• C Novo mesto
  • 09:49
  • Ned, 28.02.2021

Nova študija z univerze Stanford: Za lockdown najbrž ni bilo potrebe

V svetovni študiji reakcij na covid-19 je bilo ugotovljeno, da lockdown na začetku pandemije morda ni prispevala k upočasnitvi bolezni bolj kot nekateri prostovoljni ukrepi, na primer socialna distanca oz. izogib potovanjem. Študija s strokovno oceno je bila objavljena v časopisu European Journal of Clinical Investigation 5. januarja ter je analizirala povečanje števila primerov koronavirusa v desetih državah v začetku leta 2020, piše Newsweek.

Študija je primerjala primere v Angliji, Franciji, Nemčiji, Iranu, Italiji, na Nizozemskem, v Španiji in ZDA, državah, ki so izvedle blokado in zaprtjih podjetij s primeri v Južni Koreji in na Švedskem, se pravi državah, ki so imeli prostovoljne milejše ukrepe. Cilj študije je bil analizirati učinek blažjih oz. strožjih ukrepov na spremembe v individualnem vedenju in zatiranje prenosa virusa. Raziskovalci so ugotovili, da ni nobenega jasnega in pomembnega blagodejnega učinka bolj restriktivnih ukrepov na povečanje števila primerov v nobeni državi. »Ne dvomimo o vlogi vseh intervencij na področju javnega zdravja niti usklajenega komuniciranja o epidemiji, vendar ne najdemo dodatnih koristi zaradi prepovedi zapuščanja domov in zapiranja podjetij,« zapišejo raziskovalci.

Študija ima omejitve

Vendar priznavajo, da ima študija tudi omejitve, in ugotavljajo, da ni lahko primerjati več držav, saj imajo države različna pravila, kulture in odnose med državljani in vlado.

Študijo so izvedli glasni nasprotniki lockdowna

Študijo so izvedli raziskovalci, povezani z univerzo Stanford, eden od avtorjev pa je Jay Bhattacharya, profesor medicine in ekonomije, ki je že od marca glasni nasprotnik zapiranja. Zaradi konteksta je treba opozoriti, da so druge študije v nasprotju s tem pokazale, da je zaklepanje rešilo milijone življenj.

Imperial College: Zaklepanje je rešilo življenja

Študija raziskovalcev z londonskega Imperial College, objavljena junija lani v reviji Nature, je pokazala, da je uvedba zaklepanja na začetku pandemije po Evropi rešila 3,1 milijona življenj.

NaDlani.si; Foto: Pixbay