• C Novo mesto
  • 22:36
  • Sre, 08.02.2023

POZOR: Pazite na sončne opekline ob visokem skoku temperatur

Zadnje čase smo priča visokim naskokom temperatur. Naša koža, ki je izpostavljena soncu, pa ob slabem imunskem sistemu velikokrat utrpi izbruh herpesa, alergijske reakcije in v tem času premnogokrat sončne opekline različnih stopenj.

Na predelu kože, ki je bil čezmerno izpostavljen soncu, povzročijo UVB žarki vnetje in sončne opekline. Poleg tega slabijo imunski sistem, povzročajo izbruh herpesa, alergijske reakcije in nastanek nekaterih vrst kožnega raka. UVA žarki, ki prodirajo v globlje plasti kože pa poškodujejo elastin in kolagen, ki zagotavljata čvrstost in elastičnost kože. Zelo izpostavljeni v tem obdobju na različnih aktivnostih so predvsem otroci.

Sončne opekline razvrstimo v 3 stopnje:

  • opekline prve oz. lažje stopnje prizadenejo vrhnjo plast kože, ki je pordela, pekoča, občutljiva na dotik in rahlo otečena;
  • opekline druge oz. srednje stopnje kožo globlje poškodujejo, poleg rdečine se pojavi oteklina kože, ki jo spremljajo mehurji, občutek vročine, bolečina, srbenje in splošna utrujenost;
  • opekline tretje oz. hude stopnje pa uničijo večino plasti kože, prizadeta površina je bela in zmehčana, v najhujših primerih celo vijolična in usnjata. Opečeno mesto je slabo občutljivo na dotik.
dolenjske lekarne

Klobuk, sončna krema, zaščitna obleka in odmik v senco.

Sončna opeklina se ne pojavi takoj, rdečina nastopi od 4 do 6 ur po sončenju, najizrazitejša je po 12 do 24 urah, po 72 urah pa se počasi umirja.

Če vas opeče sonce:

  • se čim prej umaknite v senco;
  • hladite opečeni predel z obkladki, kopelmi ali s hladilnimi blazinicami, ohlajenimi v hladilniku;
  • oblecite lahka, a dovolj gosto tkana svetla oblačila;
  • pijte veliko vode;
  • uporabite pripravke, ki blažijo težave pri opečeni koži in se po nasvetu farmacevta dobijo v lekarni.
dolenjske lekarne

Poletje s kariterijevim maslom.

Kako si pomagati z geli?  

Opečeno kožo večkrat dnevno mažite z geli, ki zmanjšajo srbenje in alergijski odziv, hkrati pa kožo hladijo in vlažijo.

Če se pojavijo mehurji, jih ne predirajte, s tem se izognete okužbi poškodovane kože.

Po 2 do 3 dneh prenehajte z uporabo hladilnih gelov in posezite po bogatih negovalnih kremah. Negovalne kreme vsebujejo dekspantenol, vitamina A in D3, ki pospešujejo celjenje in obnovo kože. Kreme naj vsebujejo tudi kakovostno oljno fazo, saj so lipidi gradniki kože.

V enotah Dolenjskih lekarn imamo kar nekaj pripravkov, ki so primerni za nego kože po sončni opeklini. V prvi fazi zdravljenja je primeren Hladilni gel, v drugi fazi pa uporabite Kremo z dekspantenolom in karitejevim maslom, Ognjičevo kremo, Vitaminsko kremo, Hidratantno kremo, Ribje mazilo ali Karitejev mousse.

sončne opekline

Ribje mazilo za poletne dni.

Kdaj je potreben obisk zdravnika?

Če se pojavi mrzlica, zmedenost, omedlevica, vročina, slabost ali bruhanje, intenzivna bolečina, obsežno področje z mehurji ter dehidracija je potreben obisk zdravnika.

Kako  radi imamo poletje?

Da do sončnih opeklin ne bi prišlo, je potrebno ravnati preventivno. Izogibajte se izpostavljanju sonca med 10. in 16. uro oziroma v tem času poiščite senco.

Izpostavljajte se postopno in ne predolgo. Uporabite ustrezen izdelek za zaščito pred soncem. Ponavljajte nanos zaščitnega izdelka vsaki 2 uri in po vsakem kopanju, ne glede na višino zaščitnega faktorja. Nosite lahka in zračna oblačila naravnih materialov in ne pozabite na pokrivalo za glavo in sončna očala. Poskrbite za zadosten vnos tekočin (vsaj 2 litra na dan), da preprečite dehidracijo.

 

S.B., Dolenjske Lekarne