• C Novo mesto
  • 10:20
  • Sre, 22.03.2023

Tako boste (p)ostali motivirani za šport

Si želite trening ali pohod spremeniti v reden ritual? Zelo verjetno ste eden izmed mnogih ljudi, ki si želijo telovaditi bolj pogosto, vendar pa ne najdejo prave motivacije, da bi trening postal del vaše vsakdanje rutine. Na srečo se mnogi ekonomisti in psihologi ukvarjajo z raziskavami o tem, kako nekaj postane človeška navada. Predstavili vam bomo nekaj najboljših strategij po mnenju strokovnjakov.

  1. Nagradite se

Da, nekateri so lahko motivirani s preprostimi cilji, kot so »pozitiven vpliv na zdravje« ali pa »vzdrževanje telesne teže«. Če pa vam to ne zadošča, si postavite bolj konkretne cilje, ki imajo kratkoročen učinek. Na primer – če opravite trening, si lahko privoščite vaš najljubši smoothie iz bližnje kavarne ali pa pogledate epizodo vaše najljubše serije. Na ta način ustvarite nevrološko zanko, ki vsebuje sprožitelja obnašanja (preoblečete se v športno opremo), rutino (opravite trening) in nagrado (smoothie). Te tako imenovane ekstrinzične nagrade so zelo močne, saj prepričajo vaše možgane, da je vaše obnašanje smiselno. Sčasoma bo tako motivacija postala intrinzična, ko boste

  1. Podpišite pogodbo

Lahko sledimo lastnim obljubam, če smo le dovolj motivirani. Raziskave pa kažejo, da obljubam še bolj sledimo, če jih sprejmemo s prijatelji. Lahko se na primer dogovorite s prijateljem, da mu plačate kavo za vsak trening, ki ga spustite. In seveda obratno. Podpišita pogodbo, da bo dogovor še bolj uraden. Na spletu obstaja veliko predpripravljenih pogodb, v katere le vnesete svoje podatke in so pripravljene za podpis. Raziskave so potrdile, da več telovadijo tisti, ki podpišejo pogodbe za daljše obdobje, kot pa tisti, ki podpišejo za krajše obdobje. To je verjetno zato, ker se pozitivni učinki redne vadbe na naše telo pokažejo šele na dolgi rok.

  1. Razmišljajte pozitivno

Ko zjutraj ležite v postelji in razmišljate o tem, če bi šli teč ali bi raje še malo poležavali, ne pomislite na napor, ki vas čaka. Pomislite na svež zrak, na nežne sončne žarke in na dejstvo, da so vaše mišice iz dneva v dan bolj vidne in definirane. Če si boste predstavljali oviro, boste skoraj zagotovo raje ostali doma. Ko boste razčistili, kaj točno želite doseči s treningom, se vprašajte, kaj vas pri tem ustavlja. Definirajte, kaj so vaše slabe navade (npr. pojeste preveč čokolade), se začnite zavedati, na kakšen način vam škodujejo, in jih odpravite.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay