• C Novo mesto
  • 06:46
  • Tor, 18.05.2021

Ošpice – kaj moramo vedeti o njih?

Ošpice so izjemno nalezljiva bolezen, ki se z lahkoto širi, prenaša pa se kapljično. Z zapleti pri tej bolezni se sreča kar vsak 15. okuženi, eden na 1000 obolelih pa bolezni celo podleže. Posebej smrtonosne so ošpice v deželah v razvoju. Z njimi se lahko okužijo tako stari kot mladi. Zdravila ni, tako da edini učinkoviti ukrep predstavlja cepljenje.

Ste vedeli? Za ošpicami po vsem svetu na leto zboli 36 oseb na milijon prebivalcev. Umre okoli 134.200 obolelih.

Ošpice: pravočasno prepoznajte simptome

Ošpice

Še kako dobro se je zavedati dejstva, da se simptomi ošpic razvijejo v tednu ali dveh po okužbi, sama bolezen pa poteka v 2 obdobjih. Prvo obdobje se imenuje kataralno obdobje, v drugem pa se pojavijo izpuščaji.  V kataralnem obdobju nastopajo značilni simptomi, ki spominjajo na prehlad. To so izcedek iz nosu, kašelj, vnetje veznic, visoka telesna temperatura in občutljivost na svetlobo. Bodite pozorni tudi na ustno sluznico, na kateri se pojavijo rdeče lise z belo sredico. 

Kataralno obdobje se konča po tednu ali dveh, temu sledi upadec telesne temperature, po telesu pa se pojavijo značilni izpuščaji, ki jim pravimo Koplikove pege. Izpuščaji se najprej pojavijo na glavi in vratu ter za ušesi, kasneje se razširijo prav po celem telesu. Teden dni po tem se lise združijo v večje spremembe, le-te potemnijo in nato počasi izginejo. Bolnik okreva po 4 ali 5 dneh.

Ošpice lahko povzočajo tudi zaplete

Na prvi pogled ošpice sploh niso nevarne, vendar pa žal lahko povzročijo takšne ali drugačne zaplete. Tako se lahko na primer nekaj dni po izbruhu pojavi še:

  • akutna bakterijska okužba srednjega ušesa,
  • vnetje vetnic,
  • bakterijska pljučnica,
  • bruhanje in driska,
  • bronhitis,
  • gastroenteritis.

Če zdravljenje z antibiotiki ni uspešno, lahko ošpice pustijo trajne posledice, kot je na primer okvara pljuč ali ušes. Med zaplete štejemo tudi redkejše pojave: vnetje srčne mišice, hepatitis ter virusno vnetje možganov.

Ošpice in bolan otrok

Ošpice

Če sumimo, da je otrok podlegel ošpicam, mu najprej izmerimo telesno temperaturo. Previsoko temperaturo poskušajmo znižati z mlačnimi obkladki, ki bodo ožilje razširili – s tem se telesna temperatura zniža. Kako uporabljamo obkladke? V vodo namočimo več brisač, jih ožamemo, nato pa jih položimo na telo otroka. Vsakokrat, ko se obkladek segreje, ga seveda zamenjamo. Nato telesno temperaturo zmerimo še enkrat. Če se je znižala, lahko z obkladki prenehamo, v nasprotnem primeru pa nadaljujemo s hlajenjem. Poskrbimo tudi za to, da otrok dovolj pije, in sicer po požirkih.

Ošpice: diagnoza zdravnika

Najbrž nam ni potrebno posebej napisati, da se z bolnim otrokom čimprej obrnite na zdravnika. Le-ta bo najprej postavil zgodnjo diagnozo na podlagi splošnih simptomov slabega počutja, znakov nihajoče telesne temperature in prehlada ter seveda po odkritju Koplikovih peg. Veliko lažje je ošpice diagnosticirati kasneje, ko se že pojavijo izpuščaji po celem telesu.

Kadar tudi zdravnik ni prepričan, ali ima otrok ošpice ali ne, si lahko pomaga z imunofluorescenco. Z njo namreč določi število protiteles ali antigena v tkivu. Lahko pa poseže tudi po postopku, s katerim izolira virus v telesu, ali pa opravi serologijo.

Ošpice in zdravljenje

Žal zdravilo za ošpice ne obstaja. Vse, kar lahko naredimo, je to, da blažimo simptome. Zdravnik bo verjetno predpisal blage analgetike, kot je na primer paracetamol. Kot smo že omenili, pomagajo tudi obkladki. Če pride do vnetja veznic, si lahko pomagamo z izpiranjem oči, uporabimo pa lahko tudi antibiotične kapljice. Na boleče kraste lahko nanesemo vazelin.

Dokler ima otrok visoko vročino, naj zelo veliko počiva. Če ima vneta ušesa, mu bo zdravnik predpisal zdravljenje z antibiotikom, če pa bo imel tudi vnete oči, bo dobil kapljice za oči (zdravilo). Otrok naj obvezno ostane doma do takrat, ko je na njegovem telesu viden izpuščaj. Bolnik je namreč kužen štiri dni pred pojavom izpuščajev ter še štiri dni po pojavu izpuščaja.

Najučinkovitejša preventiva je prav cepljenje

Ošpice

Cepljenje je izjemno učinkovit ukrep, ki omogoča trajno imunost na ošpice. V Sloveniji smo tako že leta 1968 uvedli obvezno cepljenje vseh otrok. Otroci cepivo prejmejo kar dvakrat. Prvič v starosti  od 12 do 18 mesecev ter drugič pri vstopu v šolo. Tako smo v Sloveniji s 40-letnim programom močno zmanjšali pojav ošpic.

Večina primerov ošpic v naši državi je posledica mednarodnih potovanj. Zbolijo predvsem tisti, ki niso bili cepljeni, pri tem pa prenesejo okužbo na druge nezaščitene osebe, tako da lahko pride do izbruha ošpic.

Kako je drugje po svetu?

Navkljub izvajanju ustreznih programov za odpravo ošpic, pa so ošpice še vedno zelo pogosta bolezen v Aziji, Afriki, Na Pacifiku in žal tudi v Evropi. Pri tem naj navedemo naslednji podatek: od 1. maja 2017 do 30. aprila 2018 je v Evropi za ošpicami zbolelo kar 13.475 ljudi. Največ obolelih prihaja iz Italije, Romunije, Grčije in Francije. Z zelo velikim izbruhom se letos soočata tudi Srbija in Ukrajina.

Pripravila: Monika M.

 

Ošpice – kaj moramo vedeti o njih?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.