• C Novo mesto
  • 06:45
  • Tor, 18.05.2021

Rak se mu je popolnoma umaknil, potem ko je premagal koronavirus

Moški iz Cornwalla je kmalu po diagnozi Hodgkinovega limfoma, vrste krvnega raka, ki prizadene 2100 ljudi na leto v Veliki Britaniji, zaradi okužbe s koronavirusom končal v bolnišnici. Po njegovem okrevanju je bilo ugotovljeno, da se je rak čudežno umaknil. Lahko se sicer pojavi spontana remisija te vrste raka, ki pa je neverjetno redka in zaenkrat poročajo le o nekaj ducatih primerov z vsega sveta. Dotični primer je izpostavljen v članku v British Journal of Hematology, ki poudarja, da je po pozitivnem testiranju na virus razvil pljučnico, ki jo je povzročila virusna okužba. Dobil je kisik, ki mu je pomagal pri dihanju, medtem ko so si pljuča opomogla, in 11 dni je bil v bolnišnici, preden je bil popolnoma odpravljen domov. Nekaj ​​tednov kasneje je CT preiskava razkrila, da se je rak umaknil, piše Telegraph.

Koronavirus sprožil protitumorski imunski odziv

Ugotovitev zdravnikov je bila, da je Covid-19 rak uničil tako, da je aktiviral svoj imunski sistem, ne samo, da se brani pred virusom, temveč tudi napada in uničuje maligne celice. Sarah Challoner, ena od zdravnic, zaposlenih v bolnišnici Royal Cornwall v Trurju, je v objavljenem poročilu dejala: »Menimo, da je Covid-19 sprožil protitumorski imunski odziv.« Dodala je še, da verjamejo, da celice za boj proti okužbi, imenovane T-celice, ki jih imunski sistem v veliki meri sprosti v boju proti koronavirusu, napadajo tudi rakave celice, ki jih prepozna kot ‘tuje’. Hodgkinov limfom je vrsta krvnega raka, ki se razvije, ko bele krvne celice rastejo izven nadzora in se širijo na bezgavke. Običajno se dobro odziva na kemoterapijo, ki je glavno zdravljenje, in skoraj 90 odstotkov bolnikov živi še več kot pet let po diagnozi. Toda temu bolniku še ni bilo treba začeti zdravljenja in edina sprememba v njegovih okoliščinah je bila okužba s koronavirusom.

Stroka opozarja

»Na tej stopnji je še prezgodaj za kakršne koli sklepe iz teh primerov – povsem mogoče je, da gre za naključje,« so besede Martina Ledwicka iz britanskega centra za raziskave raka. »Vsi, ki trpijo za rakom, bi morali še naprej upoštevati nasvete svojih zdravnikov in se izogibati možnosti okužbe s koronavirusom. Spodbujamo vse, da se cepijo,« je dejal.

»Sporočilo vsem, ki trpijo za rakom. Veliko večja verjetnost je, da bo namerna izpostavljenost Covid-19 v upanju, da vas ozdravi, privedla do vaše prezgodnje smrti,« ob tem opozarja Paul Hunter, profesor medicine na University of East Anglia. “Mislim, da mehanizmov ne razumemo v celoti, vendar je najverjetneje razlog imunski odziv. Tumorji pogosto zaobidejo imunski sistem in v tem primeru se zdi, da je okužba s Covidom zelo učinkovito sprožila imunski sistem. Glede na to, kako pogost rak in kako pogost je Covid-19, morda ne bo presenetljivo videti več poročil o spontani remisiji, povezani s koronavirusom,« je dejal. Dodajmo, da je bil lani je v članku italijanske medicinske revije Acta Biomedica omenjen primer 20-letnika z ne-Hodgkinovim limfomom, pogostejšo vrsto krvnega raka, ki vsako leto v Veliki Britaniji prizadene 13.000 ljudi.

Ni prvi takšen primer

Kljub zdravljenju se je bolnikov rak večkrat vrnil in ni bil videti kot odziv na kemoterapijo in radioterapijo. Toda po pozitivnem testiranju na Covid-19 spomladi 2020, ko je bila pandemija v Italiji na vrhuncu, je pet dni bil ves izčrpan, z zvišano telesno temperaturo in kašljal, medtem ko se je njegovo telo poskušalo boriti proti virusu. Nekaj ​​tednov kasneje so, tako kot pri moškem v Cornwallu, posnetki pokazali, da raka ni več.

NaDlani.si; Foto; Unpslash