• C Novo mesto
  • 00:25
  • Pon, 18.10.2021

Slovenski imunolog je jasen: Vsi, ki ga niso preboleli in niso bili cepljeni, bodo okuženi s korono

Ugledni profesor na ljubljanski medicinski fakulteti, imunolog Alojz Ihan, meni, da bodo vsi tisti, ki tega niso preboleli in ki niso bili cepljeni, okuženi s koronavirusom. To je izjavil med intervjujem, ko je govoril o pomenu cepljenja proti zloglasnemu virusu. A glede nadaljnjega poteka pandemije je optimističen. »Ko bomo vsi seznanjeni z virusom, cepljenjem ali okužbo z našim imunskim sistemom, bomo vstopili v veliko mirnejšo, endemično fazo stika z virusom. Virus bo okužil nove in nove generacije otrok in starejših, katerih raven protiteles bo padla, a ne bodo resno zboleli, zaradi spomina T limfocita. Vse kaže, da bo ta korak končan v prihodnjih mesecih, saj je zelo verjetno, da bo okužil vsakogar, ki si ni opomogel od okužbe in ni bil cepljen,« je Ihan povedal za televizijo N1 .

Obvezno cepljenje?

Predvideva, da je pred nami zadnja zima, v kateri bo pandemija povzročila hude težave. posebej med tistimi, ki menijo, da cepljenje ne bi smelo biti obvezno. »Še vedno trdim, vendar je to stvar subjektivnega razmišljanja – ali človek razmišlja bolj kot osebni oz. klinični zdravnik ali bolj kot epidemiolog. Epidemiolog je bližje obveznemu cepljenju, ker je običajno to v nekem trenutku učinkovitejše. Kot zdravnik na osebni ravni. Se mi zdi, da je naša naloga opravljena, ko ljudem ponudijo cepivo in ko jim predstaviš, kaj prinaša odločitev o cepljenju ali necepljenju,« dodaja. Omenil je, da je na zdravnikih, da pojasnijo, najboljše zdravstvene možnosti, odločanje pa je še vedno v rokah državljanov. »Zdravniki od Hipokrata nikoli nismo prisilili ljudi k zdravljenju. Naša naloga je, da ljudem opišemo najboljše možnosti zdravja, ki so v danem trenutku možne, in jim ponudimo pomoč pri njihovi uporabi,« je dejal.

Testiranje stan več kot cepljenje

Ob tem vseskozi poudarja, da je cepljenje cenejše od testiranja, in opozoril, da rešuje življenja. »Ali se sploh zavedamo, da popolno cepljenje stane manj kot enotedenski test? In potem ljudje rečejo, da s cepljenjem ne bodo podprli farmacevtske industrije. Farmacija dobi desetkrat več denarja za testiranje tistih, ki se ne želijo cepiti. Cena cepiv je malenkost v primerjavi s stroški nepotrebnega nadaljevanja epidemije. Z vsemi dodatnimi, popolnoma nepotrebnimi smrtmi, ki nas bodo katapultirale na vrh držav, ki ne obvladujejo epidemijo koronavirusa,« je jasno opozoril. Profesor Ihan je na koncu izjavil, da se o dolgoročnih posledicah okužbe s koronavirusom ne ve veliko in upa, da ne bo neprijetnih presenečenj, še poroča N1.

N. D.; Foto: facebook