• C Novo mesto
  • 02:47
  • Pon, 23.05.2022

Prišli so rezultati prvih analiz! To cepivo je neuporabno proti omikronu, tako pa je s Pfizerjem in AstraZeneco

Dva odmerka kitajskega cepiva Sinovac nista dovolj za proizvodnjo dovolj protiteles za zaščito telesa pred novo različico koronavirusa omikrona, sporočajo znanstveniki iz Hongkonga. Ugotovitve študije, ki jo je objavila Univerza v Hongkongu, so sprožile zaskrbljenost, saj nova različica raste v mnogih delih sveta, prav tako je sprožila vprašanje učinkovitosti kitajskih cepiv in sposobnosti Pekinga, da obdrži virus pod nadzorom. »Kitajska cepiva proti omikronu so še bolj neučinkovita kot nekoč. Izziv za kitajske oblasti bo ponovno vključiti svoje prebivalstvo, da se strinja z novim krogom cepiv,« je dejal Nicholas Thomas, izredni profesor na mestni univerzi Hong Kong, ki je specializiran za kitajsko zunanjo politiko in zdravstveno varnost v Aziji.

BioNTech / Pfizer dam, AstraZeneca ne?

Študija v Hongkongu je testirala ravni protiteles pri 25 ljudeh, ki so prejeli oba odmerka inaktiviranega cepiva Sinovac, in ugotovila, da noben udeleženec ni imel dovolj protiteles za nevtralizacijo nove variante. Nasprotno pa je imelo pet ljudi v skupini 25, ki je prejelo dva odmerka BioNTech / Pfizer, zaznavna nevtralizirajoča protitelesa, za katera so raziskovalci povedali, da je imela ‘učinkovitost’ med 20 in 24 odstotki proti omikronu. Več laboratorijskih študij je pokazalo, da novi različica poslabša zaščito protiteles, ki jo zagotavljata dva odmerka katerega koli cepiva, prejšnji teden pa je Pfizer poročal, da bodo trije odmerki njihovega cepiva lahko nevtralizirali omikron.

Mestem pa so ločene predhodne študije Univerze v Oxfordu in Medicinske univerze v Innsbrucku so pokazale, da veliko ljudi, cepljenih z dvema odmerkoma zdravila AstraZeneca, ni proizvedlo nobenih merljivih nevtralizacijskih protiteles proti omikronu. Strokovnjaki poudarjajo, da bodo tisti, ki so bili dvakrat cepljeni, kljub temu ohranili nekaj zaščite pred hudo obliko bolezni, saj le to posredujejo limfociti T in B, torej pridobljene imunske celice, in ne protitelesa. Kelvin To, eden od raziskovalcev z univerze, je za Financial Times povedal, da je treba še ugotoviti, ali naj tisti, ki so bili dvakrat cepljeni, preidejo na drugo obnovitveno cepivo. Trenutno poteka še ena študija o učinku treh injekcij zdravila Sinovac na varianto omikrona.

Cepljeni tudi v BiH in Srbiji

Rezultati naj bi bili sicer objavljeni prihodnji teden, tiskovni predstavnik je že poročal, da so rezultati njihovih laboratorijskih testov pokazali, da bi bil tretji odmerek lahko ‘učinkovit pri poskusu nevtralizacije omikrona’. Ogromno držav po svetu, med drugim Turčija, Filipini in Indonezija, pa tudi  BiH in Srbija, je svoje prebivalce cepilo s cepivom Sinovac. Za zdaj Hong Kong uporablja t.i „strategija nič covida“ za preprečevanje okužbe in noben primer omikrona od devetih zabeleženih se ni razširil na skupnost.

N. D.; Foto: youtube