• C Novo mesto
  • 06:51
  • Sre, 29.06.2022

Omikron je mutiral, nova podvrsta odkrita v približno 40 državah! To je tisto, kar vemo do zdaj

Že od prve različice omikron BA.1 je znano, da se širi hitreje kot prejšnje različice koronavirusa. Zdaj se je pojavila še podvrsta BA.2. V prvih desetih dneh januarja se je v Veliki Britaniji okužilo najmanj 400 ljudi. Ob tem je njen obstoj je dokazan že v več kot 40 državah, piše Deutsche Welle. Seznam PANGO navaja, da je bilo 79 odstotkov do zdaj dokazanih okužb s to različico potrjenih na Danskem. Sledijo Združeno kraljestvo (6 %), Indija (5 %), Švedska (2 %) in Singapur (2 %). Vendar je treba opozoriti, da je odkrivanje te različice virusa odvisno od zmožnosti sekvenciranja PCR testov v posameznih državah.

Kako nevaren je omikron BA.2?

Hitro širjenje te podvrste nakazuje, da bi lahko bila še bolj nalezljiva kot prva varianta seva omicron BA.1. Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) je BA.2 uvrstila med ‘opažene različice’. »V naravi virusov je, da se razmnožujejo in mutirajo,« je dejala Meera Chand, direktorica britanske zdravstvene agencije. »Torej je mogoče pričakovati, da bo med pandemijo več obremenitev.« Ker zdravstvene ustanove raziskujejo genetsko strukturo virusa, je mogoče prepoznati nove različice in oceniti, kako nevarne so nove mutacije. Analiza podvrste BA.2 še poteka. »Še vedno ni prepričljivih dokazov, da BA.2 povzroča hujši potek bolezni kot BA.1,« pravi Chand.

Cepljenje je pomembno zaradi novih mutacij

Britanski zdravstveni minister Sajid Javid dodaja, da pojav novega seva kaže, kako pomembno je cepljenje. »Vse spodbujam, naj zaščitijo sebe in svoje ljubljene in zdaj vzamejo obnovitveni odmerek.« Francoski epidemiolog Antoine Flahault je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal: »Kar nas preseneča, je hitrost, s katero se je ta podvrsta, ki je zelo razširjena v Aziji, razširila na Dansko.« Doslej okužbe podtipa BA.2 niso imele hujšega poteka kot podtip BA.1. Francoski minister za zdravje Olivier Veran prav tako razmišlja o pojavu nove podvrste omenjene razčičice. »Trenutno vemo, da BA.2 bolj ali manj ustreza značilnostim, ki jih poznamo iz omikrona,« je povedal za AFP.

Ali obstaja nevarnost rekombinacije delte in omikrona?

Nemški virolog Christian Drosten z univerzitetne klinike Charite v Berlinu je v intervjuju za nemško radijsko postajo Deutschlandfunk dejal, da bi združitev delte z eno od podvrst omikrona lahko razvila še nevarnejši virus. Omikron ima določene mutacije v površinskih beljakovinah, tako imenovanem spike proteinu, ki mu lahko pomagajo obiti imunski sistem telesa. Posebej nevarna bi lahko bila rekombinacija virusa, ki bi nosil omikron spike-proteina in preostanek genoma delta seva koronavirusa, je dejal Drosten. To bi pomenilo povezovanje najmočnejših lastnosti obeh sevov. »To je bilo že opisano, zato se moramo bati, da bi se kaj takega lahko zgodilo,« je dejal Drosten. Pred kratkim je znanstvenik s Cipra poročal o novi vrsti virusa, imenovanem ‘deltakron’, vendar je možno, da je šlo za napako, pravijo znanstveniki.

Prilagoditev cepiva

Znanstveniki pa so prepričani, da lahko s prilagoditvijo cepiv naredijo konec tudi novim različicam. Nemški proizvajalec cepiv BioNTech in njegov ameriški partner Pfizer sta začela izvajati klinično študijo cepiva, prilagojenega različici omikron. Njegovo varnost, prenašanje in učinkovitost je treba preizkusiti, pravita obe podjetji. V raziskavo je bilo vključenih 1420 posameznikov, ki so bili razdeljeni v tri skupine. V prvo skupino sodijo tisti, ki so pred 90 do 180 dnevi prejeli dva odmerka cepiva in bodo zdaj prejeli enega ali dva odmerka cepiva, prilagojenega za omikorn. Ta skupina vključuje 600 ljudi. Enako številčna je tudi druga skupina, v katero spadajo tisti, ki so prejeli obnovitveni odmerek, ki bodo prejeli še en standardni odmerek cepiva ali en odmerek cepiva, prilagojenega za omikron. V tretji skupini je približno 200 necepljenih in tistih, ki doslej niso imeli covid-19. Prejeli bodo tri odmerke novega cepiva, prilagojenega za omenjeno različico.

Evropska agencija za zdravila (EMA) ni sporočila, ali meni, da je potrebno cepivo, prilagojeno za različico omikron. Toda BioNTech in Pfizer sta pred dvema tednoma objavila, da sta začela proizvajati cepivo, prilagojeno zanj. Pričakujejo, da bodo do konca marca ali v začetku aprila proizvedli od 50 do 100 milijonov odmerkov cepiva. BioNTech in Pfizer ocenjujeta svojo proizvodno zmogljivost za letošnje leto na približno štiri milijarde odmerkov cepiva.

N. D.; Foto: Shutterstock

e-bike