• C Novo mesto
  • 08:17
  • Čet, 28.09.2023

Tako ne boste čez dan nikoli več zaspani

Predstavili vam bomo nekaj vaj, ki vam bodo pomagale, da boste čez dan ostali zdravi in budni ter brez občutkov izčrpanosti ali utrujenosti. Včasih je bujenje ob zvoku budilke najbolj produktivna stvar, ki jo v dnevu naredimo. Tudi če smo ponoči dobro spali, smo lahko zjutraj čemerne volje in nikakor nismo pripravljeni, da se podamo v nov dan. Veliko ljudi si za bujenje pomaga s skodelico kave, ki pa ne predstavlja dolgotrajnega vira energije. Tudi če čez dan popijemo še nekaj dodatnih skodelic kave, se ne bomo počutili na višku energije. Na srečo pa obstaja kar nekaj vaj oziroma navad, ki jih zlahka dodamo naši jutranji rutini, da preprečimo občutek izčrpanosti in utrujenosti tekom dneva.

  1. Razteg celotnega telesa

Jutranje raztezalne vaje so enostaven način, da povečamo našo gibčnost in zmanjšamo telesno bolečino. Še dodatno pa lahko povzdigne vaše razpoloženje in energičnost telesa, ki bo trajala ves dan. Če se zjutraj dobro raztegnete, lahko celo izpustite jutranjo skodelico kave, ki vam pogosto samo pospeši srčni utrip, ne pripomore pa k dejanskemu zmanjšanju občutka utrujenosti.

  1. Pozdrav soncu

Pozdrav soncu ali Surya Namaskar je raztezalna vaja, ki se jo tradicionalno izvaja tik pred sončnim vzhodom. S pomočjo te vaje se boste pričeli bolj zavedati samih sebe in vaše okolice. Ne samo da z njo razmigamo celotno telo, je tudi zelo pomirjujoča za duha in mentalno zdravje. Tekom dneva se boste počutili napolnjeni z energijo, zdravi in umirjeni.

  1. »Plank« oziroma trebušne vaje

Idealna vaja za izboljšanje telesnega jedra in abdominalne stene je »plank« oziroma vaja, kjer se dvignemo iz ležečega položaja in držimo zravnano telo z rokami in nogami na tleh. Pri tem so močno aktivirane trebušne mišice, ki nasprotujejo sili gravitacije. Dlje kot držite telo v »plank« položaju, več kalorij boste porabili. Prav tako lahko vajo izkoristite za sprostitev ostalih telesnih mišic.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash