• C Novo mesto
  • 21:12
  • Sob, 04.12.2021

Tak način hoje je lahko zgodnji pokazatelj demence

Več raziskav je pokazalo, da lahko način hoje pove veliko o posameznikovem zdravju. Če hodite na spodaj opisan način, je lahko to eden zgodnjih simptomov demence. Zgodnja postavitev diagnoze v primeru bolezni pa je ključnega pomena za dobro prognozo.

Največ ljudi, ki trpijo za demenco, dobi diagnozo relativno pozno – takrat, ko imajo že veliko težav s spominom, hitrim nihanjem razpoloženja ali celo pomanjkanjem zanimanja za vsakodnevne aktivnosti in volje do življenja. Strokovnjaki na Newcastle University pa so odkrili način, ki omogoča demenco odkriti hitreje in bolj točno postaviti ustrezno diagnozo. Če se diagnoza postavi dovolj hitro, se je z boleznijo lažje spopadati, vsekakor pa je lažje blažiti njene simptome. Riona McArdle, raziskovalka na Newcastle University, pravi, da se način hoje posameznika, ki se spopada z zgodnjimi znaki demence, takrat nekoliko spremeni – še preden bolnik ugotovi, da ima resne težave s spominom. McArdlova trdi, da so različni načini hoje značilni za različne vrste demence, zato je pomembno, da spremljate svoj način hoje.

Bolnik hodi počasneje, koraki so krajši, asimetrični, koncentracija je manjša

Sama se je ukvarjala predvsem z raziskovanjem demence Lewyjevih teles in Alzheimerjevo boleznijo. Ugotovila je, da lahko v zgodnji fazi obe bolezni močno vplivata na to, kako posameznik hodi, na njegovo pozornost in koncentracijo med hojo. Ravno zato bolnike z demenco Lewyjevih teles po njenem mnenju najprej pogosto napačno diagnosticirajo z Alzheimerjevo boleznijo. Pri obeh boleznih je za bolnika značilno, da hodi počasneje kot običajno, njegovi koraki so veliko krajši in neenakomerni. Bolniki, ki imajo demenco Lewyjevih teles pa za razliko od tistih z Alzheimerjevo boleznijo hodijo še bolj neenakomerno, njihovi koraki so še bolj asimetrični, imajo zelo unikaten način hoje.

Ravno prepoznavanje bolezni v zgodnji fazi je po mnenju McArdlove ključnega pomena, saj zgodnja diagnoza pomaga bolnikom in njihovim najbližjim, da bolje razumejo bolezen in znajo načrtovati prihodnost. Čeprav zaenkrat (še) ni zdravila za demenco, je z dovolj zgodnjim odkritjem bolezni prognoza veliko boljša, spopadanje s simptomi je lažje, bolnik in njegovi bližnji pa imajo več časa za razmislek o vsem skupaj.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels