• C Novo mesto
  • 03:00
  • Tor, 18.01.2022

Omikron se uspešno izogiba imunosti, ki jo dobite s prebolelostjo, pravi študija

Glede na prvo študijo, ki temelji na terenskih podatkih, ima omikron ‘pomembno’ lastnost, da se izogne ​​imunosti, pridobljeni s prejšnjimi okužbami od drugih različic covida-19. Ugotovitve kažejo, da bi nova varianta lahko povzročila nov pomemben val okužb, tudi med populacijo, ki imajo visoko raven protiteles. Strokovnjaki Afriškega nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni (NICD) opozarjajo, da bi ti rezultati lahko imeli pomembne posledice za javno zdravje. »Ni še znano, ali se lahko omikron izogne ​​tudi imunosti po cepljenju,« so povedali raziskovalci.

Povečano tveganje ponovne okužbe

Strokovnjaki so analizirali skoraj 2,8 milijona potrjenih primerov okužbe s covid-19 v Južni Afriki od marca 2020 in ugotovili, da se je ponovno okužilo 35.670 ljudi, piše Sky News. Študija namreč kaže, da je bilo tveganje ponovne okužbe med beta-delta povzročenimi valovi manjše kot med prvim valom, ki ga je povzročila varianta, odkrita v Wuhanu. Tako se je bilo med prvim valom pandemije lažje ponovno okužiti covid-19 kot takrat, ko sta se pojavila beta in delta seva. Nasprotno pa je tveganje ponovne okužbe z omikronom 2,4-krat večje kot pri prvem valu. Strokovnjaki NICD sklepajo, da je nedavno širjenje variante omikrona povezano z zmanjšanim tveganjem za prvo okužbo in povečanim tveganjem za ponovitev. »Našli smo dokaze o znatnem in trajnem povečanju tveganja ponovne okužbe, povezanega s pojavom variante omikrona v Južni Afriki. Te ugotovitve kažejo, da ima ta sev prednost, da ponovno okuži tiste, ki so že zboleli za covidom,« so zapisali raziskovalci. »Zmožnost izogibanja imunosti, pridobljene s predhodno okužbo ter ne glede na to, ali se lahko omikron izogne ​​tudi imunosti, pridobljeni s cepivom, ima pomembne posledice za javno zdravje po vsem svetu,« dodajajo. Čeprav je le približno četrtina prebivalstva Južne Afrike v celoti cepljenih, je imuniteta prebivalcev, pridobljena po okužbi s covid-19 precej visoka, saj je država šla skozi več pomembnih valov pandemije.

Dobre novice

Specialistka za nalezljive bolezni Anne von Gottberg iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) meni, da se varianta omikrona ne zdi bolj nalezljiva kot prej prevladujoči sev in da trenutno povečanje primerov v Južni Afriki verjetno temelji na dovzetnosti prebivalstva za ponovno okužbo. Gottberg je dodala, da obstajajo dokazi, da imajo tisti, ki se ponovno okužijo z novim sevom covida-19, omikronom, blage simptome, in dejal, da je to ‘dobra novica’. Študija z naslovom Povečano tveganje ponovne okužbe SARS-CoV-2, povezana s pojavom različice Omicron v Južni Afriki, je bila objavljena v arhivu MedRxiv in ni šla čez recenzijo neodvisnih strokovnjakov.

N. D.; Foto: Shutterstock