• C Novo mesto
  • 15:35
  • Sre, 22.09.2021

Strokovnjaki opozarjajo: zaradi tega ne bi smeli briti sramnih dlak

Odstranjevanje sramnih dlak je seveda svobodna odločitev vsakega posameznika; nekateri se odločijo za klasično britje, drugi za voskanje, tretji spet za trajno lasersko odstranjevanje dlak, nekdo pa je preprosto zadovoljen z naravnim videzom in dlak ne odstranjuje. Glede odstranjevanja sramnih dlak so mnenja še vedno deljena – medtem ko nekateri strokovnjaki trdijo, da je depiliranje intimnih delov ključnega pomena za posameznikovo higieno, na drugi strani številne raziskave razkrivajo razloge, zakaj bi morali sramne dlake pustiti pri miru in jih nikakor ne odstranjevati. V nekaterih primerih sta lahko britje ali depilacija sramnih dlak celo škodljiva našemu zdravju. V spodnjem članku preberite, v katerih primerih je to in zakaj bi bilo bolje, če dlak ne bi odstranjevali.

Sramne dlake so tam z razlogom

Sramne dlake ščitijo najbolj občutljiv del našega telesa, ki je hitro nagnjen k raznim vnetjem, izpuščajem in srbečici. Če dlake redno odstranjujete, tega ‘ščita’ ni, zaradi česar je vaš intimni predel bolj dovzeten za okužbe.

Ščitijo pred bakterijami

Sramne dlake delujejo kot zaščita pred neželenimi bakterijami, prahom in drugimi tujki, ki bi lahko škodovali vašemu spolovilu. Veliko strokovnjakov je mnenja, da jih je bolje pustiti, da opravljajo svojo nalogo.

Uravnavajo temperaturo

Tako kot na drugih delih telesa se tudi na intimnih delih potite. Sramne dlake absorbirajo zno, uravnavajo temperaturo in vlago.

Ščitijo pred spolno nalezljivimi boleznimi

Seveda to ni celostna zaščita, ki jo morate uporabite, a vendar sramne dlake v veliki meri ujamejo škodljive bakterije in druge okužbe, s čimer se lahko izognete neposrednemu stiku bakterij s kožo oziroma sluznico. Tudi njihovo samočiščenje pomaga pri preprečevanju okužb. Seveda pa je kljub temu pomembno, da poskrbite tudi za bolj zanesljivo zaščito.

Izognili se boste srbečici in vraščenim dlakam

Sveže pobrita koža je mehka in gladka ter vam daje občutek čistosti in svežine. Ampak že naslednji dan bodo nove dlačice pokukale na plan, kar bo istočasno povzročilo še srbečico in morda celo vraščene dlake. Z voskanjem se srbečici sicer izognete, vendar je postopek precej boleč, poleg tega lahko imate prav tako težave z vraščenimi dlakami. Vraščene dlake je težko in neprijetno odstranjevati – če jih ne odstranite, pa se lahko razvijejo v mozoljčke, ogrce in druge kožne težave.

NaDlani.si; Foto: Pexels