• C Novo mesto
  • 08:00
  • Tor, 28.06.2022

Pozor! Ta 4 živila hudo škodujejo plodnosti pri moških

Neplodnost pri moških narašča zaskrbljujoče hitro. Poleg različnih zdravstvenih razlogov na neplodnost vplivajo tudi številna živila, ki pa jih na žalost uživate vsak dan, ne da bi se tega sploh zares zavedali. Če le gre, se jih izogibajte oziroma jih uživajte čim bolj poredko.

Gazirane pijače

Že nekaj požirkov gazirane pijače lahko negativno vpliva na število semenčec. Izogibajte se kokakoli, fanti in drugim podobnim pijačam, saj ne škodujejo le vaši plodnosti, ampak tudi vašemu splošnemu zdravju.

Predelano meso

Tudi redno uživanje predelanega mesa, kot so razne klobase, salame, pršut, hrenovke in podobno, znižuje število spermijev. Raziskava, ki so jo leta 2014 izvedli na Harvardu, ugotavlja, da so imeli moški, ki so prekomerno uživali predelano meso, za 23 % slabšo kvaliteto sperme kot moški, ki so predelano meso uživali le občasno.

Alkohol

Še en razlog, da se odpoveste kozarcu alkohola. Več alkohola kot spijete, bolj to škoduje vaši spermi. Nekatere raziskave pravijo celo, da tudi uživanje alkohola v zmernih količinah ne vpliva ugodno na vašo plodnost.

Sir in polnomastno mleko

Glede na raziskavo iz leta 2013, lahko pretirano uživanje sira in polnomastnega mleka ogroža semenčeca. Res je, da so mlečni izdelki polni beljakovin, ki jih človeško telo sicer potrebuje, da optimalno funkcionira, a bodite pozorni, da jih uživate v zmernih količinah. Raje se odločite za manj mastne sire in mleko.

Kaj pa je priporočljivo uživati, če si želite, da bi bila vaša sperma čim bolj kvalitetna?

Banane

Banane dvigujejo moški libido in regulirajo spolne hormone. Ker so polne vitamina C, A in B1, ugodno vplivajo na plodnost.

Brokoli

Brokoli je znan po tem, da zvišuje število spermijev. Prav tako je bogat vir vitamina A, enako pa velja tudi za korenje špinačo in sladki krompir.

Orehi

Omega-3 maščobe so izjemnega pomena za kvalitetno spermo. Zato je priporočljivo uživati oreščke, ribe, olivno olje in avokado.

Česen

Česen dela čudeže pri spodbujanju moške plodnosti. Alicin in selen, ki ju vsebuje česen, namreč ščitita semenčeca pred poškodbami in izboljšujeta njihovo kakovost.

Temna čokolada

Če imate rad črno čokolado, si jo le privoščite – a v zmernih količinah. Temna čokolada je namreč bogat vir antioksidantov, ki krepijo kvaliteto spermijev. Vendar bodite pozorni, da zaužijete le košček ali dva na dan. Izogibajte se mlečnim čokoladam, saj lahko povzročijo več škode kot koristi.

NaDlani.si; Foto: Pexels