• C Novo mesto
 • 10:12
 • Čet, 19.05.2022

Samozavest

Ste tudi vi med tistimi, ki jih strah pred neuspehom zadržuje pred tem, da bi se podali za svojimi sanjami in jih uresničili? Ne veste, kako premagati ta strah? To lahko učinkovito storite tako, da si okrepite samozavest. Zato vam v nadaljevanju članka ponujamo 18 koristnih napotkov, kako to storite. Berite naprej, prepričani smo, da boste tudi zase našli primeren nasvet.

 1. Negujte se

Ta nasvet je je pravzaprav samoumeven, a ne boste verjeli, koliko dobrega za samozavest naredi preprosto tuširanje ali britje. Na ta način boste lahko popolnoma spremenili svoje razpoloženje ter se z nasmehom na obrazu podali novim izzivom naproti.

Namesto na problem se osredotočite na rešitev problema. To je zagotovo ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svojo samozavest.

 1. Lepo se oblecite

Samozavest boste povečali tudi tako, da se boste lepo oblekli. Če se boste lepo oblekli, se boste tudi počutili bolje. Počutili se boste uspešno in našli moč, da se spoprimete s celim svetom. Seveda izraz “lepo se oblecite” za vsakega pomeni nekaj drugega. Vsekakor pa ne pomeni tega, da morate za novo garderobo zapraviti na stotine evrov. Pobrskajte po svoji omari, prepričani smo, da boste našli nekaj primernega.

 1. Fotošopirajte svojo samopodobo

Samozavest in samopodoba gresta z roko v roki. Samopodoba je veliko bolj pomembna, kot si morda mislite. V svoji glavi imamo ustvarjeno mentalno sliko o sebi, le-ta pa določa, kako prepričani smo sami vase. Toda to sliko lahko spremenite. Uporabite svoje mentalne sposobnosti “fotošopiranja” in spremenite svojo samopodobo na bolje.

 1. Razmišljajte pozitivno

Samozavest si boste izboljšali tudi na način, da boste začeli razmišljati pozitivno. Dejansko lahko spremenite svoje misli, pri tem pa se vam bodo zgodile super stvari.

 1. Ubijte negativne misli

Ta točka sovpada s prejšnjo. Iz glave izbrišite vse negativne misli. Bodite karseda pozorni na to, kako ramišljate, kaj si govorite in podobno. Poskusite z naslednjim trikom: predstavljajte si, da je negativna misel kot nek hrošč v glavi. Ko ga najdete, ga ubijte tako, da v mislih stopite na njega. Nato pa to negativno misel/hrošča zamenjajte s pozitivno mislijo.

 1. Spoznajte sami sebe. In svojega sovražnika.

Ko se general odpravi v bitko, najprej dobro preuči svojega sovražnika. Sovražnika ne morete premagati, če ga ne poznate. V postopku, ko si želite izboljšati samozavest in izbrisati negativno podobo, ste prav vi sami sebi največji sovražnik. Prisluhnite svojim mislim. Začnite pisati dnevnik o mislih, ki jih imate o sebi. Analizirajte, zakaj imate tako slabo samopodobo. Razmislite o svojih omejitvah – so resnične ali le v vaši glavi? Nato pomislite na svoje pozitivne lastnosti ter na stvari, ki jih res dobro opravite. Spoznali boste, da je slednjih veliko več, kot bi si mislili.

 1. Delujte pozitivno

Ni dovolj, da samo razmišljate pozitivno. Samozavest boste okrepili s tem, da boste začeli pozitivno tudi delovati. S tem boste korak za korakom spreminjali – in to na bolje. Človek je to, kar dela. Če boste spremenili, kar delate, boste spremenili tudi sebe. Zato delujte v pozitivni smeri in bodite pozitivni. Z ljudmi se pogovarjajte pozitivno, v svoje delo pa vnesite energijo. Kmalu boste opazili razliko.

 1. Bodite prijazni in radodarni

To se morda res sliši nekoliko “pocukrano”, a vam bo še kako okrepilo samozavest. Do sebe drugih in do drugih bodite prijazni in radodarni s svojim časom ter s tem, kar imate. Na ta način se boste počutili veliko bolje, o sebi boste razmišljali kot o dobrem človeku. Vse to pa bo naredilo čudeže za vašo samopodobo.

 1. Bodite pripravljeni

Človek težko ostane samozavesten, če ne verjame v to, da bo nekaj dobro naredil. Pomislite na čas, ko ste opravljali izpite. Če se niste dovolj učili, niste imeli samozavesti in niste verjeli, da boste izpit uspešno opravili. In obratno, če ste se pridno učili, ste vedeli, da ste pripravljeni in da boste izpit opravili z levo roko. Zdaj pa si zamislite, da je vaše življenje en velik izpit in se na njega dobro pripravite.

 1. Govorite počasi

To je povsem preprosta stvar, ki bo okrepila vašo samozavest. Človek, ki ima avtoriteto, govori počasi. Tak človek izžareva samozavest. Človek, ki misli, da ni vreden, da drugi slišijo njegovo mnenje, pa govori hitro. To pa zato, ker misli, da s svojim govorjenjem drugim krade čas.

Človek težko ostane samozavesten, če ne verjame v to, da bo nekaj dobro naredil.

 1. Stojte vzravnano

Na ta način se boste počutili bolje, zrasla bo tudi vaša samozavest. Poleg tega so ljudje z dobro držo tudi privlačnejši, kar je samo še ena pozitivna lastnost pokončne drže.

 1. Zastavite si manjši cilj in ga dosežite

Ljudje velikokrat naredijo napako s tem, da posegajo po luni. Po domače povedano, zastavljajo si prevelike cilje. Ko jim spodleti, pa izgubijo ves pogum. Zato si zastavite dosegljiv cilj. Potrudite se, da ga dosežete. Nato si spet zastavite nov manjši cilj in ga dosežite. Na ta način se boste počutili odlično, izboljšali se bosta tudi vaša samozavest in samopodoba. Kmalu boste pripravljeni na nekoliko večje, a še vedno dosegljive cilje.

 1. Spremenite nepomembno navado

Nikar ne skušajte spremeniti kakšne večje navade, kot je na primer kajenje. Poskusite z nepomembno navado: stvari si začnite zapisovati, zbudite se 10 minut bolj zgodaj, zjutraj spijte kozarec vode in podobno. To počnite vsaj en mesec in počutili se boste, kot da zmorete vse. S tem se bo okrepila tudi samozavest.

 1. Osredotočite se na rešitve

Namesto na problem se osredotočite na rešitev problema. To je zagotovo ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svojo samozavest.

 1. Nasmehnite se

Še ena povsem samoumevna stvar, ki še kako dobro deluje. S tem, ko se boste nasmehnili, se boste takoj počutili bolje, do sebe in do drugih pa boste bolj prijazni. Smehljaj je majhna stvar, ki lahko povzroči veliko pozitivno verižno reakcijo.

 1. Postanite prostovoljec

Ali lahko v svojem natrpanem urniku najdete tudi nekaj časa za prostovoljstvo? Da olajšate življenje drugim? To bo zagotovo dobro izrabljen čas, sami pa se boste počutili naravnost odlično in bolj samozavestno.

 1. Bodite hvaležni

Bodite hvaležni za vse, kar imate v življenju. Tudi na ta način si boste okrepili samozavest.

 1. Naučite se novih stvari

S tem, ko boste poglobili znanje o že znanih stvareh ter se naučili tudi nekaj novega, boste še kako povečali svojo samozavest. Internet je odlično orodje, da poglobite svoje znanje, poleg tega pa lahko znanje najdete tudi pri drugih ljudeh, v knjigah, revijah in podobno. Zapomnite si: v znanju je moč!

Pripravila: Monika M.