• C Novo mesto
  • 06:02
  • Pet, 02.06.2023

Salmonela od A do Ž

Bakterije salmonele povzročajo nalezljivo vnetje črevesja, ki ga imenujeno salmoneloza. Največkrat se bolezen povezuje s poletnimi meseci, neustrezno higieno in surovim mesom, jajci, mlečnimi izdelki ter piščancem. Najpogostejši simptomi bolezni so slabost, trebušni krči, bruhanje in driska. V nadaljevanju prispevka izveste vse o salmoneli, salmonelozi, simptomih, zdravljenju in preventivi te bolezni.

Salmonela povzroča salmonelozo

Salmoneloza je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija salmonela. Gre za hudo vnetje črevesja, oseba pa se z virusom okuži z živilom živalskega izvora. Najpogosteje gre za perutnino ali jajca. Obolela oseba je tudi bacilonosec, saj se bakterija masovno izloča z blatom okuženega. Bakterija pa vstopi skozi usta.

Salmonela spada med enterobakterije, kjer poznamo že več kot 2500 serotipov. Gre za zelo odporne bakterije, ki lahko preživijo praktično povsod. V vodi preživijo več kot 100 dni, v zemlji več kot 280 dni, v odpadkih več kot 80 dni, v piščančji drobovini pri -20°C in kar 720 dni v suhem iztrebku. Bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele, preprosto imenujemo kar salmoneloze. Z bakterijami salmonele je najpogosteje okuženo surovo meso (perutnina), jajca in mleko.

Vir okužbe s salmonelo

Vir okužbe z salmonelo predstavljajo živila, ki smo jih že nekajkrat omenili. Meso, mleko, jajca in tudi voda. Kljub temu pa glavni vir okužbe predstavlja blato okuženih s salmonelo – klicenosci. Prav klicenosci so najbolj pomemben del kroga okužbe s salmonelo, saj velika večina okužb poteka brez kakršnih koli znakov bolezni. V tem času se z izločanjem blata izloča velika količina bakterij, ki poteka vse tja do enega leta po prebolelosti. Tako se preko blata bakterije prenesejo v druge živali in tako je bolezen v živilih. Če le ta niso pravilno termično obdelana, bodo po zaužitju povzročila okužbo.

Salmonela se širi tudi s stikom z okuženim primerkom oziroma klicenoscem. Prenaša se fekalno-oralno ali iz iztrebkov v usta. Gre tudi za zoonozo, kar pomeni, da je to bolezen, ki se prenaša iz živali na človeka.

Glavni viri salmonele

Surovo meso, morski sadeži in perjad so lahko živila, ki povzročijo okužbo s salmonelo. Do tega pride zaradi okuženega mesa ali v primeru morskih sadežev preko okužene vode.

Sadje in zelenjava so prav tako živila, ki lahko salmonelo prenašajo zaradi okuženosti z okuženo vodo.

Jajca so povzročitelj salmonele, če so surovo oziroma narejena na način, kjer termična obdelava ni dovolj močna.

Voda, le če je okužena.

Med izvori salmonele so surovo meso, blato okuženih, jajca, mlečni izdelki in okužena voda

Med izvori salmonele so surovo meso, blato okuženih, jajca, mlečni izdelki in okužena voda

Simptomi salmonele so predvsem prebavne motnje

Po okužbi se prvi znaki bolezni pojavijo vse od 6 do 72 ure, najpogosteje med 10 in 35 ur. Zelo pogosto okužba poteka brez znakov, če pa poteka s simptomi, so ti precej jasni. Prične se slabost, trebušni krči, bolečine v trebuhu, bruhanje in driska. Odvajanje je pogosto, blato pa ima lahko primešano sluz in kri. Pojavi se lahko tudi povišana temperatura, pri tem pa se simptomi tudi zaključijo.

Zaradi simptomov, kot sta bruhanje in odvajanje, lahko pride do dehidracija. Takrat je nujno nadomeščati tekočine in v primeru hujše dehidracije obiskati zdravnika. Bolnik je lahko zelo izčrpan in ima nizek apetit.

Salmoneloza traja od nekaj dni do dveh tednov, ko se bolniku počasi vračajo moči. Velika večina okužb mine brez simptomov, ob primeru pojavov simptomov pa ti kmalu izzvenijo. Le redki so primeri zapletov pri okužbi s salmonelo. Pomembno pa je povedati, da so lahko oboleli kužni še dolgo po prebolelosti, saj je možno, da se bolezen širi tudi leto po prebolelosti.

Da je okuženosti s salmonelo konec lahko ugotovimo le s pomočjo mikrobioloških preiskav blata. Te bodo potrdile prenehanje oziroma konec salmoneloze.

Salmonela in nosečnice ter druge ogrožene skupine

Predvsem pozorne morajo biti na salmonele prav nosečnice. Izogibajo naj se omenjenim živilom in tistim živilom, ki so hitro kvarljiva in slabo toplotno obdelana. Prav tako naj se še posebej natančno držijo korakov za preprečevanje okužbe s salmonelo, ki smo jih napisali nekoliko nižje v prispevku.

Ob omembi nosečnic in salmonele je še vedno pametno omeniti, da so za okužbo s salmonelo bolj dovzetni tudi dojenčki in majhni otroci. Tem prištevamo še osebe s kroničnimi boleznimi, oslabelim imunskim sistemom in starejše osebe.

Salmonela in nosečnice

Salmonela in nosečnice

Zdravljenje salmonele

Salmonelo zdravimo predvsem z nadomeščanjem tekočine in elektrolitov. Zaradi izgubljanja velike količine tekočin in hranilnih sredstev, lahko bolnik potrebuje tudi bolniško oskrbo. Tu mislimo predvsem na infuzijo, ki pa jo potrebujejo le zelo redki primeri. Zdravniki lahko pri salmoneli pripišejo tudi zdravila proti driski, ki bodo omilila krče. Ker gre za bakterijsko okužbo so lahko pripisani tudi antibiotiki, ki uničijo bakterijo. Slednje se uporabi le pri težjih primerih in pri sumu na to, da je salmonela prodrla v krvni obtok.

Preprečevanje okužbe s salmonelo

Glavni korak pri preprečevanju salmoneloze je higiena h kateri lahko brez težav pripisujemo tudi pravilno rokovanje z živili. Vse to ima pomembno vlogo pri preprečevanju širjenja salmonele in drugih bolezni, ki bi lahko bile posledica slabe higiene in rokovanja z živili.

Pravilno umivanje rok po uporabi stranišča, rokovanju s surovimi in neočiščenimi živili, stiku s hišnimi ljubljenčki, stiku z živalmi in previjanju dojenčkov.

Pravilna termična obdelava živil, ki mora zadostovati standardom varnosti. Velika večina bakterij salmonele je uničena pri temperaturi nad 70 stopinj Celzija. Salmonelo bodo močno oslabili tudi zamrzovalniki, a gre vseeno za zelo odporno bakterijo, ki preživi postopek zamrzovanja.

Pravilno shranjevanje živil, ki zavzema poznavanje hitro pokvarljivih živil in živil z možnostjo prisotnostjo salmonel. V hladilniku naj bodo živila shranjena pod 4 stopinje Celzija, Surova živila naj se v hladilniku ne dotikajo tistih živil, ki so pripravljena za zaužitje. Salmonela propade tudi v okolju, kjer je pH živil nižji od 4,4 – kislost.

Pravilno rokovanje z živili je eden od glavnih korakov za preprečevanje okužbe s salmonelo. Izogibamo se navzkrižni kontaminaciji živil. To vključuje tudi pravilno termično obdelavo, shranjevanje in pravilno uporabo pribora.

Ob potovanjih pazimo, da uživamo le preverjena živila in se v državah z okuženo vodo izogibamo pitja le te.

Spremljanje odpoklicev živil je lahko odličen korak za preprečevanje okužbe s salmonelo. V Sloveniji za to skrbi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Na svoji spletni strani sporoča okužena živila, ki jih tudi odpokliče. Enako je s samimi prodajalci živil, ki morajo to sporočiti svojim strankam.

Preprečevanje salmonele temelji na pravilni higieni in rokovanju z živili

Preprečevanje salmonele temelji na pravilni higieni in rokovanju z živili

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com