• 15.69C Novo mesto
  • 07:25
  • Ned, 07.06.2020

Post: priložnost za razstrupljanje

Post pred veliko nočjo je lahko odlična priložnost, da iz svoje prehrane odstranite nekatere elemente, ki lahko škodijo vašemu zdravju. Pa vendar ima lahko radikalna sprememba prehrane tudi negativne učinke na zdravje. Post ne pomeni, da lahko za nekaj tednov opustite vse svoje slabe navade in nato v prazničnem času začnete ponovno jesti vse nezdrave prigrizke, ki ste se jim odpovedovali ves ta čas; takšni nenadni tektonski premiki v prehrani lahko močno šokirajo vaše telo. Spremembe je treba uvajati premišljeno in postopoma.

Spremembe uvajajte premišljeno

Če lahko podrobno načrtujete svoje počitnice in poslovne projekte, lahko enako količino skrbi in pozornosti posvetite tudi lastnemu zdravju. Načrtujte svoje obroke vnaprej. Pripravljajte si zdravo malico in jo prinesite s seboj v službo: sveže sadje, solata ali sendvič iz rženega kruha bodo zadovoljili vašo lakoto bolje kakor skleda njokov v sirovi omaki.

Post ne pomeni jesti manj, ampak bolj kvalitetno

Sliši se preprosto, kajne? Razmislite, katera živila jeste pogosto, čeprav veste, da škodujejo vašemu zdravju. Ali pogosto jeste zunaj? Ali jeste veliko ocvrte hrane? Ali v kuhinji pogosto eksperimentirate?

Navada je železna srajca

Ali ste navajeni, da se pred službo ustavite v svoji najljubši pekarni in si privoščite sladko kavo in čokoladni mafin? Če je to vaš ustaljen vsakodnevni zajtrk, bo to navado le težko izkoreniniti. Potrebovali boste močno voljo in motivacijo, obenem pa tudi okusno zamenjavo. Razmislite, s čim bi lahko vsako jutro nadomestili takšen zajtrk: katero je vaše najljubše sadje?

Smutiji

Če imate doma sokovnik ali mešalnik, bo vaš post precej lažji: vsako jutro si lahko brez teža prirpavite smuti po drugačnem receptu. Kombinacij je neskončno, prav tako pa si lahko – če vaš mešalnik to zmore – iz sveže zelenjave mešate odlične doma pripravljene juhe. Poskusite jutranjo kavo vsaj za čas posta zamenjati s sveže stisnjenim sokom; če to ni mogoče, poskusite vsaj z zeliščnim ali razstrupljevalnim čajem.

Vključite prijateljico ali prijatelja

Če živite sami, poskusite k projektu zdravega posta pritegniti tudi prijateljico ali prijatelja. Tako lahko sproti spremljata napredek drug drugega in se spodbujata na dnevni ravni, obenem pa boste vedno imeli nekoga, ki bo točno razumel, kako se počutite. Nastopili bodo namreč dnevi, ko boste izgubili motivacijo in zanimanje in si boste želeli samo pomalicati masten burger in banjico sladoleda; to se lahko zlahka zgodi še posebej med stresnimi obdobji v službi ali na fakulteti. Takrat pokličite svojega družabnika oz. družabnico v dieti – če je to zanesljiva in predana oseba, vam bo uspela povrniti motivacijo. Zato je zelo pomembno, da ne izberete kar kogarkoli, ampak vztrajno osebo z močno osebnostjo, za katero veste, da je sposobna slediti načrtu diete in ga tudi izpeljati do konca.
Če živite skupaj s partnerjem, poskusite za post navdušite tudi njega ali njo. Post boste precej težko izpeljali, če boste vsako jutro gledali nekoga, ki mlati kup puhastih ameriških palačink s čokoladnim namazom in dodatno smetano. Tudi otroci se naj pridružijo: namesto čokoladnih kosmičev jim ponudite polnozrnate ali pa ovseno kašo s suhim sadjem.

Izobrazite se

Se še spomnite Newtonovih zakonov, ki ste se jih učili pri pouku fizike? Vsaka akcija ima enako in nasprotno reakcijo. To velja tudi za vaše telo. Vse, kar zaužijete, se bo integriralo v vaše telo in pretvorilo v energijo. Sveža hrana, polna vitaminov in mineralov, bo v vašem telesu povzročila dobro reakcijo in nahranila vaše celice; mastna hrana, polna transmaščob, bo mašila vaše žile in negativno vplivala tako na vaše zdravje kot tudi počutje. Če se boste prehranjevali lahko, boste lahko pojedli precej več, pa vendar ne boste utrujeni; če pa boste za kosilo in večerjo vedno jedli mastno in sladko, se boste le težko počutili polne energije.
Izposojajte si knjige in primerjajte različne vire. Poučite se o tem, kaj vstavljate v svoje telo in kakšne učinke imajo določena živila na vaše zdravje. Kaj bo izboljšalo vaše počutje in kaj ga bo poslabšalo?

Vzemite si čas

Eden izmed glavnih dejavnikov, ki danes vpliva na poslabšano zdravje in nastanek civilizacijskih bolezni zaradi napačnega načina prehranjevanja, je pomanjkanje časa. Dandanes vsi vse preveč radi jemo na poti; na avtobusu grizljamo slane krekerje in med službo sladke piškote, oblike s čokolado z manj kot 40 procenti kakava. Namesto kupa prigrizkov si raje privoščite konkreten zajtrk, kosilo in večerjo iz kakovostnih sestavin.

Pijte dovolj vode

Pomembno je, da ostanete hidrirani, še posebej med postom. Naravna mineralna voda je seveda osnova, osnova vsakega posta pa so tudi sveže stisnjeni sokovi. Ne govorimo o umetnih pijačah, ki vsebujejo le nekaj procentov resničnega soka; namesto tega si vedno raje privoščite sveže stisnjen sok. Če doma nimate sokovnika ali mešalnika za smutije, preprosto jejte sadje, če je le mogoče, sveže sezonsko. Namesto nakupovanja v supermarketu poskusite ob sobotah zaviti na tržnico, kjer lahko kupite sadje in zelenjavo neposredno od kmetov.

Bodite pozorni na podrobnosti

Zamenjajte bel sladkor in moko s kokosovim sladkorjem in pirino moko; bel rafiniran riž nerafiniranim basmati rižem. Investirajte v hladno stiskano bučno olje. Namesto mlečne oz. bele čokolade raje posezimo po temni čokoladi. Pazimo na začimbe: mnoge imajo odlične učinke na zdravje, npr. kurkuma, muškatni orešček in nastrgana ingverjeva korenina.

Bodite prijazni do sebe

Post ni tekmovanje; njegova glavna misija je, da si vzamete čas zase in se posvetite sebi in svojemu zdravju. Zato ga ne jemljite kot misijo, v kateri morate stoprocentno uspeti, ampak kot proces, ki ga sestavljajo majhni uspehi, pa tudi drobne napake. Ne krivite se preveč, če se kdaj pregrešite ali izgubite fokus: pomembno je, da na poti vztrajate in ne odnehate na pol poti. Zapomnite si, da to počnete zaradi sebe, zato se ne ozirajte na morebitne negativne komentarje, ki vam bodo skušali vzeti pogum.

Naj post ne bo le en mesec v letu

Nobenega smisla nima, da se celo leto prehranjujete nezdravo in priložnostno, potem pa skušate vse na hitro popraviti v enem mesecu. Vzemite post kot vajo v zdravem življenju in priložnost, da opustite nekatere nezdrave razvade, po drugi strani pa poskusite obdržati nekatere zdrave navade tudi po tem, ko se bo postno obdobje že končalo. Konec koncev gre za vaše telo in vaše zdravje in vsak grižljaj, ki ga zaužijete, je bodisi naložba bodisi grožnja vašemu zdravju in dobremu počutju.

Srečno, pa dober tek!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Post: priložnost za razstrupljanje
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.