• C Novo mesto
  • 03:15
  • Ned, 22.05.2022

Razstrupljanje telesa na učinkovit način

Razstrupljanje telesa je proces, v katerem človek spremeni svoje življenjske navade z namenom, da iz svojega telesa izloči škodljive strupe. Nekatere od teh sprememb so začasne, drugih pa se držimo vse svoje življenje.

Strupi, ki onesnažujejo naše telo

Sem sodijo vse snovi, ki so lahko strupene ali pa imajo negativen vpliv na naše zdravje. Tako lahko omenimo različne kovine, kemikalije, umetne snovi v živilih ter pesticide, ki škodujejo našemu telesu. V življenju smo žal vsakodnevno izpostavljeni različnim škodljivim organizmom in onesnaževalcem. Nahajajo se v naši hrani ter v zraku, ki ga dihamo. Pravzaprav se jim je nemogoče izogniti. In ravno ti strupi, ki se leta in leta nabirajo v našem telesu, lahko vodijo do različnih bolezni. Zato je razstrupljanje še kako pomembno.

Če bi se želeli izogniti vsem strupom, bi morali celo življenje preživeti v hermetično zapečatenem prostoru, pa tudi jesti in piti ne bi smeli ničesar. Ker to pač ne gre, smo lahko srečni, da obstajajo postopki, s katerimi ukrepamo proti strupom in onesnaževalcem.

Človeško telo ima za razstrupljanje na voljo več različnih načinov

Pri tem imajo glavno vlogo prav naša izločala, saj razstrupljanje poteka z defekacijo in uriniranjem. Pri razstrupljanju telesa pa poleg ledvic in debelega črevesja sodelujejo tudi koža, jetra in pljuča. Tako je, tudi koža pomaga pri izločanju strupov, in sicer preko žlez znojnic. Le-te z izločanjem znoja poskrbijo, da se telo znebi tudi strupenih snovi.

Pri razstrupljanju je pomembna tudi vloga drugih organov, ki smo jih že omenili. Naloga jeter je, da filtrirajo in izločijo odpadne snovi, hormone in druge tuje snovi. Pljuča pomagajo pri odstranjevanju ogljikovega dioksida, ki je odpadek, ki nastane pri dihanju. Debelo črevo ima več nalog: iz hrane absorbira vodo in preostanek hranilnih snovi. Odpadne snovi spreminja v blato, ki ga izločimo, ko gremo na veliko potrebo. Ledvice pa čistijo kri in pomagajo pri izločanju odpadnih snovi s pomočjo uriniranja.

Človeško telo ima torej naravne procese za razstrupljanje telesa, pri tem pa mu lahko kar konkretno pomagamo tudi sami.

5 načinov za razstrupljanje telesa

  1. Razstrupljanje z izogibanjem določenim živilom

Eden od najboljših načinov za razstrupljanje telesa je ta, da zmanjšate količino strupov, ki jih vnašate v telo. Posezite po organski zelenjavi in sadju, izogibajte pa se hitri prehrani in drugim predelanim živilom. Vsa živila, ki so gensko spremenjena ali vsebujejo pesticide, so prav tako škodljiva. Izogibajte se jih kot kuge.

  1. Razstrupljanje telesa s telesno vadbo in meditacijo

Telesna vadba in meditacija ohranjata vaše telo zdravo ter pomagata pri razstrupljanju. Pri gibanju se spotite, z znojem pa izločite tudi različne strupene snovi. Z raziskavami so v znoju našli sledi arzena, kadmija, svinca in živega srebra.

Z meditacijo pa si boste zbistrili um in zmanjšali vsakdanji stres. Stres je namreč lahko prav tako strupen kot kemikalije.

  1. Razstrupljanje telesa s primerno dieto

Pri razstrupljanju telesa ne gre le za to, da se določeni hrani izogibate, ampak tudi za to, kaj vnesete v svoje telo. Če se boste držali zdravega načina prehranjevanja, se vam bo to dolgoročno zelo obneslo. Obstaja tudi cela vrsta živil, ki pomagajo pri razstrupljanju, naj omenimo česen, limono, brokoli, surovo zelenjavo in tako naprej.

  1. Razstrupljanje s čiščenjem zraka

Še en odličen način za razstrupljanje telesa je vdihavanje čistega zraka. Res je, da ne morete vplivati na zrak na cesti, v službi, … lahko pa kontrolirate zrak doma. Cigaretni dim, prhljaj domačih ljubljenčkov, plesen in številni mikroorganizmi lahko naredijo zrak v vašem domu izredno strupen. Priskrbite si kvaliteten čistilec zraka, lahko pa si pomagate tudi s sobnimi rastlinami, saj sodelujejo pri filtriranju zraka in odstranjevanju strupov.

  1. Razstrupljanje telesa z vodo

Voda je po vsej verjetnosti najboljše sredstvo za razstrupljanje. Vse osnovne telesne funkcije zahtevajo vodo. Voda je tako potrebna za proizvodno sline, znojenje in odvajanje odpadnih snovi. Ko vam svetujemo, da pijte velike količine vode, res mislimo na vodo. Sem ne štejemo kave, športnih napitkov ali gaziranih pijač. Če vam je okus navadne vode dolgočasen, vodi dodajte rezino limone ali kumarice.

Pripravila: Monika M.

 

 

dolenjske lekarne