje, ko se jajčece izloči iz jajčnika. V tistem trenutku bi bilo ključno, da pride do združitve s semenčico.

Pripravila: P.K.

 

sejmi
odiseja planetariji