• C Novo mesto
  • 22:41
  • Čet, 05.08.2021

Strokovnjaki opozarjajo: po vsakem kopanju v morju bi si morali nujno umiti lase. To je razlog

Prava priložnost, da se končno odpočijete od naporne službe, je zagotovo dopust na morju. Kopanje v morski vodi vas ohladi v teh vročih poletnih dneh, poleg tega pa deluje tudi sproščujoče in pomirjujoče. Plavanje odlično vpliva na celotno telo, saj poskrbi, da se razgibajo vsi deli telesa, za povrh pa ima morska voda tudi ugoden vpliv na kožo. Kaj pa lasje? Kakšen vpliv ima slana morska voda na vaše lase?

Ima morska voda pozitivne učinke na lase?

Čeprav lahko brez ustrezne nege morska voda poškoduje vaše lase, pa ima hkrati tudi nekaj pozitivnih učinkov. Sol daje vašim lasem dodaten volumen in polnost, še posebej ugodno pa vpliva na lasišče. Izboljšuje namreč pretok krvi v lasišču in odstranjuje maščobe ter prhljaj, ki nastane kot posledica glivic. Vaše lasišče se bo v morski vodi na nek način očistilo in zadihalo. Kljub pozitivnim učinkom pa lahko prekomerna izpostavljenost slani vodi pozvroči krhkost las, ki vodi celo v lomljenje. Lasje so lahko ob neustrezni negi dehidrirani, suhi in zlepljeni, kar otežuje česanje in krtačenje.

Zakaj bi morali lase po vsakem kopanju temeljito umiti?

Marsikdo na morju ne umiva svojih las vsak dan. Ste med njimi tudi vi? Morda si boste zdaj premislili, ko boste prebrali tole. Strokovnjaki priporočajo, da po vsakem kopanju v slani morski vodi lase temeljito umijete. Ni nujno, da vsakič uporabljate šampon, zadostovalo bo tudi, da lase in lasišče temeljito sperete s hladno vodo. Preveč šampona namreč spet ni priporočljivo. Z vsakodnevnim umivanjem las po kopanju boste z lasišča odplaknili sol, ki na dolgi rok izsuši in dehidrira lase ter povzroča vozle. Če boste sol puščali na laseh, bodo lasje postali bolj krhki in bodo izgubili sijaj.

Če vas to ne prepriča, je drugi razlog morda bolj prepričljiv. V morju se nahaja ogromno mikroorganizmov. Le-ti se ujamejo v vaše lase in se z vsakim dnem dodatno kopičijo v vašem lasišču. Skupaj z umazanijo vam lahko povzročijo sila neprijetno srbečico in ogromno prhljaja. Vlažno in toplo okolje v vašem lasišču jim namreč zelo odgovarja. Če lase in lasišče vsak dan temeljito umijete, pa boste s tem odstranili tudi vse mikroorganizme, ostanke in umazanijo, ki se nabira med kopanjem. Zelo pomembno je, da lase umijete takoj po plavanju.

Pravilna nega las na morju

Da se izognete zgoraj naštetim težavam, torej upoštevajte nasvet, da lase vsakodnevno umijete z vodo. Enkrat tedensko ali na vsakih nekaj dni uporabite čim bolj naraven šampon. Priporočljivo je tudi, da lase negujete z olji, ki preprečujejo izsušitev in krepijo lase. Poskrbite pa tudi za redno česanje.

NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash