• 1.53C Novo mesto
  • 19:30
  • Ned, 24.01.2021

Opozorilo zdravnika: Še niste nehali kaditi v dobi Covid-19?

Da je tobak zdravju škodljiv, nikakor ni novica. Javnozdravstvene kampanje so nas podrobno obvestile in razložile, da ne glede na to, kako ga uživamo, tobak ne vsebuje nobenih varnih snovi, piše IndianExpress. »Te snovi ne vplivajo samo na pljuča, ampak imajo tudi škodljiv učinek na celo telo in prispevajo k zmanjšanju števila let življenja,« pravi dr. Sibasish Dey.

Nekatere dolgoročne posledice kajenja se razvijejo skozi leta, nekateri fizični učinki pa se razvijejo v zelo kratkem času. Sem spadajo tesnoba in razdražljivost, otrpel vonj, izguba apetita in drugi učinki. »Ameriško združenje za pljuča navaja, da cigaretni dim sprošča več kot 7000 kemičnih spojin, med katerimi je veliko strupenih, več kot 70 pa jih je rakotvornih. Kajenje uniči pljučne alveole in oteži dihanje, kar vodi do bolezni dihal, kot je KOPB oz. kronične obstruktivne pljučne bolezni,« pravi dr. Dey. Za astmatike je celo pasivno kajenje možen vzrok za poslabšanje stanja. Dokazi kažejo, da je kajenje vodilni vzrok KOPB in po vsem svetu povzroči več kot 10 milijonov smrtnih primerov zaradi uživanja.

Čeprav se o KOPB ne govori tako pogosto, je po ocenah vzrok za tretjino smrtnih primerov na svetu, piše v poročilu mednarodnega organa za boj proti bolezni GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease).

Kako se izogniti boleznim dihal?

Osnovni in glavni način, kako se izogniti težavam z dihanjem, je opustiti kajenje. »Pandemija je priložnost, da kadilci prepoznajo resna tveganja, povezana s to navado, kot je KOPB, pa tudi ranljivost, ko gre za Covid. Razmisliti bi morali o prenehanju,« zaključuje dr. Dey.

NaDlani.si; Foto: Unplash