• C Novo mesto
  • 22:49
  • Sob, 13.08.2022

Tako ne boste več zadrževali odvečne vode v telesu 

Občutek otekanja oziroma zadrževanja vode je sploh med poletjem zelo pogosta težava. Vodo navadno pričnemo zadrževati takrat, ko je imamo v telesu več, kot je dejansko potrebujemo. Več kot polovica našega telesa (55 do 60%) je sestavljena iz vode, vendar pa lahko včasih odvečna voda v telesu vodi v otekanje določenih delov telesa, kot so noge, roke, oči in tako dalje. Normalno je, da na primer ženske med nosečnostjo ali med menstruacijo zadržujejo še večjo količino vode kot sicer. Sicer pa k zadrževanju vode pripomore manj aktiven življenjski stil, konzumacija alkohola in uživanje nezdrave prehrane. Poglejmo, kako se lahko znebimo zadrževanja vode.

  1. Nič več slane hrane

Ko naše telo zazna povišano količino natrija, prične zadrževati več vode. Ker ima sol sposobnost vezave vode, se odvečna voda prične kopičiti v različnih delih telesa, kar pripomore k občutku napihnjenosti in otekanja. Zmanjšajte količino slanih prigrizkov in se tako izognite odvečni vodi.

  1. Pitje vode

Čeprav se zdi nenavadno, je dejansko pomembno, da spijemo dovolj vode. Če spijemo premalo in smo dehidrirani, bo naše telo pričelo zadrževati vodo, ki jo ima na razpolago. Za odraslega je navadno dovolj, če spije 2-3 litre vode na dan.

  1. Telesna aktivnost

Sedeč življenjski stil je eden izmed glavnih vzrokov za zadrževanje vode. Ko se premikamo ali ko ostajamo aktivni, je količina vode v našem telesu dobro regulirana. Poskrbite torej za vsakodnevno vadbo. Zelo priporočljivo je tudi, da se med službo nekajkrat raztegnete in naredite kakšno hitro vajo za mišice. Izogibajte se dvigalom, uporabite raje stopnice.

  1. Kalij

Krompir, banane, špinača, pomaranče in suho sadje so odličen vir kalija. Če količini natrija in kalija v našem telesu nista v pravilnem razmerju, bo naše telo pričelo zadrževati vodo. Zato je pomembno, da uživamo prej našteta živila, s katerimi uravnavamo ustrezno razmerje elektrolitov v telesu.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash

nakupovanje