• 28.25C Novo mesto
  • 12:27
  • Pet, 19.07.2019

Kaj so norice oziroma vodene koze

Norice ali vodene koze so zelo nalezljiva virusna bolezen. Zato ni nič čudnega, da so v Sloveniji po obolevnosti med nalezljivimi boleznimi na prvem mestu. Zanimiv je podatek, da na leto zboli od 13.000 do 17.000 ljudi. Ljudje predvsem pogosto obolevajo v poznih zimskih in zgodnjih spomladanskih mesecih, čeprav lahko zbolite tudi poleti.

Norice so predvsem otroška bolezen, čeprav za njimi ne zbolijo le otroci. Kar 90 odstotkov bolnikov preboli norice že v otroštvu, in sicer pred dopolnjenim 15. letom starosti. Ko enkrat norice prebolite, postanete imuni za celo življenje. Virus pa žal ostane v telesu in se lahko kasneje aktivira ter povzroči bolezen z imenom pasovec.

Omenili smo že, da so norice virusna bolezen, bolj natančno jih povzroča virus varicella zoster, ki sodi v družino herpes virusov. Ljudje se okužijo zaradi tega, ker se okužba prenaša kapljično po zraku, obstaja pa tudi možnost prenosa z okuženimi rokami, se pravi z neposrednim stikom. Bolezen je visoko nalezljiva – v inkubacijski dobi, ki traja od 10 do 20 dni, zboli kar 90 odstotkov oseb, ki so bile v stiku z obolelimi. Človek postane prenašalec virusa že 2 dni pred tem, ko se na koži pojavijo rdeči izpuščaji. Kužen pa ostane toliko časa, dokler vseh izpuščajev ne prerastejo krastice.

Norice in simptomi

Norice

Pri oboleli osebi se simptomi pojavijo od 10 do 21 dni po okužbi. Med simptome sodijo:

  • blag glavobol
  • zmerna vročina
  • občutek utrujenosti
  • mehurjast izpuščaj (pojavi se od 24 do 36 ur po prvih simptomih)

Izpuščaj, ki je značilen za norice, je sestavljen iz rdečkastih peg, ki se čez nekaj ur spremenijo v srbeče mehurčke, napolnjene s tekočino. Prvi izpuščaji se pojavijo na glavi, nato po trupu in nazadnje po okončinah. Žal se lahko izpuščajo pojavijo tudi na sluznicah, običajno pa prav vsi močno srbijo. Mehurčki so torej napolnjeni s tekočino, ki po 2 dnevih postane motna. Nato počijo in prekrije jih krastica. Peti dan prenehajo nastajati novi, šesti dan je večina prekrita s krastico, v manj kot 20 dnevih pa mehurji skoraj povsem izginejo.

Kako zdravimo norice?

Kadar norice potekajo običajno, je zdravljenje simptomatsko – takrat ni nobene potrebe po zdravljenju s protivirusnimi zdravili. Otrok naj miruje in veliko počiva, seveda ni potrebno posebej poudariti, da se ga loči od ostalih otrok. Zvišano temperaturo znižujemo s sirupom paracetamola, srbenje pa blažimo s hladnimi obkladki in umivanjem telesa z mlačno ali nekoliko hladnejšo vodo. Pri tem naj vas opozorimo, da se izogibate milom ali gelom za tuširanje, otroka pa posušite tako, da ga z brisačo le nežno popivnate. Svetujemo vam tudi to, da otroku postrižete nohte na rokah čisto na kratko, s tem boste preprečili praskanje mehurčkov. Dojenčku lahko na roke daste kar nogavičke. Poskrbite tudi za pogosto umivanje rok in previjanje. Za razkuževanje in hitrejše celjenje lahko pripravite tudi kopel, v katero ste dodali par zrnc kalijevega permanganata.

Pozor! Za zniževanje temperature nikar ne uporabljajte izdelkov z acetilsalicilno kislino (aspirin), saj lahko povzročijo nevarno bolezen – nastanek Reyevega sindroma!

Zdravnik lahko predpiše tudi zdravila za lajšanje srbenja. Za hitrejše celjenje počenih mehurčkov imate v lekarni tudi izdelke, ki vsebujejo bakrov ali cinkov sulfat in snovi, ki kožo hladijo ter zmanjšajo občutek srbenja. Čeprav so norice pri zdravih otrocih praviloma lahka bolezen, pa lahko pride tudi do zapletov, na primer do bakterijske okužbe. Takrat morate nujno obiskati zdravnika, ki se bo odločil za zdravljenje z antibiotiki ali celo protivirusnimi učinkovinami.

Norice in možni zapleti

Predvsem morate preprečiti praskanje mehurčkov. Če se namreč otrok praska z umazanimi prstki, lahko pride do vnetja, saj se okuži s streptokoki ali stafilokoki. V redkejših primerih lahko pride tudi do vnetja srčne mišice, pljučnice, vnetja jeter, ledvic ali celo sklepov. Omenimo naj tudi vnetje malih možganov, ki ga dobi eden na 4.000 obolelih otrok. Najhujši zaplet pa je zagotovo vnetje celotnih možganov, takrat lahko pride tudi do možganske kapi.

Norice in cepljenje

Norice

Proti noricam obstaja cepivo. Če želite cepiti svojega otroka, se morate za to dogovoriti z njegovim pediatrom. Cepljenje je predvsem priporočljivo za tiste otroke, kjer imajo lahko norice še posebej težak potek z zapleti (otroci v remisiji akutne levkemije, otroci z astmo in tako naprej). 

Norice in nosečnost

  • V primeru, da za noricami zbolite med prvo polovico nosečnosti, bo otrok izpostavljen majhnemu tveganju razvoja prirojenega sindroma vodenih koz. Večina otrok se rodi brez kakršnih koli težav.
  • Če dobite norice v tretjem tromesečju ali vsaj 5 dni pred porodom, obstaja zelo velika verjetnost, da bo z vašim otrokom vse v redu. Telo namreč razvije protitelesa, ki se skozi posteljico prenesejo do otroka in ga zaščitijo.
  • Če dobite norice med 5. dnevom pred porodom in 2. dnevom po porodu, vaš otrok ne bo imel časa prejeti protiteles proti virusu. V takšnem primeru žal obstaja 30 do 40 odstotna verjetnost, da bo imel otrok pri rojstvu razvit neonatalni sindrom vodenih koz, kar je zelo resno in celo smrtno nevarno. Tveganje se lahko zmanjša s posebno injekcijo.

Pripravila: Monika M.