• C Novo mesto
  • 03:51
  • Sob, 21.05.2022

Rotavirus od A do Ž

Rotavirusi povzročajo obolenja pri ljudeh in živalih. Gre za zelo odporne viruse, ki jih lahko uničijo alkoholi in kisline. Ker so zelo kužni in se hitro širijo, so eden izmed glavnih povzročiteljev izbruhov in epidemij v vrtcih, šolah, domovih za ostarele in osebjem zdravstvenih ustanov. Daleč najpogosteje zbolevajo otroci stari med šest mesecev in dvema letoma starosti. V nadaljevanju najdete vse informacije o rotavirusu in odgovore na najpogostejša vprašanja.

Rotavirus: Kratek opis virusov

Rotavirusi povzročajo okužbe prebavil pri človeku in živalih (predvsem prašiči, govedo in psi). Povzročajo rotavirozo, ki je črevesna nalezljiva bolezen in je najdena povsod po svetu. Okužijo se lahko otroci in odrasli, povzroča po bolečine v trebuhu, drisko in povišano telesno temperaturo. Nevarna je predvsem pri otrocih in osebah s slabim imunskim sistemom. Po večini lahko odrasli bolezen prebolijo brez simptomov in znakov.

Poznamo osem vrst rotavirusov, ki so poimenovani s črkami abecede (A, B, C, D, E, F, G, H). Ori ljudeh je najpogostejši rotavirus A, vseeno pa povzročajo bolezen tudi vrste A, B in C. Pri živalih jo povzročajo rotavirusi od A do E.

Kako se prenaša bolezen, ki jo povzročajo rotavirusi?

Bolezen, ki jo povzroča rotavirus, se imenuje rotaviroza. Rotavirus se prenaša iz rok v usta oziroma fekalno oralno. Najbolj pogost način širitve rotavirusa je nezadostna higiena rok po iztrebljanju. Tako se iz rok prenese na hrano, vodo, predmete in druge ljudi. Obstaja tudi aeorosolna okužba preko vdihovanja okuženega zraka, a je ta redkejša. Aerosol v tem primeru nastane ob bruhanju in iztrebljanju obolele osebe.

Kdo lahko zboli?

Okužijo se lahko prav vsi, otroci in odrasli. Najpogosteje zbolijo otroci, ki so stari med 6 in 24 mesecev, a to ne pomeni, da okužba izven tega obdobja ni tako pogosta. Zboli lahko vsak.

Kdaj se pojavijo znaki bolezni?

Inkubacijska doba oziroma čas od okužbe do pojava bolezni je od enega do treh dni. Takrat se pričnejo kazati prvi znaki, ki varirajo od osebe do osebe.

Kakšni so znaki bolezni zaradi rotavirusa?

Po okužbi oseba bruha in ima bolečine ter krče v trebuhu, vodeno drisko in vročino oziroma povišano telesno temperaturo. Veliko odraslih oseb lahko okužbo z rotavirusom preboli brez vidnejših znakov bolezni in simptomov. Drugače je pri otrocih, kjer je lahko okužba zelo nevarna. Hitro lahko pride do dehidracije ali izsušitve telesa.

Rotavirus povzroča črevesna obolenja, najpogostejši simptomi pa so vročina, bruhanje, driska in bolečine v trebuhu

Rotavirus povzroča črevesna obolenja, najpogostejši simptomi pa so vročina, bruhanje, driska in bolečine v trebuhu

Koliko časa traja bolezen?

Po prikazu prvih znakov bo bolezen trajala pet do sedem dni. Samo obolenje se lahko pojavi večkrat, saj obstaja več različnih tipov rotavirusov. Tako so možne ponovne okužbe, ki načeloma niso tako resne kot prva.

Kako nalezljiva je bolezen?

Rotaviroza, ki jo povzročajo rotavirusi, je precej nalezljiva bolezen. Sam rotavirus se izloča v velikih koncentracijah z blatom obolelega, iztrebljanje pa se lahko pojavi že dan ali dva pred drugimi simptomi bolezni. Koliko časa je oseba kužna? Pri otrocih lahko to traja več kot 14 dni, pri odraslih pa po pravilih vse v času odvajanja tekočega blata ali driske. Samo obolenje se lahko pojavi večkrat, saj obstaja več različnih tipov rotavirusov

Kako pozdravimo okužbo z rotavirusom?

Pravega zdravila v pomenu te besede ni, gre le za zdravljenje simptomov. Daleč najbolj pomembno je nadomeščanje tekočine in elektrolitov, ki so izgubljeni preko driske in bruhanja. V lekarnah je moč najti pripravke, ki so namenjeni nadomeščanju elektrolitov in tekočine nasploh. Posebne diete se ni potrebno držati, vseeno pa se ob pojavu simptomov posvetujte z osebnim zdravnikom – še posebej pri okužbi otroka.

Ali lahko bolezen preprečimo?

Da. Najboljše je, če se držimo zadostne higiene rok in telesa, ki zahteva pravilno in redno umivanje rok. V kolikor imate v stanovanju bolno osebo, je potrebno razkuževati in čistiti prostor v katerem se nahaja oboleli. Pri otrocih je potrebno redno in hitro odstranjevati uporabljene plenice in vse pripomoče. To počnemo tako, da spravimo v plastično vrečko in odvržemo v primeren zabojnik. Ob pojavu simptomov ali stiku z obolelo osebo je pametno ostati doma, otroci pa naj ne obiskujejo šole oziroma vrtca.

Pri okužbi z rotavirusom je najpomembnejše nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov

Pri okužbi z rotavirusom je najpomembnejše nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov

Cepivo za rotaviruse: Ali obstaja?

Proti okužbi, ki jo povzročajo rotavirusi, obstajata dve cepivi. Cepivo se vkapa v usta in ne daje z injekcijo. Potrebna sta vsaj dva ali trije odmerki med katerimi mora miniti vsaj štiri tedne. Po cepljenju imunski sistem ustvari protitelesa proti različnim tipom rotavirusov, ki povzročajo črevesna obolenja. Ta protitelesa ščitijo le proti rotavirusom in ne povzročiteljem drugih bolezni z istimi znaki. Cepivo proti rotavirusom je namenjeno majhnim otrokom od 6. do 24. oziroma 32. tedna starosti. Zaščita s cepljenjem traja vsaj dve leti, otrok pa lahko prvi odmerek cepiva prejme, ko napolni 6 tednov starosti in najkasneje do 16 tedna starosti.

S cepivom proti rotavirusom se ne smejo cepiti otroci, ki so imeli hudo alergijsko reakcijo po predhodnem cepljenju s tem cepivom. Prav tako se ne smejo cepiti tisti, ki imajo hudo alergijo na sestavine cepiva proti rotavirusom. Ne smejo se cepiti otroci s črevesno zaporo, nepravilnimi prebavili in otroci z obolenji imunskega sistema. Premakniti pa je cepljenje potrebno pri tistih z visoko temperaturo, drisko in bruhanjem.

O cepljenju se posvetujte z osebnim zdravnikom vašega otroka.

Rotavirus v Sloveniji

Kot navaja NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) so v letu 2020 prejeli 207 prijav rotavirusnih okužb. V letu 2021 je NIJZ prejel 244 prijav okužb z rotavirusi, zbolelo pa je 130 žensk in 114 moških. Najvišja obolelost je bila med prvim in četrtim letom starosti, bolnišnično oskrbo paje potrebovalo 135 oseb.

Okužbe z rotavirusi v letu 2021 kot jih navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (vir NIJZ)

Okužbe z rotavirusi v letu 2021 kot jih navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (vir NIJZ)

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com, NIJZ.si

dolenjske lekarne