• 2.41C Novo mesto
  • 19:35
  • Tor, 19.01.2021

Pozor: prihaja nov vročinski val

Četrti vročinski val bo najmočnejši letos, temperature bodo pokazale vse do 40 stopinj Celzija. Ste pripravljeni?

SLOVENIJA – Vam je bila trenutna ohladitev pisana na kožo? Ne bo trajala dolgo, saj spet prihajajo vroči dnevi in visoke temperature, ki bodo dvignile živo srebro na termometru v višave.

Vročinski val, ki naj bi se začel ta vikend, bo zajel večji del Sredozemlja, Balkan in vzhodno Evropo. Temperature se bodo ponekod na Apeninskem polotoku in Balkanu dvignile do 40 °C, lokalno še za kakšno stopinjo preko te meje.

Vročinski val se bo naslednji teden postopno še stopnjeval

Tako bo najbolj vroče predvidoma v začetku druge polovice naslednjega tedna. Temperature pri nas se bodo predvidoma gibale med 33 in 37 °C, lahko tudi višje. Najvišje temperature pri nas bomo beležili v vzhodni polovici države (Dolenjska, Štajerska, Prekmurje).

Kako ravnati ob vročinskem valu?

Vročina pospešuje utrujenost, vpliva na popuščanje koncentracije in zmožnost hitrega odzivanja. Najbolj ogroženi so bolniki, starostniki, majhni otroci in ljudje s prekomerno telesno težo. Priporočamo, da uživate lahko hrano in pijete veliko tekočine. Uporabljajte lahka in zračna oblačila svetlih barv. Zadržujte se doma, zunaj pa predvsem v senci. Poskrbite tudi za domače živali in hišne ljubljenčke.

Pripravila: Monika M.

Pozor: prihaja nov vročinski val
1 od 1
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.