• C Novo mesto
  • 18:11
  • Ned, 02.10.2022

Pri sosedih že ‘Frankensteinova’ različica omikrona

Avstrija ima v zadnjih 24 urah 16.479 novih okužb s koronavirusom in 44 smrti zaradi koronavirusa. Še vedno visoka številka, kljub očitnemu upadu števila novih primerov v zadnjih dneh in tednih, ko se je število novih okužb gibalo med 30 in skoraj 60.000 na dan. Kar se mnogi v tej alpski državi in ​​širše sprašujejo, kje je Avstrija zgrešila, da je že dolgo na vrhu seznama na novo okuženih v Evropi? Nekateri trdijo, da je razlog v množičnem testiranju in s tem večjem številu odkritih okužb. In ko gre za okužbo in njeno širjenje, avstrijski mediji za nameček poročajo, da so v Avstriji odkrili nov omikronski sev koronavirusa, natančneje “rekombinant”, imenovan kar Frankensteinova različica. Pojav prvega rekombinanta v Avstriji je na svojem Twitterju potrdil tudi avstrijski strokovnjak Andreas Bergthaler. Gre za tako imenovano mešanico podtipa BA.1 in BA.2.

 

»V preskušanjih je bila potrjena rekombinacija BA.2 in Spike BA.1.1,« je dejal Bergthaler in dodal, da ‘ni epidemioloških ali kliničnih razlogov za zaskrbljenost’. V razpravo o rekombinantu se je vključila tudi avstrijska virologinja Monika Redlberger-Fritz z Medicinske univerze na Dunaju. »Z medicinskega vidika je še prezgodaj govoriti, ali je to zaskrbljujoča varianta,« je poudarila.

Opozorila je, da takšne kombinacije, kar se koronavirusa tiče, niso nič novega. Bergthaler je dejal, da koronavirus ne spreminja le “posamezne genetske črke, ampak lahko spremeni tudi večje genetske regije.” Kot pogoj za to je navedel, da se človek okuži z dvema virusoma hkrati in oba vstopita v celico hkrati. »Oboje ni pogosto, vendar je z velikim številom okuženih ljudi mogoče,« je dodal Bergthaler. Ali je novi sev korone XE morda celo bolj nalezljiv kot podvarianta BA.2, trenutno ni znano. Ker pa jesen še ni tako daleč, je ta hibridna varianta v središču opazovanj mednarodnih strokovnjakov, tudi avstrijskih. Bergthaler in Redlberger-Fritz poudarjata, da je do jeseni možen nadaljnji razvoj koronavirusa, zato so možni različni scenariji. Da vse ni tako nezaskrbljujoče, kot se navaja, so epidemiološki podatki Svetovne zdravstvene organizacije, da je XE 10 odstotkov bolj nalezljiv kot različica B.2.

Ali je temu res tako, bo več znano, ko bodo prispele naslednje ugotovitve in potrditve oz. zanikanja, zaključujejo avstrijski mediji.

N. D.; Foto: Pixbay