• 5.42C Novo mesto
 • 23:28
 • Sob, 22.02.2020

Kaj so superživila?

Superživila

Superživila so živila, ki vsebujejo zelo veliko vitaminov, mineralov, beljakovin, esencialnih maščobnih kislin in antioksidantov. Zaradi tega izredno blagodejno vplivajo na naše zdravje in dobro počutje. Izraz se je najprej začel uporabljati v trgovinah, nato pa tudi v člankih in blogih. Tudi nutricionisti so besedo superživila kar hitro vzeli za svojo, saj lahko z njo najbolje opišejo to skupino živil.  

Superživila v zadnjem času kar pogosto omenjamo, saj se vse bolj zavedamo, da lahko prav z izbiro uravnotežene in zdrave prehrane bistveno vplivamo na svoje zdravje in splošno dobro počutje. Pri tem pa se moramo zavedati, da superživila niso živila, ki bi imela neko nadnaravno moč. Se pa v njih skriva veliko zdravilnih sestavin, ki imajo številne blagodejne učinke:

 • okrepijo naš imunski sistem,
 • nam dajo več življenjskega elana in vitalnosti,
 • poskrbijo za več energije,
 • zmanjšajo tveganje za nastanek kakšnih kroničnih bolezni,
 • uravnavajo telesno težo,
 • poskrbijo za hitrejše okrevanje po bolezni ter
 • učinkovito razstrupljajo.

Z raziskavami so dokazali, da so ljudje, ki se prehranjujejo s takšnimi ali drugačnimi superživili, bolj zdravi in vitalni, imajo primerno telesno težo, krepak imunski sistem in podobno.

Superživila za več energije ter boljše zdravje in počutje

Superživila se torej od drugih živil razlikujejo po vsebnosti koristnih hranilnih snovi, saj jih imajo bistveno več. Superživila zagotovo niso nekaj novega, saj so jih ljudje uporabljali že stoletja nazaj. Res pa je, da so se nekatera izmed teh živil pri nas pričela uporabljati šele pred kratkim.

Med superživila tako sodijo:

Superživila

 • različne alge, kot sta na primer spirulina in klorela,
 • potem trave, kot sta na primer pšenična in ječmenova,
 • sadje: acai jagode, inkovske jagode, borovnice, avokado, camu camu, lucuma, mango,
 • zelenjava: ohrovt, brokoli, cvetača, hren, rdeča pesa, špinača, česen, čebula,
 • žita: ajda, oves, proso, pira,
 • oreščki, chia semena, kakav, kokos, baca, ribe, konoplja, ingver,
 • pa še kaj bi se našlo.

Če želite biti zdravi, potem morate jesti vsega po malo, saj je pestra in raznovrstna hrana izrednega pomena. Pri tem lahko napišemo, da je v bistvu vsa ekološko pridelana hrana pravo superživilo, medtem ko nam industrijsko predelana in z različnimi pesticidi onesnažena hrana samo škodi. Omenimo naj še to, da je tudi navadno jabolko pravo superživilo, čeprav tega izraza zanj sploh ne zasledimo. To pa zato, ker je dostopno vsakomur izmed nas in ne prihaja iz takšnih ali drugačnih eksotičnih krajev. Med slovenska superživila sodijo tudi ajda, kislo zelje, lan, suhe slive in redkev.

Superživila – 5 kategorij

Superživila, ki so bogata s klorofilom

V to kategorijo štejemo različne alge in mlade žitne bilke. Omenili smo že spirulino, klorelo in pšenično ter ječmenovo travo. Sem pa seveda spada tudi vsa zelenolistnata zelenjava, pa tudi izdelki iz konoplje, saj vsebujejo klorofil. Živila v tej skupini imajo torej veliko klorofila, poleg tega pa so tudi bogat vir različnih hranilnih snovi in snovi, ki pospešujejo prebavo. Živila, ki vsebujejo klorofil, ugodno vplivajo na tvorbo eritrocitov.

Sadje, oreščki in semena

Oreščki in semena so superživila, bogata s številnimi mineralnimi snovmi, kakovostnimi maščobami in rastlinskimi beljakovinami. Poleg tega se lahko pohvalijo tudi s kopico antioksidantov, ki uničujejo proste radikale ter tako preprečujejo številne bolezni. Tako na primer orehi blagodejno vplivajo na naš srčno-žilni sistem. In še bi lahko naštevali.

Po drugi strani pa lahko na sadje gledamo kot na odličen prigrizek, ki lahko zamenja druge bolj nezdrave sladice. Sadje vsebuje veliko prehranskih vlaknin in tako poskrbi tudi za boljšo prebavo.

V to skupino sodijo tudi izdelki iz kakava in kokosa, maca, acai in goji jagode.

Čebelji izdelki

Superživila

Čebelji med, ki je nepredelan, ima na naše telo številne koristne učinke. Med je poln aktivnih encimov in drugih sestavin, ki varujejo naše telo. Na tem mestu naj med superživila dodamo še cvetni prah in matični mleček. Matični mleček je tako bogat z vitaminom B5 in izboljšuje delovanje imunskega sistema. Cvetni prah pa je bogat s številnimi minerali.

Morske alge

Tudi morske alge so zelo bogate z minerali, predvsem z jodom in selenom. Poleg tega so tudi edini rastlinski vir dolgoverižnih omega-3 maščobnih kislin. Uravnavajo delovanje ščitnice in tako vplivajo na celotno presnovo. Na tem mestu naj omenimo naslednje alge: Nori, Kelp, Wakame, Kombu in Dulse.

Zelišča in začimbe

Zelišča in začimbe so izredno bogata z rastlinskimi hranilnimi snovmi, antioksidanti in eteričnimi olji.  Tako lahko nekaj začimb v obroku ali pitje zeliščnega čaja še kako dobro pripomore k boljšemu zdravju in počutju. A pri tem s količino zelišč in začimb nikar ne pretiravajte. Priporočamo vam aloe vero, koprivo, ameriški slamnik, ginseng in tako naprej.

Pripravila: Monika M.

Kaj so superživila?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.