• C Novo mesto
  • 18:25
  • Sob, 04.12.2021

S tem trikom lahko upočasnite proces staranja

Staranje je normalen proces, ki se z leti dogaja v našem telesu. Pa vendar se včasih sprašujemo, kako lahko nekdo v svojih petdesetih izgleda povsem mladostno in kako je možno, da je nekdo v svojih poznih dvajsetih že zguban in zgaran. Staranje je možno nadzorovati in upočasniti, skrivnost je v zdravem in fit načinu življenja. Sledite spodnjih nasvetom in v svojem telesu se boste počutili bolj mladostno, vse to pa se bo odražalo tudi na vaši zunanjosti.

Prehranjujte se zdravo in raznovrstno

Poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano. Izogibajte se sladkorju, soli in nezdravim maščobam, na svoj jedilnik pa vključite veliko vlaknin, vitaminov, beljakovin ter zdravih maščob. Namesto procesirane hrane kupujte lokalno svežo hrano, uživajte veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih živil in rib. Namesto, da kupujete nezdrave prigrizke, si sladico pripravite doma – na nekoliko bolj zdrav način. Če boste jedli uravnoteženo in pretežno zdravo, pa se vam ne bo nič kaj poznalo na zdravju ali videzu, če se boste občasno pregrešili.

Izogibajte se kajenju in uživanju alkohola

Nezdrave navade, kot sta kajenje in pitje alkohola, slabo vplivajo na zdravje in pospešujejo proces staranja v telesu. Če se jim uspete odpovedati, s tem ne boste pozitivno vplivali le na svoj videz, ampak tudi na svoje zdravje.

Poskrbite za redno fizično aktivnost

Že 15 minut fizične aktivnosti dnevno pošteno izboljša vašo fizično kondicijo in upočasni proces staranja. Če se odpravite po opravkih, se peljite s kolesom ali pa peš namesto z avtom. Poiščite si hobi, ki vključuje gibanje.

Družite se z ljudmi, ki jih imate radi

Socializacija prav tako upočasnjuje staranje in pozitivno vpliva na razpoloženje. Vzdržujte dobre, zdrave odnose s prijatelji in družino. Ostanite povezani z ljudmi, ki jih imate radi in seveda vedno bodite odprti za spoznavanje novih ljudi.

Pirvoščite si zadosten in kvaliteten spanec

Pomanjkanje spanca je eden ključnih vzrokov za pospešeno staranje telesa. Podočnjaki, gube, bleda koža in slabo počutje so tipični znaki nekvalitetnega spanca. Privoščite si vsaj 7 do 8 ur spanca, počutili se boste odlično.

Zmanjšajte stres v svojem življenju

Tudi stres je eden glavnih vzrokov za staranje, zato je pomembno, da se mu izognete, če le gre. Če imate stresno službo, si poiščite način, kako se sprostiti . joga, meditacija, šport, umetniško ustvarjanje, sprehodi v naravi …

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels