• 10.74C Novo mesto
  • 07:28
  • Tor, 22.10.2019

Sauna vas bo razstrupila!

Sauna je vse bolj priljubljena tudi pri nas, potrebno pa je poznati njene učinke. Sauna je namreč koristna za razstrupljanje in krepi telo, ob nepremišljenosti pa ima lahko tudi neželene rezultate.

Sauna nam prija zlasti v hladnih mesecih, ko si želimo pregreti telo, a njeni strastni ljubitelji se je poslužujejo tudi poleti. Če se zanjo odločite po pameti, v njej ne ostanete predolgo in so temperaturna območja primerna, prav tako pa nimate zdravstvenih težav, ob katerih se ji velja izogniti, ne predstavlja sauna nobenega tveganja. Sauna je izjemno koristna za čiščenje telesa in prav razstrupljanje je v današnjem času, ko se nezdravo prehranjujemo, dihamo onesnažen zrak ter se izpostavljamo mnogim kemikalijam, njen najbolj pomemben učinek.
Zakaj bi se razstrupljali? Osnovno je preprečevanje bolezni oziroma izboljševanje nekaterih zdravstvenih stanj, kadar ste zdravi pa boste opazili, da imate po razstrupljanju več energije, lepšo kožo in boljšo prebavo, da bolje spite in celo lažje izgubite prekomerno telesno težo.

Tako kot sauna tudi telesna aktivnost dvigne temperaturo ter povzroči znojenje.

Sauna za odstranjevanje strupov

Razstrupljanje oziroma “detox” je zadnja leta izjemno modno. Telo je sicer čudovit “stroj”, ki zna odlično skrbeti za odstranjevanje škodljivih snovi s pomočjo izločal. Naše ledvice in jetra ves čas skrbijo, da se škodljivi in odpadni produkti izločajo, prav tako pa za odstranjevanje škodljivih snovi skrbi koža. Sauna lahko delovanje vseh teh organov pospeši in izboljša ter pomaga odstraniti toksine, ki sami nastajajo v telesu, ki jih vnesemo s hrano, ali pa pridejo v naše telo neposredno iz okolja.
Potenje, ki ga spodbudimo z izpostavitvijo visokim temperaturam, nam pomaga pri pospešenemu čiščenju telesa. Dokazano je, da se lahko z njegovo pomočjo izločajo arzenik, kadmij, svinec, živo srebro, baker, nikelj, mangan, natrij, klor, amoniak in sečnina oziroma urea. Če k uporabi saune dodamo še redno športno aktivnost in zdravo prehrano z veliko dobrimi hranili, je odstranjevanje toksinov iz telesa še popolnejše. Vplivamo lahko namreč tudi na tiste toksine, ki se vežejo z maščobo in jih je tako iz telesa najtežje odstraniti.
Sauna se zaradi razstrupljanja priporoča ljudem, pri katerih so zaznani telesni toksini v prekomernih količinah, kar je marsikdaj posledica delovnega mesta ali poklica, kjer pridejo v stik z najrazličnejšimi nevarnimi kemijskimi spojinami. Znano je, da so savnanje priporočili tudi gasilcem in reševalcem, ki so bili izpostavljeni najrazličnejšim strupom ob napadu na dvojčka Svetovnega trgovskega centra v New Yorku.

Tudi človek, ki prekomernim strupom ni izpostavljen, pa bi moral čiščenje vsaj občasno pospešiti. Sodoben življenjski slog namreč pogosto ne dovoljuje dovolj redno potenje – nenazadnje delamo fizično vse manj in vse več mirno sedimo, po možnosti še v domovih in pisarnah s klimatskimi napravami, da bi se potenju le izognili.

Lahko IR sauna odstrani več strupov?

Sauna zahteva naraven les, ki ni obdelan s kemikalijami.

Množica strupov, ki se vežejo na telesno maščevje, se nahaja globoko v telesu in ne zgolj v podkožni maščobi. Da bi lahko vplivali na njihovo izločanje, je potrebno ogreti tudi visceralno maščobo, torej tisto, ki se ne nahaja zgolj pod kožo, temveč tudi pod mišičjem oziroma okoli organov. Ta globoka tkiva lahko ogrejemo s pomočjo telesne aktivnosti, ki je gotovo najboljši način, da se odvečne visceralne maščobe tudi za vedno znebimo. Če ste zdravi ter pri močeh, naj bo športna aktivnost, pri kateri po naravni poti dvignete notranjo temperaturo telesa in poskrbite za potenje, osnovni način razstrupljanja. Tega lahko nato dopolni še sauna. Če zaradi zdravstvenih težav ne morete poskrbeti za dovolj gibanja, pa naj bo prav sauna prva izbira.
Kakršen koli dvig temperature v notranjosti telesa torej vpliva na izločanje strupov oziroma detoksikacijo. Zakaj se potem za ta namen izpostavlja predvsem IR oziroma infrardečo sauno?
Da sauna odstranjuje strupe je bilo znano že mnogo pred izumom IR tehnologije, torej bosta za zdravje telesa odlični tudi finska in turška sauna. Razlog, da se zadnja leta vse več pozornosti namenja IR tehnologiji je predvsem v tem, da se na ta način ogrejejo globlje telesne plasti na precej bolj udoben način in z manj truda. Toplota namreč prodre globoko v tkiva, pri tem pa so temperature veliko zmernejše. Prav zato, ker ni nuje po visokih temperaturah, je IR sauna primerna tudi za ljudi, ki v finsko savno ne smejo zaradi zdravstvenih težav ali jim ta zaradi suhe visoke vročine enostavno ne prija.

Razstrupljanje naj ne bo hkrati zastrupljanje!

Sauna nas razstruplja, potrebna pa je pazljivost, da nas hkrati tudi ne zastruplja. Če ste ljubitelj ali ljubiteljica pregrevanja telesa, morda pa tudi športnik, ki uporablja sauno za regeneracijo po treningu, ste morda že pomislili, da bi imeli sauno kar doma. Karte za sauna klube in zdravilišča so nenazadnje kar drage. Če si boste majhno IR sauno postavili v svojem domu ali na vrtu, morda pa razmišljate celo o finski sauni, potem vključite razum. Za izgradnjo je potrebno izbrati naraven les, ki ni obdelan z laki ter premazi, iz katerih se ob visokih temperaturah izločajo strupi. Nesmiselno bi bilo, da kupite cenen les za druge namene, nato pa vdihavate kemikalije, namesto, da bi se razstrupljali. Tudi pri turških savnah oziroma parnih kopelih velja biti previden. Celo lepila za ploščice lahko vsebujejo ob vročini neobstojne snovi, enako pa velja za plastične ulitke za turško sauno.

Majhna, preprosta sauna, se lahko postavi tudi doma.

Drugi načini razstrupljanja

Sauna in telesna aktivnost nista edina načina razstrupljanja. Pomembno je, da uživamo tudi hrano, ki je bogata z antioksidanti, saj tudi oksidacija stara telesne celice. Če je sauna redno na vašem urniku, velja biti še bolj pazljiv, saj je lahko oksidacije zaradi sprostitve maščob in toksinov še več. Za uspešno razstrupitev torej posezite po naravnih oblikah antioksidantov (na primer uživajte jagodičevje,), ali pa se oborožite s prehranskimi dodatki.
Enako kot sauna lahko toksine izloči iz telesa tudi aktivno oglje. Črne tabletke ali kapsule z aktivnim ogljem, ki jih pogosto uživamo ob trebušnih neprijetnostih, nase učinkovito vežejo strupe – prav zato jih tudi jemljemo ob driski in bruhanju. Težava je v tem, da oglje veže nase tudi dobre snovi, na primer vitamine, zato ga ne jemljemo pred ali po hrani. Preden greste v savno, pa lahko brez skrbi vzamete oglje in s tem poskrbite, da se bodo učinkovito izločili tudi strupi, ki pridejo v prebavila.
Sauna oziroma potenje lahko povzroči dehidracijo. Izloči se veliko tekočine, ki jo je treba nadomestiti, saj je tekočina bistvena za “izpiranje” toksinov (in še bolj bistvena za preživetje ter delovanje celic, tkiv in organov). Samo voda pa ne bo dovolj, kajti s potenjem se izrabljajo ter izločajo tudi vitamini in minerali. Poskrbite torej za napitke, ki nadomeščajo bistvene elektrolite in si privoščite prigrizke iz svežega sadja ter zelenjave.

Urša Novak