• C Novo mesto
  • 16:15
  • Sre, 22.09.2021

Strokovnjaki pravijo, da se koronavirus lahko šir tudi tako, da prdite! Vendar je tveganje menda manjše, ker …

Menijo, da je tveganje za prenos virusa na ta način nekoliko manjše, ker spodnje hlače in hlače, ki jih nosimo, preprečujejo širjenje škodljivih delcev, navaja Telegraph.

Strokovnjaki že dolgo svetujejo dobro prezračevanje prostorov, da se zmanjša tveganje za okužbo s koronavirusom. Vendar je ta nasvet zdaj dobil dodaten pomen, ker je bilo ugotovljeno, da virus širijo vetrovi, torej napenjanje, piše Telegraph, ki ne navaja posebne študije, ki bi to predlagala, ampak se sklicuje na ministre v vladi Borisa Johnson, ki trdi, da je imel vpogled v ‘verodostojno’ strokovno znanje o tej dokaj nenavadni temi. Strokovnjaki so po njihovem mnenju že prej opozorili na dokaze, ki podpirajo teorijo, da covid lahko širijo ljudje, ki puščajo vetrove v majhnih zaprtih prostorih, kot so stranišča. Eden izmed njih je dejal, da obstaja veliko prepričljivih dokazov, ki podpirajo to tezo, čeprav britanske oblasti še niso naročile raziskav na to temo, poroča britanski Telegraph.

Pravijo, da obstajajo ‘genetski dokazi o prenosu virusa med ljudmi, ki so bili v istem stranišču v Avstraliji’. Obstajajo tudi dokazi o širjenju virusa po kanalizacijskih ceveh med zaprtjem v Hongkongu, ko so nekateri odseki kanalizacije ostali brez vode. Čeprav znanost še ni dala dokončnih odgovorov na to temo, je eden od britanskih ministerov, ki je menda zaradi občutljivosti teme želel ostati anonimen, dejal, da je covid predvsem bolezen dihal, ki se širi skozi nos in usta. Tiskovni predstavnik britanskega premierja Borisa Johnsona pravi, da ne pozna trditev, da se covid širi, če nekoga v prostoru napenjanja. »Pozorni bomo na najnovejše znanstvene podatke,« je za Telegraph dejal Christopher Hope, glavni poročevalec za politično rubriko časopisa. Zdravi ljudje spuščajo veter približno 25-krat na dan, testi pa so potrdili prisotnost virusa SARS-CoV-2 tudi v blatu. Tveganje za prenos virusa na ta način naj bi bilo nekoliko manjše, ker spodnje hlače in hlače, ki jih nosimo, še vedno preprečujejo širjenje škodljivih delcev na podoben način kot maske, kadar jih nosimo na obrazu, poroča poročevalec Telegrapha, Hope.

Golo ozadje

Zamisel, da bi se virus lahko razširil z napenjanjem oz. prdenje,, se je prvič pojavila lani v Avstraliji, ko je tamkajšnji zdravnik Norman Swan svetoval, naj se vetrovom ne pusti ‘golo ozadje’, vendar njegova teza ni bila jasno potrjena. Znanstveniki so v kanalizaciji že odkrili genetske drobce virusa. V Združenem kraljestvu so oblasti maja začele izvajati program za analizo odpadne vode, da bi odkrili zgodnje znake izbruha, zdaj pa program zajema približno dve tretjini britanskega prebivalstva. To je pomagalo odkriti lokalne okužbe ali prisotnost nevarnejših sevov, ki jih je mogoče povezati z lokalnimi skupnostmi po sistemu odvajanja odpadnih voda. Dr. Jenny Harries, direktorica britanske agencije za zdravstveno varnost, je program opisala kot ‘dodaten sistem za odkrivanje virusov’.

NaDlani.si; Foto: Shutterstock