• 0.66C Novo mesto
  • 23:04
  • Sre, 29.01.2020

Ščitnica in težave, ki so povezane z njo

Se borite z odvečnimi kilogrami, ki so prišli prav nenadoma, ne da bi spremenili svoje prehranjevalne navade? Postanete hitro utrujeni, se borite z večjo izgubo las? Morda pa brez razloga hujšate, se borite z občutki tesnobe? Potem vam svetujemo, da preverite, kako deluje vaša ščitnica, saj je lahko vzrok za vaše številne težave.

Ščitnica

Najbrž veste, da je ščitnica zelo pomembna žleza z notranjim izločanjem. Je metuljaste oblike, nahaja pa se na vratu pod sapnikom, Ima dva režnja, ki sta velika nekako kot palec, je pa izjemno tanka, zato je ne moremo zatipati. Ščitnica proizvaja ščitnične hormone, ki na primer nadzorujejo, kako hitro poteka naš metabolizem, vplivajo pa tudi na srce, črevesje, mišice, presnovo maščob in ogljikovih hidratov, rast las, naše razpoloženje in tako naprej.  

Kadar ščitnica ne deluje pravilno, proizvaja preveč ali premalo hormonov, s tem pride do različnih motenj, zato moramo čimprej poiskati zdravniško pomoč.

Ščitnica in simptomi napačnega delovanja

Ste vedeli, da se z motnjami v delovanju ščitnice  samo v Sloveniji spopada kar od 200.000 do 300.000 ljudi? Žal večina ne pozna vzrokov in jih ne pripisuje nepravilnemu delovanju ščitnice.

Ščitnica lahko deluje nepravilno zaradi številnih vzrokov, tako genetskih dejavnikov, nosečnosti, stresa, strupov v okolju ali podhranjenosti. Strokovnjaki o natančnih vzrokih še niso prepričani. Ker ščitnični hormoni posegajo v telo na zelo številnih območjih, je diagnosticiranje motenj lahko tudi oteženo.

O nepojasnjeni spremembi telesne teže smo že pisali, in sicer je to eden izmed najpogostejših simptomov, ki kaže na to, da ščitnica ne deluje tako, kot bi morala. Če kilograme pridobivamo, potem imamo lahko premalo ščitničnih hormonov in naš metabolizem se poleni. Če pa imamo preveč hormonov, se metabolizem pospeši, zaradi tega pride tudi do hitrega hujšanja.

Ščitnica

Da ščitnica ne deluje pravilno, lahko priča tudi oteklina na vratu. Takšno oteklino imenujemo golša. Do golše pa sicer lahko pride tudi do vzrokov, ki niso povezani s ščitnico.

Omenili smo že, da ščitnica vpliva na delovanje številnih organov v telesu, tako vpliva tudi na delovanje srca. Oziroma na hitrost srčnega utripa. Če ščitnica izloča premalo hormonov, potem pride do počasnejšega utripa in obratno.

Ščitnica pa lahko še kako vpliva tudi na naše razpoloženje ter na nivo energije. Če izloča premalo hormonov, pride do utrujenosti, depresije in podobnega. Če izloča preveč hormonov, pa lahko postanemo nervozni, razdraženi, muči pa nas tudi nespečnost.

Tudi zabuhle oči, obraz in veke lahko kažejo na to, da ščitnica ne proizvaja ustreznih količin hormonov

. Težave se kažejo tudi pri menstruaciji: če ščitnica deluje preveč, potem je menstruacija šibka ali pa je sploh ni. Če pa je hormonov premalo, so lahko menstruacije močne in zelo boleče.

Kaj pa ščitnica in izguba las? Do te nadloge pride, če ščitnica deluje premalo. Omenili bomo še zmanjšano sposobnost uravnavanja telesne temperature. Če ščitnica izloča premalo hormonov, nas zebe bolj, če pa izloča premalo hormonov, nam je lahko preveč vroče.

Kdaj na kontrolo k zdravniku?

Po 35. letu bi morali na pregled ščitnice na vsakih 5 let, če pa imate simptome, ki kažejo na to, da ščitnica deluje nepravilno, pa še toliko prej. Pri tem naj napišemo, da imajo težave s ščitnico najpogosteje ženske, ki so starejše od 60 let.

Ščitnica

Ščitnico si lahko pregledate tudi sami. Kako to storite? Glavo nagnite nekoliko nazaj in spijte požirek vode. Medtem, ko boste vodo pogoltnili, pretipajte svoj vrat pod adamovim jabolkom in nad ključnico. V primeru, da zatipate kakršnokoli izboklino, se oglasite na pregled k zdravniku.

V primeru nepravilnega delovanja ščitnice vas bo osebni zdravnik napotil k specialistu, ki se imenuje tirolog. Le-ta vam bo v primeru premajhnega delovanja ščitnice predpisal predpisal ščitnične hormone v obliki tablet, v primeru prevelikega delovanja pa antitiroidna zdravila, ki znižujejo nivo hormonov.

V skrajnem primeru se ščitnica lahko odstrani tudi operativno, a to le v primeru, da antitiroidna zdravila ne delujejo ali če pride res do velike golšavosti.  Ko je ščitnica odstranjena, bo pacient vsak dan potreboval nadomestke ščitničnih hormonov.

Pripravila: Monika Mrše

Ščitnica in težave, ki so povezane z njo
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.