• C Novo mesto
  • 17:31
  • Sre, 12.06.2024

Obkladki za otekline

Do takšnih in drugačnih poškodb kaj hitro pride in že je tu boleča oteklina, ki nam greni življenje. Obkladki za otekline so najboljša rešitev, s katero se lahko spoprimemo s to neprijetnostjo. Lajšajo namreč bolečino in zmanjšujejo oteklino. Seveda pa se pojavlja vprašanje: kakšni obkladki za otekline so najprimernejši? Vroči? Hladni? Morda čisto nekaj tretjega? Seveda je to odvisno predvsem od tega, s kakšno poškodbo imamo opravka.

Obkladki za otekline

Že stari Rimljani so se namakali v toplih kopelih, danes takšne kraje imenujemo toplice. Po drugi strani pa so nam babice povedale, da je potrebno mesto, kjer smo se opekli, takoj dati pod hladno vodo. In vse to uporabljamo danes tudi v medicinske namene za lajšanje bolečin. Metode so različne, povsod pa glavno vlogo igrajo topli ali mrzli obkladki za otekline.  

Ledeni obkladki za otekline

Pri zdravljenju različnih poškodb so v največ primerih najpomembnejši hladni obkladki za otekline. Takšno metodo uporabljamo v tistih primerih, ko je od poškodbe in pojava oteklin preteklo manj kot 24 ur. Še posebej pa to metodo uporabimo takrat, ko poškodovano mesto tudi oteka. Zakaj so tu izvrstni ledeni obkladki za otekline? Led učinkovito zmanjša bolečino, saj ima blagodejen učinek na živčni sistem, povzroča pa tudi, da se krvne žilice zožajo. Tako se oteklina zmanjša, manjša pa je tudi bolečina.

Pri vsem tem je zelo pomembno, da veste, da ledu oziroma obkladka nikoli ne položite direktno na kožo. Obstaja namreč nevarnost ozeblin. Ker so ledeni obkladki za otekline lahko celo bolj hladni kot sam led, jih uporabljajte tako, da jih na poškodovano mesto položite preko tkanine, in sicer ne za več kot 30 minut. Pri tem vam svetujemo tudi veliko počitka, poškodovani del telesa pa privzdignite. S tem boste preprečili zastajanje krvi, zaradi česar se bo oteklina še hitreje zmanjšala.

Še nekaj nasvetov pri uporabi mrzlih obkladkov:

Obkladki za otekline

  • Preprečite prekomerno hlajenje obolelega področja tako, da mesto hladite z ledeno kocko, s katero drgnete po oteklini, dokler se kocka ne bo stopila.
  • Oteklino na prstih, dlaneh in stopalih lahko zmanjšate tako, da ustrezen del telesa pomočite v mrzlo vodo. Poškodovanega dela telesa ne namakajte več kot 10 do 15 minut.
  • Obkladki za otekline so lahko tudi brisače, ki ste jih pomočili v mrzlo vodo ter dobro oželi in položili na otekel del telesa. Na brisačo lahko položite tudi vrečko zmrznjene zelenjave ali mesa.
  • Za hlajenje lahko v lekarni kupite tudi posebne vrečke z gelom, ki so zelo uporabne, saj jih lahko uporabite tako za mrzle kot za tople obkladke.

Vroči obkladki

Obkladki za otekline

Dobro vemo, da toplota učinkovito sprošča mišice, zato so topli obkladki najbolj primerni za lajšanje bolečin v mišicah. Do teh lahko pride zaradi nepravilne drže telesa. Vroči obkladki pa niso primerni kot obkladki za otekline, saj otekline ne bodo zmanjšali. Če boste topel obkladek položili na poškodovano mesto, se lahko vnetje in otekanje še poslabša, saj toplota širi krvne žilice. Z vročimi obkladki poskrbimo za zdravljenje razbolelih mišic in odpravljamo krče, pomagajo pa tudi bolnikom z osteoartritisom. Tudi vročih obkladkov ne uporabljamo dlje kot pol ure naenkrat. Odsvetujemo vam tudi uporabo vrelih obkladkov, saj lahko na področju gretja pride tudi do oteklin.

Še nekaj nasvetov za uporabo vročih obkladkov:

  • Svetujemo vam, da uporabljate blazino za gretje..
  • Kot smo že napisali, prizadetega mesta ne ogrevajte dlje kot 30 minut
  • Tako kot v primeru mrzlih obkladkov, tudi tu med grelno površino in kožo položite kos tkanine, večkrat pa tudi preverite površino kože.

Kako pogosto lahko uporabljate obkladke?

Ne glede na to, ali glavno vlogo igrajo mrzli obkladki za otekline ali pa topli obkladki, v vsakem primero velja naslednje pravilo. Med eno in drugo 30 minutno terapijo je potrebno počakati toliko časa, da se koža po barvi in temperaturi povrne v normalno stanje. Čas med dvema obkladkoma naj bi bil torej od 30 do 60 minut. Še kako pomembno je namreč to, da z obkladki ne boste pretiravali.

Kaj pa izmenjava vročih in mrzlih obkladkov?

Obkladki za otekline

Menjava vročih in mrzlih obkladkov je še kako priljubljena pri športnikih, ki si želijo čim hitreje zmanjšati oteklino. Tako tu pridejo v upoštev tako mrzli obkladki za otekline kot tudi topli obkladki. Menjava teh dveh vrst obkladkov povzroča hitro oženje in razširjanje krvnih žilic, s tem pa oteklina hitro izgine. Bodite pozorni na to, da obkladki ne bodo premrzli ali prevroči, menjajte pa jih na 5 do 10 minut. Celoten proces naj ne traja dlje kot 45 minut.

Obkladki za otekline z jabolčnim kisom

Obkladki za otekline z jabolčnim kisom so celo boljši kot mrzli obkladki pri zdravljenju poškodb, ki so posledica zvina ali na primer natega mišice (torej poškodb mehkega tkiva). Jabolčni kis namreč učinkovito ukroti bolečino in bistveno skrajša čas celjenja poškodbe. Hitro opravi tudi z oteklino.

Kako uporabimo jabolčni kis?

Ustrezno tkanino namočimo v jabolčni kis ter jo položimo na poškodovani del telesa. Čez ovijemo še plastično folijo, tako da se bo vlaga zadržala. V primeru, da imate občutljivo kožo, kis predhodno razredčite. Kisu lahko dodate tudi sol.

Pripravila: Monika M.