• C Novo mesto
  • 20:06
  • Sob, 10.04.2021

Nov simptom Covid-19 bi lahko bila tudi štiriurna erekcija!

Nedavno objavljena študija, ki je vključevala dva primera priapizma pri bolnikih, okuženih s koronavirusom, je odprla vprašanje, ali bi lahko šlo za nov simptom pandemične bolezni.

Znanstvena študija, ki je bila objavljena v American Journal of Emergency Medicine, piše o vsaj dveh bolnikih, starejših od 60 let, ki sta imela okužbo s koronavirusom in med njo erekcijo, ki je trajala več ur. Strokovnjaki menijo, da je to lahko povezano s Covid-19 ter da je to lahko nova posledica pandemije. Prvi primer se je zgodil v Miamiju pri 69-letnem pacientu, ki trpel za debelostjo in je bil sprejet na oddelek za intenzivno nego. Medicinsko osebje ga je položilo v posteljo z obrazom navzdol, da je izboljšalo dihanje, in ko so ga ponovno obrnili, so opazili, da je njegov penis v pokončnem stanju. Polne štiri ure je trajalo, da je zdravnik poskusil ustaviti erekcijo pri tem bolniku, vendar noben poskus ni bil uspešen. Sčasoma so morali z brizgo odstraniti odvečno kri iz penisa. Nekaj ​​časa kasneje je ta bolnik umrl zaradi posledic korone.

Še en primer so odkrili v Versaillesu (Francija). Šlo je za 62-letnega moškega, okuženega tudi z virusom korone, ki je več ur utrpel erekcijo zaradi strdka, za katerega je bilo kasneje ugotovljeno, da se je ‘zataknil’ v drobnih žilah penisa. Bolnika so zdravili z raztopino za razredčevanje krvi, da bi ustavili nastajanje strdkov, po 14 dneh pa so ga zdravniki lahko odstranili iz aparata, ker je ohranil dihalno funkcijo, tako da se je lahko okrevanje začelo.

Doslej so raziskave pokazale, da je okužbo z virusom korone mogoče povezati s krvnimi strdki. Na pojav so znanstveniki opozorili že aprila lani na podlagi prvih poročil o bolezni, ko je pisalo, da bi lahko Covid-19 povzročil krvne strdke iz treh razlogov. Ena izmed njih je hiperviskoznost krvi, kar pomeni, da postane bolj gosta, zato teče vedno močneje. Drugi vzrok je hiperkoagulabilnost. Kemikalije, ki nastanejo z reakcijo imunskega sistema, lahko namreč olajšajo nastajanje krvnih strdkov. Tretji možni vzrok je endotelijska disfunkcija. Endotel je plast celic, ki prekrivajo notranjost krvnih žil, kar lahko poškoduje kemikalije, ki so produkt imunskega odziva. Takšna poškodba lahko povzroči tudi nastanek krvnih strdkov. Tako obstaja verjetnost, da je Covid-19 pri teh bolnikih povzročil priapizem oz. stanje nehotene delne ali popolne erekcije, ki traja več kot štiri ure, vendar še ni vključen na seznam simptomov.

Mnenje strokovnjaka

»Zaenkrat vemo, da korona deluje na majhne krvne žile in takšne so majhne žile v penisu. Vendar je to le nekaj primerov, ki jih ni mogoče povezati tako, da bi ga resnično vključili na seznam simptomov koronavirusa,« komentira dr. Igor Grubišić, specialist urologije iz Poliklinike Grubišić za 24sata. Dodaja, da imajo bolniki povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov, toda strdek bi lahko končal kjer koli v katerem koli drugem delu telesa, zato zaradi enega ali dveh primerov ne bi bilo smiselno priapizem povezovati s koronavirusom.  Strokovnjaki, ki so opazili ta dva primera, ob tem opozarjajo, da bi to lahko bila nova znana posledica koronavirusa, ki bi jo morali obravnavati zdaj, leto dni po začetku pandemije. Vendar je treba poudariti, da so te erekcije pravzaprav posledica trombemboličnih zapletov. V drugi analizi podatkov o več kot 3000 bolnikih s koronavirusom so strokovnjaki ugotovili trombozo pri 29,4 odstotka ljudi, sprejetih na oddelek za intenzivno nego, kar pomeni, da težave s strdki pri bolnikih s COVID-19 na splošno niso redke, poroča španska Marca.

NaDlani.si; Foto: Unplash