• 17.02C Novo mesto
  • 13:47
  • Tor, 26.05.2020

Ščitnica – pomembna žleza z notranjim izločanjem

Ščitnica sodi med žleze z notranjim izločanjem. Ima obliko metulja, sestavljata pa jo dva režnja, ki sta na sredini povezana z mostičkom. Nahaja se na sprednji strani vratu in sicer pod adamovim jabolkom ter med mišicama obračalkama glave. Glavna naloga je izločanje tiroksina (T4) in trijodtironina (T3), ki pomembno vplivata na delovanje organizma.

Ščitnica igra pomembno vlogo pri uravnavanju stresa in v številnih drugih procesih v organizmu. Njeni hormoni se morajo izločati v ravno pravem razmerju, saj se le tako v telesu vzpostavi ustrezno ravnovesje. Ščitnična hormona sta namreč nujno potrebna za normalno rast in razvoj tkiv.

Porušeno ravnotežje se pokaže z različnimi težavami. Če ščitnica deluje preveč, to imenujemo hipertiroza (hipertiroidizem), če pa premalo, pa temu pravimo hipotiroza (hipotiroidizem). Če vas zanima, v kakšnem stanju je vaša ščitnica, lahko to najhitreje določite na podlagi laboratorijskega izvida.

Napisali smo že, da ščitnica izloča 2 hormona, in sicer T3 in T4. Ta dva hormona potujeta po telesu ter prenašata različne informacije ter signale, ki nadzorujejo delovanje celic.

Na kaj vse vpliva ščitnica

  • Ščitnica vpliva na delovanje srca, saj njeni hormoni uravnavajo srčni utrip, poleg tega pa nadzirajo pretok krvi tako, da sproščajo mišice v stenah žil.
  • Ščitnica vpliva na kosti, saj hormoni vplivajo na tvorbo kostnega tkiva. Če ščitnica deluje nepravilno, lahko pride do osteoporoze.
  • Žleza vpliva na plodnost, saj ščitnični hormoni vplivajo na menstruacijski cikel. Nepravilno delovanje lahko privede do neredne ovulacije in težav z menstruacijskim ciklom.
  • Ščitnica vpliva tudi na kožo, saj se pri zmanjšanem delovanju upočasni proces, pri katerem odmirajo stare kožne celice. Prav tako se upočasni nastajane novih celic, zaradi česar je koža pusta in suha.
  • Če ščitnica premalo deluje, to vpliva tudi na možgane, kar se kaže v pozabljivosti, manjši koncentraciji in depresiji.
  • Ščitnica uravnava metabolizem, zato vpliva tudi na telesno težo.

Vzroki za nepravilno delovanje ščitnice

Nepravilno delovanje ščitnice ima lahko številne vzroke. Med njimi naj omenimo genetiko, avtoimune napade, strupe v okolju, podhranjenost, stres. Zaenkrat o natančnih vzrokih strokovnjaki samo ugibajo.

Test: Ali vaša ščitnica deluje pravilno?

  • Naredite požirek vode, a ga ne pogoltnite takoj. Glavo nagnite nazaj, s palcem in kazalcem pa se dotaknite vratu na tistem mestu, ki se nahaja tik pod grlom. To mesto med požiranjem opazujte v ogledalu. Če ste pri požiranju opazili različne otekline in vozličke, potem lahko vaša ščitnica deluje pomanjkljivo. Odpravite se k zdravniku.
  • Opravite test na podlagi bazalne temperature telesa. Preden se odpravite spat, si pripravite termometer, ki naj bo nastavljen na 35 stopinj Celzija. Takoj, ko se zjutraj prebudite, si izmerite temperaturo. To storite 3-krat zapovrstjo. Če je vaša temperatura nižja kot 36,55 stopinj Celzija, obstaja možnost, da vaša ščitnica ne deluje pravilno.

Znaki, ki kažejo na nepravilno delovanje ščitnice

Ščitnica

Ste vedeli? Z motnjami v delovanju ščitnice se v Sloveniji spopada med 200.000 in 300,000 ljudi, a svojih težav sploh ne pripisujejo ščitnici.

Depresija

Če se spopadate z nenadno depresijo, je to lahko znak nepravilnega delovanja ščitnice. Če ščitnica proizvaja premalo hormonov, lahko to vpliva na količino serotonina v možganih.

Izčrpanost

Utrujenost in pomanjkanje energije imata lahko številne vzroke, eden izmed njih pa je lahko tudi nepravilno delovanje ščitnice. Če ste torej utrujeni tudi po celonočnem spanju, je čas, da obiščete zdravnika.

Sprememba apetita

Se vam je kar naenkrat spremenil apetit? Če se je močno povečal, potem je to lahko znak hipertiroze. Nasprotno pa pomanjkanje apetita lahko pomeni hipotirozo.

Anksioznost

Če vaša ščitnica proizvaja preveč hormona, se lahko pojavi občutek tesnobe, saj je vaše telo v stalni pripravljenosti.

Pozabljivost

Pozabljivost ni samo posledica pomanjkanja spanja ali staranja, lahko kaže tudi na to, da ščitnica ne deluje pravilno.

Suha koža

Če vaša ščitnica deluje premalo, se lahko borite tudi s suho kožo. To je posledica upočasnjenega metabolizma, pri tem se zmanjša tudi potenje. Koža pa ob pomanjkanju vlage postane suha in se prične luščiti.

Pomanjkanje spolne sle

Premalo ščitničnega hormona lahko povzroči, da nimate nobene želje po spolnosti.

Težave s prebavo

Hipotiroza lahko povzroči zaprtje, saj se upočani delovanje prebavnih procesov. Po drugi strani pa hipertiroza lahko povzroča drisko.

Razbijanje srca

Vaše srce lahko utripa premočno in prehitro, lahko pa tudi preskoči kakšen utrip. To je posledica prevelike količine ščitniških hormonov v organizmu.

Bolečina v mišicah in udih

Če kar naenkrat doživimo nepojasnjene bolečine v rokah, nogah, stopalih ali dlaneh, je to lahko posledica premajhnega delovanja ščitnice.

Povišan krvni tlak

Tudi zvišan krvni tlak lahko kaže na to, da ščitnica deluje nepravilno. Če imate hipotirozo imate tudi večje tveganje za razvoj hipertenzije.

Ščitnica

Velika želja po spanju

Če ste ves čas zaspani, pri svojem zdravniku preverite delovanje ščitnice. Prav tako se na zdravnika obrnite, če sploh ne morete zaspati. V prvem primeru lahko trpite za hipotirozo, v drugem pa za hipertirozo.

Nepojasnjeno pridobivanje kilogramov

Če ne jeste nič več kot ponavadi ter ste telesno aktivni, kilogrami pa nočejo skopneti, je to lahko posledica premajhnega delovanja ščitnice.

Kako si pomagati?

Nepravilno delovanje ščitnice se seveda zdravi z ustreznimi zdravili na recept ali kakšno drugo terapijo, ki jo predpiše zdravnik. Lahko pa si s pravilno prehrano pomagate tudi sami. Svetujemo vam, da se izogibate kofeinu, predelani in že vnaprej pripravljeni hrani, prečiščenemu sladkorju, živalskim beljakovinam ter alkoholu. Ne pretiravajte niti s cvetačo, brokolijem, ohrovtom in zeljem. Posezite po dobrih maščobnih kislinah, ki jih vsebujejo ribe, lanena semena, svetlinovo olje, oreščki, chia semena in tako naprej. Gibajte se na svežem zraku in soncu. Ne pozabite tudi na jod, ki je ključen za sintezo hormonov ščitnice ter za vzdrževanje normalne velikosti te pomembne žleze.

Pripravila: Monika M.

Ščitnica – pomembna žleza z notranjim izločanjem
1 od 1
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.