• C Novo mesto
  • 22:56
  • Čet, 05.08.2021

Po cepljenju nikar ne počnite teh stvari

Če se boste v kratkem šli cepit, je priporočljivo, da tik po cepljenju ne izvajate spodnjih stvari.

Ne pijte alkohola in ne kadite

Čeprav ni neposrednih dokazov, da bi alkohol ali cigareti lahko povzročili kakršnekoli zaplete ali težave po cepljenju, je priporočljivo, da se jim izogibate. Alkohol namreč dehidrira vaše telo in zaradi tega lahko povzroči slabše počutje ali celo poslabša stranske učinke cepiva. Če je v telesu preveč alkohola in tobaka, ko se greste cepit, je možno, da to celo zmanjša učinek cepiva, saj oboje vpliva na imunski sistem.

Ne mislite, da ste po prejemu cepiva popolnoma imuni na virus

Nobeno cepivo ni 100 % zanesljivo, zato je pomembno, da se kljub temu, da ste cepljeni, od zdaj naprej še vedno držite ukrepov in ste pazljivi. S covid-19 se lahko okužite tudi po cepljenju, čeprav bodo simptomi blažji. Še vedno ste lahko tudi asimptomatski prenašalec, zato je pomembno, da še naprej pazite na higieno rok, nosite masko v zaprtih prostorih in poskrbite za primerno fizično razdaljo.

Ne odlašajte s kontaktiranjem zdravnika, če začutite nenavadne simptome

Stranski učinki cepiva ponavadi izzvenijo najkasneje v nekaj dneh; bolečina ali nelagoden občutek v roki, utrujenost, vročina. Če se simptomi nadaljujejo ali pa občutite kakšne druge, nepričakovane simptome, se čimprej posvetujte z zdravnikom. Tudi, če nekaj časa po cepljenju začutite simptome, ki so značilni za covid-19, se posvetujte z zdravnikom – še vedno obstaja manjša možnost, da ste se okužili.

Ne izpostavljajte se stresnim situacijam

Vaše telo po cepljenju potrebuje nekaj časa, da primerno okreva. Vzemite si dan za počitek, odmislite stresne situacije v službi, izogibajte se hujšim fizičnim naporom in se primerno spočijte.

Kaj pa je po in pred cepljenjem priporočljivo početi?

Poskrbite, da boste spili dovolj vode, da bo vaše telo primerno hidrirano. Najpogostejši stranski učinki cepiva so bolečine v mišicah, glavobol, slabo počutje – če boste poskrbeli za zadostno hidracijo, boste pripomogli k temu, da bodo stranski učinki krajši in manj intenzivni. Poskrbite za uravnoteženo prehrano, uživajte čim več zelenjave in sadja, privoščite si tudi živila, ki delujejo protivnetno, kot je na primer česen, kurkuma, zelena zelenjava … Privoščite si kvaliteten spanec (vsaj 7 ali 8 ur). Pomanjkanje spanca lahko namreč spravi telo v stres in negativno vpliva na cel imunski sistem. Če po cepljenju čutite bolečino v roki, lahko na prizadeto mesto položite vlažno hladno krpo (ali led, zavit v krpo) in pustite delovati nekaj časa. Če se dovolj dobro počutite, si lahko privoščite tudi krajšo telovadbo ali jogo, da bi pregnali stranske učinke. Seveda pa nikar ne pretiravajte.