• C Novo mesto
  • 20:48
  • Pon, 25.09.2023

Nevarne kombinacije hrane, ki jih jeste vsak dan

Nekatera živila lahko v našem telesu povzročijo neprijeten občutek ali hujše prebavne težave, če jih uživamo hkrati. In presenečeni boste, ko boste ugotovili, za katere kombinacije živil gre. Za nekatere izmed njih smo celo navajeni, da jih uživamo vsak dan, to nam je nekaj samoumevnega. Prepričajte se sami.

Jajca in slanina

Tisti pravi obilni hotelski zajtrk zagotovo vsebuje tudi kombinacijo jajc in slanine, kajne? Ampak pozor, visoka vsebnost beljakovin pri jajcih in maščobe pri slanini je kombinacija, ki vas bo v trenutku napolnila z energijo, a le za zelo kratek čas. Že nekaj minut po zajtrku se boste počutili povsem brezvoljno in brez energije.

Hamburger in ocvrt krompirček

Ko naročite hamburger, je seveda samoumevno, da zraven spada tudi ocvrt krompirček. Vendar morate vedeti, da gre za zelo nevarno in nezdravo kombinacijo hrane, ki je polna maščobe. Ne samo, da se boste po takšnem kosilu počutili zelo utrujeno in brez energije, gre tudi za pravo kalorično bombo, polno holesterola, ki neugodno vpliva na vaše zdravje.

Kosmiči in pomarančni sok

Če radi zajtrkujete kosmiče, potem se izogibajte uživanju pomarančnega soka pri zajtrku. Kombinacija kosmičev in pomarančnega soka vam lahko povzroči neprijeten občutek v želodcu, v hujšem primeru celo bolečine.

Pica in gazirana pijača

Pica se včasih prav odlično prileže s kozarcem kokakole. Vendar se tudi tej kombinaciji izognite, če se le lahko. Izredno slabo namreč vpliva na prebavo, upočasni proces prebavljanja in v nekaterih primerih povzroči tudi razne prebavne težave.

Olivno olje in oreščki

Čeprav je oboje v zmernih količinah zelo zdravo uživati, pa pazite, da teh živil ne uživate hkrati. Ta kombinacija vam lahko povzroči slabost, saj beljakovine v oreščkih in maščobe v olivnem olju nikakor ne gredo skupaj. Prav tako maščobe preprečujejo, da bi se beljakovine lahko normalno prebavile.

Paradižnik in špageti

Si tudi vi redno privoščite špagete s paradižnikovo omako? Morda za povrh zraven še paradižnikovo solato? Kdo bi si mislil, da lahko ta na videz nedolžna kombinacija škodi vašemu telesu. Testenine so polne škroba in ogljikovih hidratov in že na splošno veljajo za težje prebavljivo živilo. Kisline v paradižniku pa prebavo še dodatno upočasnjuje in ovirajo ter povzročajo napihnjenost ter vetrove.

Jogurt in sadje

Še en primer na prvi pogled zdravega zajtrka, ki pa vam v resnici lahko slabo vpliva na prebavo. Ko se beljakovine iz jogurta mešajo s kislinami iz sadja, se oteži proces prebavljanja, nastajajo pa lahko celo strupi, ki vodijo v razne alergije.

Vas bo to odvrnilo od tega, da bi še naprej uživali te kombinacije hrane ali ne?

NaDlani.si; Foto: Pexels