• C Novo mesto
  • 02:32
  • Čet, 29.02.2024

Nova različica koronavirusa povzroča strah po vsem svetu! EU že zahteva prepoved letov

Znanstveniki opozarjajo, da so v Južni Afriki, Bocvani in Hongkongu zabeležili novo različico koronavirusa, imenovano B.1.1.529, ki ima kar 32 mutacij na proteinu S, kar bi ji lahko omogočilo, da se izogne ​​imunosti, pridobljeni s cepivi in prebolelostjo. Doslej je bilo s sekvenciranjem genoma ugotovljeno le majhno število primerov, vendar strokovnjaki poudarjajo, da bi jih lahko bilo še veliko več. Povsem možno je namreč, da običajni testi za druge različice ne morejo uspešno zaznati prisotnosti te variante. Vsi primeri, vključno s tistim v Hongkongu, so povezani z Afriko.

Nova različica koronavirusa je najpomembnejša različica, ki so jo znanstveniki odkrili do zdaj, je povedala Jenny Harries, direktorica britanske agencije za zdravstveno varnost. »To je najpomembnejša različica koronavirusa, ki smo jo do zdaj videli. Nujne so potrebne raziskave, da bi izvedeli več o tem, kako nalezljiva, nevarna in odporna je na cepivo,« je  po poročanju BBC-ja dejala.

Izjemno veliko število mutacij

Različica B.1.1.529 je odcep stare različice, znane kot B.1.1, ki je nekoč povzročila zaskrbljenost, ker bi lahko delno zaobšla imunski odziv. Nova ima na beljakovinski konici kar 32 mutacij. Virologi nenehno ugotavljajo nove različice koronavirusa, vendar le te pogosto izumrejo in jih nadomestijo bolj nalezljive različice. Pomembno je tudi dejstvo, da je virus zelo nalezljiv in da se uspešno izogne ​​imunskemu sistemu. Čeprav je okuženih malo, le ducat, izvoz virusa v Hongkong vzbuja zaskrbljenost, da bi se z mednarodnimi potovanji ta različica lahko razširila. Uradniki in znanstveniki britanske agencije za zdravstveno varnost (UKHSA) spremljajo in raziskujejo to različico.

Število na novo okuženih v Južni Afriki narašča

Število potrjenih novih okužb v Južni Afriki v zadnjem času narašča – s 312 v ponedeljek na več kot 860 v torek. Vendar pa znanstveniki menijo, da je še prezgodaj govoriti o tem, ali obstaja povezava med tem porastom in novo ‘super različico’. Prve primere nove različice so opazili v Bocvani 11. novembra, najzgodnejši v Južni Afriki pa je bil odkrit tri dni kasneje. V Hongkongu so odkrili primer 36-letnika, ki je imel negativen PCR test pred poletom iz Hongkonga v Južno Afriko, kjer je ostal od 22. oktobra do 11. novembra. Po vrnitvi v Hongkong je bil test negativen, vendar je bil pozneje, 13. novembra, pozitiven, medtem ko je bil možakar še v karanteni.

Virolog govori o ‘strašnem profilu konic’

Novo različico je identificiral Tom Peacock, virolog na Imperial College London, ki je objavil podrobnosti. »Prenos v Azijo lahko nakazuje na to, da je različica veliko bolj razširjena, kot se zdi. Treba je poudariti, da za zdaj govorimo o zelo majhnem številu primerov,« pravi virolog in dodaja, da je treba situacijo budno spremljati, ker bi mutacije lahko pomenile, da gre za različico, ki bi se lahko širila veliko bolje kot vse doslej. Ravi Gupta, profesor klinične mikrobiologije na univerzi Cambridge, je za Guardian povedal, da je njegov laboratorij ugotovil, da sta dve mutaciji na B.1.1.529 povečali infektivnost in zmanjšali prepoznavanje protiteles.

 Evropska komisija bo članicam predlagala, naj zaradi širjenja nove koronavirusne različice omejijo potovanja iz juga Afrike in odpovejo letalske povezave s to regijo, je danes tvitnila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Potovanja so medtem že omejile Nemčija, Avstrija in Italija.

Svetovna zdravstvena organizacija med različice, ki jih najbolj skrbijo, trenutno uvršča različice alfa (B.1.1.7), beta (B.1.351), gama (P.1) in delta (B.1.617.2). Poleg tega pozorno spremljajo še različici lambda (C.37) in mu (B.1.621). Med različicami, ki jim sledijo, je po novem tudi B.1.1.529.

N. D.; Foto: Shutterstock