• C Novo mesto
  • 14:20
  • Čet, 11.08.2022

Poroda ni na seznamu! To je 20 najhujših bolečin

Strokovnjaki britanske nacionalne zdravstvene službe so naredili seznam najbolj bolečih stanj, ki jih človek lahko doživi. Čeprav sta bolečina in toleranca na bolečino seveda subjektiven občutek, znanstveniki trdijo, da so to objektivno najmočnejše bolečine, ki jih lahko doživimo. Bolečine so navedene brez posebnega vrstnega reda, marsikoga pa je presenetilo dejstvo, da na seznamu ni poroda. Torej, po mnenju britanskih znanstvenikov so to stanja, ki najbolj bolijo …

Glavobol v skupkih

To so neznosni napadi glavobolov na eni strani glave, predvsem v predelu oči in templja.

Herpes zoster

Virusna okužba, ki lahko traja do enega meseca. Bolezen povzroča virus varicella zoster, isti, ki povzroča norice. Po ozdravitvi noric virus ostane v telesu in se aktivira vzdolž enega od živcev ter tako povzroči bolezen.

Adhezivni kapsulitis (‘blokada’ rame)

To je najpogostejši vzrok bolečine v ramenih in togosti pri ljudeh. Bolečina in togost lahko trajata dve ali tri leta, preden spontano izgineta, v zgodnjih fazah pa je stanje lahko zelo boleče.

Zlom kosti

Zlom kosti je poškodba, ki povzroči motnjo kontinuitete kosti.

Srčni napad

Miokardni infarkt ali srčni infarkt je nekroza (odmiranje) dela srčne mišice zaradi popolnega prenehanja dotoka krvi v prizadeti del srčne mišice.

Hernija diska

Najpogosteje se pojavlja v ledvenem in vratnem delu hrbtenice. Bolečino povzroča pritisk diska (blazine), ki se nahaja med obema vretencema in ki se v tem primeru potiska proti živcu, ki izhaja iz hrbtenice. To vodi v hude bolečine, mravljinčenje, oslabelost prizadete noge, v najhujših primerih pa do motenj uriniranja in gibanja črevesja.

Fibromialgija

Fibromialgija je kronična bolezen, za katero sta značilna nenehna bolečina in nenehen občutek utrujenosti ter traja v večini primerov vse življenje. Ne poškoduje mišic, sklepov, organov, ni življenjsko nevarna in sčasoma postane znosljiva. 4% prebivalstva trpi zaradi tega. Fibromialgija zmanjšuje delovno sposobnost ter bistveno vpliva na kakovost življenja in razpoloženje.

Razjeda na želodcu

Razjedo na želodcu in dvanajstniku lahko opišemo kot omejeno poškodbo sluznice prebavnega sistema, ki prodrejo v mišični sloj sluznice in med celjenjem puščajo brazgotino. Veliko vlogo pri razvoju bolezni imajo okužba z bakterijo Helicobacter pylori. Pojavi se zaradi dejavnikov življenjskega sloga, hudega fiziološkega stresa, pa tudi genetski dejavniki.

Akutni pankreatitis

Gre za akutni vnetni proces trebušne slinavke. Pojavi se nenadoma, značilna huda bolečina. Bolečina se običajno širi po pasu okoli zgornjega dela trebuha.

Protin

Protin je ime za skupino bolezni, za katere so značilne povečane koncentracije sečne kisline v krvi, napadi nenadnega vnetja (običajno enega) sklepa, usedline kristalov sečne kisline v bližini sklepov, usedline kristalov sečne kisline v ledvicah in ledvični kamni.

Endometrioza

Endometrioza je kronična bolezen žensk v plodnem obdobju. To je bolezen, pri kateri pride do pojava sluznici maternice podobnega tkiva zunaj maternice ter povzroča neplodnost, boleče menstruacije, kronično bolečino v spodnjem delu trebuha, boleče odvajanje blata, pekoče ter pogosto uriniranje med menstruacijo …

Ledvični kamni 

Ledvični kamni nastanejo zaradi kristaliziranja snovi, ponavadi okoli trdnih delcev, v predelu ledvic in mokril, kateri lahko povzročajo tudi vnetne spremembe na sluznici v tem organu.

Išias

Išias je močna, ostra bolečina v križu, ki se širi na nogo, včasih vse do prstov.

Migrena

Migrena ni le glavobol, je kompleksna nevrološka motnja, ki pomembno vpliva na življenje bolnikov, delovno dejavnost in njihove odnose s svojci, prijatelji in sodelavci.

Artritis

V osnovi gre za vnetje v sklepni ovojnici, ki se zaradi ne povsem poznanega mehanizma ponavlja v zagonih in postane kronično. Vnetje postopno najeda sklep in privede (če ni zdravljeno) do erozije hrustanca in kosti. Sklep lahko čez čas postane tako okvarjen, da je popolnoma nefunkcionalen.

N. D.; Foto: google

poroke in zabave