• C Novo mesto
  • 13:49
  • Pon, 08.08.2022

Pozor! To so znaki, da je v vašem telesu preveč sladkorja

podčetrtek

Sladkor ima na splošno slab sloves, saj velja za nezdrav dodatek, ki je glavni krivec za nastanek številnih bolezni. A vendar si moramo priznati, da je sladkor zelo težko popolnoma izločiti iz prehrane, saj je eden glavnih virov energije za naše telo in ključnega pomena za preživetje. Fruktoza, ki jo najdemo v sadju in nekaterih vrstah zelenjave, je v normalnih količinah v resnici zelo zdrava in pomembna za naše telo. Večji problem je sladkor, ki je dodan raznim živilom, predvsem tisti, ki ga najdemo v procesirani in predelani hrani. Kdaj ima vaše telo preveč sladkorja? Ko opazite te znake, je to znak za alarm.

Povečan apetit in pridobivanje teže

Znak, da je v vašem telesu preveč sladkorja, je povečan apetit in posledično seveda pridobivanje odvečnih kilogramov. Dejstvo je, da je sladkor zasvojljiv. Več ga pojeste, več ga boste želeli pojesti. Sladkor vas sicer napolni z energijo, vendar to ne traja dolgo, saj telo takšno energijo zelo hitro pokuri. To sproži nov napad lakote in želje po sladkih prigrizkih.

Razdražljivost

Zanimivo je, da prevelike količine zaužitega sladkorja lahko vplivajo tudi na razpoloženje in obnašanje. Če se vam zdi, da ste nenehno nejevoljni, razdražljivi in slabe volje, odgovor na to ni nujno le stres – pogosto je krivec za slabo počutje tudi sladkor. Raziskava iz leta 2020 je pokazala, da uživanje dodanih sladkorjev v hrani povečuje možnosti za razvoj vnetja v telesu, poslabšuje razpoloženje in celo vodi v depresijo.

Številne zdravstvene težave

Pretirano uživanje sladkorja se žal zelo pogosto odraža na zdravju. Na primer visok pritisk ali znaki hipertenzije so pogosto posledica pretiravanja s sladkorjem. Raziskave so pokazale, da je sladkor lahko tudi krivec za nastanek aken, kožnih izpuščajev in gub. Tudi bolečine v sklepih, prebavne težave, znižanje možganske funckije, težave z nespečnostjo in pogoste okužbe so lahko posledica prekomernega vnosa sladkorja v telo.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels

bee queen
odiseja planetariji