• C Novo mesto
  • 04:50
  • Sob, 23.09.2023

Ste dobili vročino: kdaj bi vas moralo res skrbeti in kaj potem storiti?

Zaradi pandemije je človeštvo bolj zaskrbljeno okoli temperaturnih stanj, ki nam jih kaže termometer. Vsi bi morali vedeti, kdaj je čas za odhod na urgenco ter kdaj in kako natančno znižati temperaturo. Mnogi se sprašujejo, kaj je normalno in kaj je pravzaprav vročina. »Na splošno je normalna temperatura do 37 stopinj, vse nad tem je nekoliko povišana, z 38 na več je povišana, kar je nad tem pa zelo visoka,« pojasnjuje specialist družinske medicine in predsednik Hrvaškega društva družinskih zdravnikov dr. Dragan Soldo za 24sata.

Poudarja, da temperature do 38 stopinj ne zahtevajo posebnih ukrepov zniževanja, če pa se človek slabo počuti in trpi zaradi bolečin, lahko poseže po paracetamolu. – To je nesteroidno protivnetno zdravilo, ki ima najmanj neželenih učinkov. Odrasli lahko vzamejo od 500 do 1000 mg paracetamola in nekaj ur bo ohranjal temperaturo pod nadzorom – nadaljuje dr. Soldo in svetuje, da naj ljudje, če zdravilo ne deluje, posežejo po ibuprofenu ali drugih protivnetnih zdravilih.

Temperatura se meri pod pazduho ali jezikom

Pediater dr. Milivoj Jovančević pa pravi, da lahko pri zelo majhnih otrocih temperaturo izmerimo rektalno, pri starejših pa najbolje pod pazduho. Opozarja, da merjenje v ušesu ni zanesljivo in se je treba takim termometrom izogibati. Posebno pozornost je treba nameniti drugim simptomom, kot so izpuščaj, bruhanje ali drgetanje.

35 – 37 ° C, normalne vrednosti

Temperature do 37 stopinj veljajo za normalne. Če so višje od teh vrednosti, je treba biti pozoren na simptome, kot so glavobol, utrujenost, suh kašelj, izguba vonja ali okusa in driska, ki jih med drugim pripisujejo COVID-19.

38 – 39 ° c, imunitet se bori

Pri povišanih temperaturah se imunski sistem aktivira. Pospeši srčni utrip, zniža krvni tlak in se bolj potimo, ker se telo bori z vzrokom bolezni. Pri virusih lahko taka temperatura traja tudi do enega tedna in se med potekom bolezni šteje za normalno.

39 – 40 ° c, resno stanje

Temperature nad 39,5 stopinj veljajo za zelo visoke temperature, poleg antipiretikov je treba uporabljati hladne obkladke in kopeli. Ob slednjem zdravniki poudarjajo, da nikakor ne gre za kopanje v mrzli vodi, ki lahko v takem stanju povzroči napade, podobne epskim napadom, ampak mlačni vodi. Pri majhnih otrocih mora biti temperatura vode enaka njihovi telesni temperaturi!

40 ° C in več, nujna pomoč

To je resno zdravstveno stanje. Če imate tako visoko temperaturo, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom. Te vrednosti lahko povzročijo krče, halucinacije ali razdražljivost, krvavitev v možganih in znatno škodo različnim organom in sistemom. Pri 42,5 stopinjah se v možganskem tkivu pojavi presnovna motnja, najpogosteje s smrtnim izidom.

COVID je spremenil odnos do temperature

»V dobi pred COVID zdravniki nismo bili zaskrbljeni zaradi sufebrilnih stanj, ki trajajo dva do tri dni, zdaj pa se je stanje spremenilo, ker ne moremo oceniti, ali gre za koronavirus ali drugo bolezen. Sezona okužb dihal zgornjih dihal se je začela, gripo pričakujemo konec decembra. Zato je pomembno izmeriti temperaturo in paziti na spremljajoče simptome. Če je temperatura nad 37 stopinj, ostanite doma. Ne hodite v šolo ali v službo. Nekaj dni opazujte, v katero smer se razvija bolezen. Seveda, če gre za zelo visoko vročino pri odraslih, zlasti pa pri otrocih, nemudoma poiščite zdravniško pomoč,« svetujeteta tako dr. Soldo kot dr. Jovančević.

NaDlani.si; Foto: Pixbay