• C Novo mesto
  • 22:06
  • Ned, 13.06.2021

Popolna postava v desetih korakih

Pomlad je že potrkala na vrata, še raje pa se morda oziramo proti poletju, ko nas bo razvajalo sonce, vse bo bolj sproščeno in igrivo, dnevi bodo daljši, noči pa kratke in vroče.

Je pa to tudi čas, ko bo treba stopiti v kopalke in svetu pokazati, kaj se skriva pod majico in hlačami. Je popolna postava za vas le oddaljen spomin? S pomočjo spodnjih nasvetov popolna postava ne bo ostala le v vaših sanjah.
Še je čas, da se vzamete v roke – saj veste, da nikoli ni prepozno. In če kdaj stojite pred ogledalom ter sanjate, da je vaša popolna postava resnična, potem nekaj naredite v zvezi s tem. Morda pa ste med tistimi srečnicami, ki za lepo telo ne potrebuje garanja? V vsakem primeru vam bodo nasveti, s pomočjo katerih bo popolna postava povsem dosegljiva, prišli prav. Ne le da bo vaše telo lepo, v njem se boste tudi dobro počutili, to pa je odločilnega pomena za lepoto človeka kot celoto. Kaj še čakate?

Iščete stik s svojim telesom? Preizkusite jogo.

Popolna postava #1: Povežite se s svojim telesom

Utihnite že enkrat in samo prisluhnite – sebi in svojemu telesu. Poslušajte svoje dihanje, bitje srca, premikanje mišic, cenite dejstvo, da je telo izredno kompleksen in popoln sistem, ki ga človek z lastnimi rokami ne more ustvariti. S svojim telesom se boste morda zelo povezali s pomočjo joge ali le raztezanja, skratka, poiščite način, da se umirite in ga poslušate. Kmalu boste zaznali, kdaj vam sporoča, da nekaj ni v redu in obratno.

Popolna postava #2: Mišice utrjujte kar doma

Popolna postava je dosegljiva že brez kakršnih koli pripomočkov. Potrebujete le nekaj volje, vztrajnosti in discipline. Doma lahko delate počepe, sklece, trebušnjake, izpadne korake, poskoke in še marsikaj. Če ne znate, boste na spletu našli ogromno nasvetov za oblikovanje zdrave mišične mase, ki ne pomeni le moči in kondicije, temveč tudi dobro počutje in samozavest. Vaje delajte vsak dan, zanje pa si ni treba vzeti ene ure, temveč po deset ali dvajset ponovitev vsake. Izberite pa take, ki vam ustrezajo, in jih kombinirajte tako, da bodo delale mišice na rokah, nogah, zadnjici, trebuhu in še kje.

Popolna postava #3: Gibanje, gibanje!

Če želite zares napredovati, bo treba v vadbeni program vključiti tudi različne aerobne vaje – trikrat do petkrat na teden vsaj po pol ure ali uro. Ne pozabite na raztezanje. V dneh, ko je zunaj že topleje, si lahko privoščite res veliko: tek, kolesarjenje, plavanje, rolanje, vadbo v telovadnici, aerobiko, tenis … Možnosti je veliko, le poiskati jih je treba.

Popolna postava #4: Si, kar ješ

To je vsa resnica. Če je popolna postava res vaš zastavljeni cilj, potem bo treba vsak dan dobro gledati, kaj vse spravite vase. Kdaj pa kdaj si seveda lahko privoščite kakšno sladkarijo, a v glavnem jejte zdravo, hranljivo in polnovredno hrano, ki vam bo dala tudi dovolj energije za rekreacijo. Telo se bo ob primerni hrani počutilo bolje, lepše pa bo tudi izgledalo.

Popolna postava #5: Nosite oblačila, ki so prilagojena vašemu telesu

Kadar se glede svojega telesa počutimo slabo, se navadno oblečemo v kakšno raztegljivo ali preveliko majico, ki več skriva kot razkriva. Ne želimo namreč, da bi nas drugi obsojali glede videza, a če glede tega ne bomo sami ničesar ukrenili, tudi drugi ne bodo kar naenkrat začeli z lepimi komentarji. In če čakate na dan, ko vas bo popolna postava končno obiskala, se raje ustavite. Danes morate uživati v svojem telesu in se glede njega počutiti dobro, zato nosite oblačila, ki so primerna vaši velikosti in teži, ki poudarjajo dele, na katere ste ponosni. Če boste na ta način poskrbeli zase, se boste počutili prenovljeno in bolj motivirano.

Popolna postava #6: Na telo glejte kot na celoto

Večina nas kritizira določene dele telesa – ali so stegna predebela, ustnice preozke ali pa prsi premajhne. Svoje telo raje glejte kot celoto, na dele, ki bi morda potrebovali popravilo, pa raje pozabite. Ne ukvarjajte se s predeli, ki vam niso všeč, ampak pozornost raje namenite vsemu telesu.

Popolna postava je lahko resničnost.

Popolna postava #7: Pozitiva je pomemben ključ

Kako je vaše telo videti, je odvisno tudi od vidika, s katerega nanj gledate. Preprosto: če greste iz hiše misleč, da niste za nikamor, bo vaše telo odsevalo prav to, o čemer razmišljate. Avtomatično boste hodili bolj sklonjeno, drža bo bolj negotova in podobno. Ko zjutraj zapustite dom, se torej nasmehnite in nase poglejte kot na čudovitega človeka, ki si zasluži vse najboljše. Na svoje telo glejte kot na nekaj lepega, negujte ga, hodite samozavestno in pokončno. Tako bo tudi okolica zagotovo spremenila odnos do vas.

Popolna postava #8: Ne pozabite na užitke

Če trdo telovadite in garate, da bo popolna postava vendarle prišla, potem se lahko zgodi, da pozabljate na zabavne stvari, ki so lahko prav tako koristne. Privoščite si masažo, savno, dolgo vročo kopel in podobna razvajanja, s pomočjo katerih bodo negativne misli pozabljene.

Popolna postava #9: Vaše telo je unikat – tako kot vi

Zavedajte se, da popolna postava ni odvisna le od tega, kaj v življenju počnete. Veliko ste prinesli že s seboj na svet (geni), zato pa smo ljudje različnih velikosti in oblik. Vaše telo je unikatno – tako kot katero koli drugo, zato se zavedajte, da iz krivih nog pač ne morete narediti ravnih. Ko delate na popolni postavi, se torej realno zavedajte, da imate kje morda tudi omejitve, imate pa zato kje drugje velike prednosti.

Fit še pred poletjem? Je mogoče!

Popolna postava #10: Sledite svojemu napredku

Ko se enkrat odločite, da bo popolna postava do poletja obiskala tudi vas, je dobro, da spremljate svoje aktivnosti in seveda tudi napredek. Pri tem vam bodo v pomoč zapiski, kamor vpisujte podatke o svoji teži (vsak teden enkrat), o maščobni gubi, oblačilih (vam postajajo preohlapna?), gibljivosti in moči telesa, nivoju energije in podobno. Ko bo to zapisano črno na belem, boste imeli dokaz, da se z vami nekaj dogaja, in to nekaj res pozitivnega. Tako boste še bolj motivirani za nadaljnje podvige in s še večjim veseljem boste delali na sebi.

To pa je tudi končni cilj vsega – da se v svoji koži počutimo dobro. Popolna postava bo k temu morda res pripomogla, največji del pa boste opravili sami, ko boste na svoje telo gledali bolj pozitivno, zase pa poskrbeli tako, kot bi morali že zdavnaj.

Pripravila: M. S.