• C Novo mesto
  • 21:33
  • Sob, 26.11.2022

Sonce naj bo naš zaveznik

Sonce je vir življenja, ima številne ugodne učinke na telo, je pa lahko tudi zelo nevarno za zdravje. Zato je pravilna zaščita kože pri izpostaviti soncu izredno pomembna. Če je le mogoče, se soncu izogibajmo med 10. in 16. uro dneva. Če to ne gre, kožo zaščitimo z lahkimi oblačili, glavo z ustreznim pokrivalom, oči pa s sončnimi očali. Izpostavljene dele kože izdatno namažemo s kremo za sončenje s faktorjem najmanj 15. Nanašanje kreme moramo v ustreznih časovnih razmikih ponavljati. Sonce kožo izsuši, zato je pomembno, da izberemo kvaliteten izdelek, ki vsebuje tudi sestavine, ki kožo hranijo in vlažijo.

Pomen nege kože in celotnega telesa po sončenju

Ne smemo pozabiti tudi na nego kože po izpostavitvi soncu. Po sončenju dobro sperimo s telesa kremo za sončenje in nanesimo pripravek za navlažitev in obnovo kože. Pomembno je, da med sončenjem in tudi kasneje pijemo zadostno količino vode ali nesladkanega čaja, ob večjih športnih naporih pa tudi rehidracijske tekočine.

Koža za obnovo in normalno delovanje potrebuje tako vlago in maščobe. Učinkoviti izdelki za nego kože po sončenju vsebujejo dekspantenol, olivno olje ali kakavovo maslo ter vitamina A in E.

V galenskem laboratoriju Dolenjskih lekarn izdelujejo pripravke za nego kože pri sončenju iz naravnih sestavin, brez dodanih barvil, umetnih dišav in konzervansov. Na voljo sta dva izdelka, in sicer Kakavovo maslo z dodatkom vitamina E in Olje za sončenje.

Modri ljudje pravijo, da je v življenju zelo pomembna zmernost. Zato bodimo zmerni pri jedi, pri delu in tudi pri izpostavljanju soncu, tako med delom na prostem kot na počitnicah. Vedeti moramo, da se koža, ki je pogosto izpostavljena soncu, tudi hitreje postara. In da je kožni rak in mnogo drugih bolezni posledica pretiranega izpostavljanja soncu brez ustrezne zaščite.

Pripravil: Dolenjske lekarne