• C Novo mesto
 • 07:23
 • Sre, 29.06.2022

Prehlad

Zaradi mraza se najraje zadržujemo v zaprtih prostorih. S tem pa ustvarjamo naravnost idealno okolje, pri katerem se lahko različni bacili selijo od enega do drugega človeka. Seveda se je bacilom in ljudem pravzaprav nemogoče izogniti, lahko pa okrepimo svoj imunski sistem in preprečimo, da spet zbolimo. V članku vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, kako odgnati prehlad.

 1. Pojdite spat dovolj zgodaj

Eden izmed odličnih načinov, s katerim boste okrepili svoj imunski sistem in preprečili prehlad, je prav ta, da si privoščite dovolj kakovostnega spanja. Seveda se število potrebnih ur v postelji razlikuje od človeka do človeka. A če zjutraj zelo težko vstanete, se verjetno niste dovolj naspali. Zato si zastavite načrt in pojdite v posteljo 30 minut prej kot običajno. Ta čas nato podaljšujte, dokler ne najdete optimalnega števila ur spanja, ki ga potrebuje vaše telo.

 1. Pojdite ven, v naravo

Odločite se za gibanje v naravi, pa čeprav je dan pust in meglen. Tudi na ta način se vas bo prehlad izognil. Vaše telo bo dobilo dovolj svežega zraka, pospešil pa se bo tudi pretok krvi in limfe po telesu. Vaš limfni sistem odpravlja strupe in odpadne snovi iz telesa, prav zato je gibanje tako pomembno.

 1. Redno si umivajte roke

Ta točka je za marsikoga povsem samoumevna, a še vedno veliko ljudi prehlad obišče prav zaradi nerednega umivanja rok. Z umivanjem boste zmanjšali število bacilov, ki jih širite okoli sebe. Z rokami, polnimi različnih mikroorganizmov, se lahko nehote dotikamo oči, ušes, nosa in ust, na ta način pa prenesemo bacile tudi v svoje telo. Zato si pogosto umijte roke z vodo in milom.

 1. Posezite po probiotikih

Tudi na ta način boste poskrbeli, da se vas prehlad ne bo lotil. Živila, ki vsebujejo probiotične organizme, bodo okrepila vaš imunski sistem, saj se bodo v naših prebavilih naselile dobre bakterije. Že Hipokrat je rekel:”Naj bo hrana tvoje zdravilo in zdravilo tvoja hrana.” Zato posezite po probiotičnih jogurtih, kefirju, kislem zelju in podobnih živilih ter ostanite zdravi.

 1. Tudi prehranski nadomestki niso od muh

Prehlad boste preprečili tudi tako, da boste posegli po različnih prehranskih nadomestkih. Priporočamo vitamin C in vitamin D3, saj bosta oba okrepila imunski sistem in se borila proti slabim mikroorganizmom. Poleg tega bo vitamin D3 odpravil tudi zimsko depresijo.

 1. Sirup iz bezgovih jagod

Prehlad se bo poslovil (še preden bo sploh prišel) tudi s tem, da si boste privoščili bezgov sirup. Če nimate pri roki domačega, se ponj lahko odpravite tudi v lekarno ali trgovino z zdravo prehrano. Bezgove jagode vsebujejo ogromno antioksidantov, zaradi tega bo sirup na vaše telo deloval izredno blagodejno.

Eden izmed odličnih načinov, s katerim boste okrepili svoj imunski sistem in preprečili prehlad, je prav ta, da si privoščite dovolj kakovostnega spanja.

 1. Česen

Česen je še eno skrivno orožje, s katerim boste preprečili prehlad. Prav tako kot bezgove jagode je tudi česen močan antioksidant, poleg tega pa se lahko pohvali tudi s protivirusnim in protibakterijskim delovanjem. Seveda lahko posežete po prehranskih nadomestkih s česnom, lahko pa ga dodate tudi pri kuhanju obrokov.

 1. Ostanite hidrirani

Poskrbite, da boste na dan popili dovolj vode, čajev in podobnih tekočin. Voda namreč pripomore k nastanku limfe, poskrbi pa tudi za premikanje limfe po telesu. Zato lahko na ta način odplaknete številne mikroorganizme, ki so se znašli v vašem telesu. Voda pomaga tudi pri prebavi hrane, sodeluje pa tudi pri proizvodnji melatonina, ki telesu pomaga do boljšega spanca. Splošno priporočilo, s katerim boste odgnali prehlad, je 8 kozarcev vode na dan.

 1. Prevzemite nadzor nad stresom

Prevelik stres lahko naredi pravo zmedo v vašem imunskem sistemu in prehlad bo hitro tu. Zato se stresu uprite z vsemi silami. Zavedamo se, da je to lažje reči kot storiti. Žal ne moremo imeti nadzora nad tem, koliko stresnih situacij bomo doživeli, lahko pa kontroliramo to, kako se bomo na stres odzvali. Stresu se lahko učinkovito uprete s pravilno prehrano, lahko se odpravite na masažo ali aromaterapijo, pogovorite se s prijatelji in tako naprej …

 1. Uporabite eterična olja

Na koncu naj kot učinkovito sredstvo, s katerim boste pregnali prehlad, omenimo še svet eteričnih olj. Z njihovo pomočjo lahko očistite zrak doma ali v pisarni, pri tem pa ustvarite še čudovito aromo. Eterična olja lahko namažete tudi na svoja stopala, s tem boste okrepili svoj imunski sistem. Uporabite eterično olje limone, evkaliptusa, cimeta ali rožmarin.

Pripravila: Monika M.

 

odpravi dioptrijo