• C Novo mesto
  • 16:29
  • Sre, 22.09.2021

Se vam zdi, da ste ves čas utrujeni? To je možen razlog

Če se kdaj počutite utrujeno, je to povsem normalno, ni pa normalno, če ste utrujeni vsak dan. Res je, da živimo hiter in naporen življenjski tempo, ki nam povzroča več stresa, kot si znamo predstavljati, vendar je pomembno, da si vzamete čas zase, se odpočijete in zadihate. Če se kljub temu še vedno nenehno počutite slabo in utrujeno, je čas, da vzrok poiščete drugje. Preberite najpogostejše razloge za stalno utrujenost.

Vaš spanec ni dovolj kvaliteten

Veliko ljudi ima motnje spanca, pa se tega sploh ne zaveda. Prav kvaliteten spanec je namreč izjemno pomemben za splošno dobro počutje. Če dolgo v noč ne morete zaspati ali pa se ponoči neprestano zbujate, to slabo vpliva na vaš imunski sistem, hkrati pa vam povzroča utrujenost. Prvi in najpogostejši vzrok za stalno utrujenost zagotovo najdete v nekvalitetnem spancu. Pred spanjem se umirite, ne vznemirjajte se, ne jejte sladkorja in ogljikovih hidratov. Privoščite si majhno skodelico metinega čaja, poslušajte mirno glasbo ali vzamite v roke knjigo. Če se vam zdi, da imate resne težave s spanjem, vam svetujemo, da stopite v stik z osebnim zdravnikom.

Trpite za alergijami

Raziskava v Ameriki je pokazala, da se ljudje, ki imajo težave z alergijami, pogosto spopadajo z vsakodnevno utrujenostjo, ki jo povzročajo predvsem neprijetni simptomi alergije. Seveda je odvisno, za katero vrsto alergije gre. Obiščite zdravnika in poskusite najti način, kako olajšati simptome alergije. Obstaja možnost, da se boste s tem izognili tudi neprijetni utrujenosti.

Imate nezdrave prehranjevalne navade

Zdrava prehrana ima velik vpliv na zdravje in splošno počutje. Med drugim je lahko vzrok tudi za vašo utrujenost. Se pogosto zgodi, da izpuščate obroke, uživate sladko in mastno hrano, si privoščite obilne obroke tik pred spanjem, ali pa sledite nezdravim dietam? Če dnevno ne zaužijete premalo kalorij, lahko to povzroča pomanjkanje energije in posledično utrujenost. Če zvečer uživate živila, ki so polna sladkorja, lahko to povzroča motnje spanca in spet posledično utrujenost. Razmislite o svojih prehranjevalnih navadah. Ne vplivajo le na utrujenost, ampak tudi na splošno zdravje.

Utrujenost je lahko znak nekaterih bolezni

Prvi simptomi nekaterih bolezni se kažejo v vsakodnevni utrujenosti in pomanjkanju energije. Če opazite kakršnekoli druge nenavadne simptome, se nemudoma posvetujte z zdravnikom.

Ste pod prevelikim stresom

Morda preveč delate, morda je vaša služba ali pa zasebno življenje tako zelo stresno, da se s težavami in vsem stresom težko spopadate. Ustavite se, naredite premor in se spočijte. Razmislite o svojem načinu življenja in poskusite nekaj spremeniti. Navsezadnje je zdravje na prvem mestu.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels